Zolder uitbreiden: wat zijn de kosten?

verhuizing-kosten

Tot dusverre bieden ongebruikte zolderruimtes een goede mogelijkheid om indien nodig extra woonruimte te creëren. De bouwkosten per m² dalen ook als de zolderverdieping wordt uitgebreid tijdens de bouw van de woning. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat het uitbreiden van de zolder kan kosten.

Vraag: Wat kost het om de zolder om te bouwen?

Kostentracker-expert: dit verschilt natuurlijk heel erg van huis tot huis - het hangt ook sterk af van de omstandigheden ter plaatse.

In de praktijk zal u altijd rekening moeten houden met ongeveer 400 EUR per m² tot 500 EUR per m² - vaak zelfs het dubbele door de vereiste isolatie en de verschillende bijkomende werkzaamheden.

In de praktijk kan men in totaal 4 sleutelposities identificeren voor de kosten bij uitbreiding van de zolder:

 • het basiswerk om ruimte te creëren
 • het werk op het dak
 • het werk binnenshuis
 • het verplaatsen en uitbreiden van de aansluitingen in het dakgebied

Niet alle items komen in alle gevallen voor - afhankelijk van de lokale omstandigheden ontstaan ​​er zeer verschillende kosten.

In sommige gevallen is de dakhelling erg laag en laat er niet veel ruimte over voor een zolderconversie. Met name bij dakhellingen onder 35 ° blijft op kamerhoogte slechts een klein oppervlak over. Om meer ruimte te creëren, kan de kniestok (stijl) vervolgens indien nodig worden verhoogd. Het werk is zeer complex: de dakconstructie wordt hydraulisch opgetild of gedemonteerd, de knie wordt dichtgemetseld en de dakconstructie wordt er weer op gezet. Voor dit werk moet u kosten van minstens 10.000 EUR tot 12.000 EUR berekenen voor typische eengezinswoningen. Het heffen van de knie is alleen in individuele gevallen nodig.

verhuizing-kosten

De hoogste kosten worden vaak gemaakt voor de isolatie en het plaatsen van ramen

Het grootste deel van de werkzaamheden vindt in ieder geval plaats in het gebied van het dak zelf, een niet-geïsoleerd dak moet eventueel worden gerenoveerd, in ieder geval geïsoleerd en voorzien van voldoende ramen. Zelfs de dakisolatie kost minstens 60 EUR per m² dakoppervlak, in de meeste gevallen tussen 90 EUR per m² en 150 EUR per m². Voor een gelijktijdige dakbedekking en dakisolatie moet u in de praktijk rekening houden met kosten tussen 150 EUR per m² en 250 EUR per m². Dan zijn er de dakramen (10% - 12% van het kameroppervlak moeten raamopeningen zijn, afhankelijk van de staat). Per dakraam moet u minimaal 400 à 500 EUR betalen inclusief montage, hoogwaardige ramen zijn dan meestal aanzienlijk duurder.

Bij interieurafwerking zijn de kosten verschillend - afhankelijk van welke norm gehaald moet worden. In de regel moet u rekening houden met minstens 300 EUR per m² tot 400 EUR per m², afhankelijk van hoe u de dakruimte wilt ontwerpen, dit kan aanzienlijk meer zijn.

Voor het leggen van aansluitingen op de zolder (elektra, verwarming aansluiting, eventueel water / afvalwater) moet je flinke bijkomende kosten rekenen. Een complete elektrische installatie kost van 30 EUR per m² tot 40 EUR per m², afhankelijk van de gewenste norm zelfs nog meer. Voor elke wandradiator die u wilt plaatsen en aansluiten moet u doorgaans rekening houden met ongeveer 500 EUR, bij het plaatsen van vloerverwarming is het aanzienlijk duurder (van ongeveer 40 EUR per m² tot 50 EUR per m²). In het geval van water- en rioolbuizen (indien nodig op zolder) zijn de kosten afhankelijk van de inspanning en de individuele planning.

Het uitbreiden van de zolder kan daarom aanzienlijke kosten met zich meebrengen, zeker als deze op een later tijdstip wordt uitgebreid. In de praktijk mag dit niet worden onderschat en moet het zeker vooraf individueel worden gepland.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Bij een middelgrote eengezinswoning wordt de zolder vergroot. In verband met de ouderdom wordt het dak opnieuw bedekt en geïsoleerd, er worden in totaal 5 dakramen geplaatst. De norm voor interieurontwerp is op een gemiddeld niveau.

Postprijs
Dakvernieuwing en dakisolatieEUR 24.800
Dakramen en installatieEUR 3.480
Compleet interieurwerk (inclusief elektrische kabels en radiatoren)18.680 EUR
totale prijs46.960 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek individueel geval, specifiek werk en lokale omstandigheden. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

De hokombouw in ons kostenvoorbeeld had ook aanzienlijk duurder kunnen zijn en - met eigen bijdrage - ook aanzienlijk goedkoper. Zoals in alle gevallen is dit ook een kwestie van individuele planning.

Vraag: Van welke dingen zijn de kosten van het verbouwen van de zolder in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: bij een project dat zo complex is als het ombouwen van de zolder tot woonruimte, spelen natuurlijk veel factoren een rol als het gaat om kosten:

verhuizing-kosten

De kosten van een zolderconversie zijn afhankelijk van veel verschillende factoren

 • of een knielift nodig is
 • of de dragende dakdelen (dakconstructie, spanten) aan renovatie toe zijn of volledig vervangen moeten worden
 • of de dakbedekking aan vernieuwing toe is
 • of dakisolatie nodig is en hoe het dak wordt geïsoleerd
 • hoeveel dakramen in welke maat en met welke standaard er komen
 • hoeveel eigen bijdrage kan worden geleverd aan de hokombouw
 • De norm waarop het interieurwerk wordt uitgevoerd
 • hoeveel partities en partities moeten worden geïnstalleerd
 • welk type verwarming er op de zolder is geïnstalleerd
 • welke norm is vereist voor de elektrische installatie op zolder
 • of er extra water- en rioolaansluitingen nodig zijn op zolder

Al deze zaken spelen in individuele gevallen altijd een rol bij de berekening. Op veel gebieden kunnen de kosten ook aanzienlijk worden verhoogd of verlaagd als er andere plannen worden gemaakt.

Vraag: wanneer is het nodig om de kniestok omhoog te brengen?

Kostentracker-expert: in feite is het altijd de vraag waarmee u kunt leven. Bij een zeer lage stijl en een dakhelling van minder dan 35 ° bij een zadeldak blijft in de praktijk op stahoogte slechts zeer weinig bruikbare ruimte over, een groot deel van de dakhellingen is nauwelijks bruikbaar. Het gebied is nog beperkter met een schilddak, waarbij je extra verlies aan oppervlakte op de gevelvlakken moet accepteren.

Als je zoveel mogelijk van de ruimte op zolder wilt (of moet) gebruiken, ontkom je er bijna niet aan om de knie op te heffen. In andere gevallen kan men wellicht leven met de beperkte beschikbare ruimte.

Vraag: Welke soorten dakisolatie zijn er en wat kost het?

Kostentracker-expert: dakisolatie is een hoofdstuk op zich. Hier zijn tal van mogelijkheden, die ook voor heel andere kosten zorgen:

 • Isolatie op het dak of boven de spanten
 • Tussen de daksparisolatie
 • Isolatie onder de dakspanten

De technisch beste optie, die ook het meest veilig het risico van koudebruggen uitsluit en het meest effectief is, is isolatie op het dak. Hiervoor moet echter de gehele dakbedekking worden verwijderd. In de regel is dit alleen de moeite waard als er sowieso een nieuwe dakbedekking (vervanging van de dakbedekking) wordt gepland. De kosten voor het verwijderen van de dakbedekking en het opnieuw bedekken worden dan gemaakt als zogenaamde "sowieso kosten". Het vervangen van de dakbedekking en het tegelijkertijd isoleren van het dak veroorzaakt kosten die gewoonlijk tussen de 150 EUR per m² en 250 EUR per m² liggen.

Als het niet nodig of zinvol is om de dakbedekking te vervangen (de levensduur van dakpannen is meestal meer dan 30 jaar, vaak zelfs meer), blijft alleen isolatie tussen de spanten of onder de spanten over. Door de strenge eisen van de EnEV worden beide methoden nu vaak in combinatie gebruikt om zelfs de vereiste U-waarden te kunnen halen.

Er zijn verschillende opties om een ​​dergelijke isolatie te implementeren.

Enerzijds kan er klemvilt in de ruimtes tussen de spanten worden gestoken en kan de isolatiehoogte indien nodig worden vergroot door de spanten te verdubbelen. De isolatie tussen de spanten zelf kan tussen 30 EUR per m² en 100 EUR per m² dakoppervlakte kosten - afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden en de gekozen isolatiedikte. Als de spanten moeten worden verdubbeld, moet u rekenen met ongeveer 8 tot 12 EUR per strekkende meter spanten.

Als u zich verdubbelen bespaart en in plaats daarvan isolatie onder de dakspanten installeert met panelen die rechtstreeks bepleisterd kunnen worden, moet u rekening houden met bijkomende kosten van ongeveer 10 EUR per m² tot 30 EUR per m².

Zowel het verdubbelen van de spanten als het aanbrengen van de isolatie tussen de spanten kan met een beetje vaardigheid op eigen houtje worden gedaan. Het is ook mogelijk om zelf gipsplaten te plaatsen. De totale kosten voor het benodigde materiaal bedragen dan in de meeste gevallen een totaal van ongeveer 25 EUR per m² tot 40 EUR per m².

Een alternatieve optie is om het dak te isoleren met behulp van geblazen isolatie. Hiervoor wordt eerst de ruimte onder de spanten afgesloten, het ingeblazen materiaal wordt dan simpelweg door meerdere gaten volledig achter de gevelbekleding geblazen zodat alle ruimtes volledig gevuld zijn (anders is er kans op koudebruggen). Als u de bekleding zelf plaatst, liggen de kosten voor de inblaasisolatie typisch tussen 15 EUR per m² tot 25 EUR per m².

Vraag: Wat zijn de kosten voor dakramen?

verhuizing-kosten

De kosten voor het installeren van vensters mogen niet worden onderschat

Kostentracker-expert: dat is natuurlijk heel anders, afhankelijk van het type raam in welke uitrustingsklasse u kiest.

Het aantal benodigde ramen komt voort uit de geldende bouwwet: ofwel 10% ofwel 12% van de kameroppervlakte (hier wordt alleen het gedeelte waar de kamerhoogte groter is dan 2,40 m berekend) moet worden bereikt bij raamopeningen (niet raamoppervlak), dat hangt af van de respectieve federale staat. Alleen Berlijn geeft de grootte van de raamoppervlakken niet aan.

Voor eenvoudige en kleinere dakramen (ca. 100 cm x 50 cm) moet u doorgaans kosten in de range van tussen de 200 en 350 euro berekenen, plus installatiekosten van minimaal 250 euro.

Afhankelijk van de grootte en de uitrusting (elektrische bediening, extra rolluiken, uitgang, enz.) Kost een dakraam al snel 1.500 euro of zelfs 3.000 euro.

Dakramen mogen in de regel nooit groter in breedte zijn dan de opgegeven spantafstand, omdat anders de latere montage enorm duur kan worden (spanten moeten gedeeltelijk worden verwijderd en de constructie moet mogelijk extra worden ondersteund).

Vraag: Wat zijn de kosten voor het interieurwerk als je het zelf doet?

Kostentracker-expert: in wezen gaat dit over het bekleden van de dakoppervlakken en het installeren van droge dekvloerelementen.

U kunt het allebei zelf doen - de materiaalkosten voor gipsplaten en gevelbekleding zijn meestal tussen 10 EUR per m² en 20 EUR per m² dakoppervlak / wandoppervlak, tussendeuren met kozijn zijn beschikbaar vanaf ongeveer 120 EUR strong>, soms iets goedkoper.

Dekvloerelementen voor de vloerconstructie kosten tussen 25 EUR per m² en 35 EUR per m², het benodigde extra materiaal is hier reeds inbegrepen. Voor een vloerbedekking moet u - afhankelijk van wat u kiest - meestal vanaf ongeveer 10 EUR per m² rekenen.

Vraag: Waarom is het ombouwen van zolder de moeite waard, vooral bij nieuwbouw?

Kostentracker-expert: het bouwen van een huis is een erg dure aangelegenheid. Als u de kosten voor de individuele vierkante meter woonoppervlak lager kunt houden, heeft u uw totale bouwkosten aanzienlijk verlaagd.

Studies hebben zelfs aangetoond dat in een huis met een direct gebouwd dak de kosten per m² 15% tot 20% lager zijn dan in een huis waar alle benodigde woonruimte op de onderste verdiepingen wordt gecreëerd. .

Het tegelijkertijd plannen van een zolderuitbreiding kan de moeite waard zijn als u de bouwkosten laag wilt houden. Hoewel dit betekent dat de 'reservatieruimte' niet meer beschikbaar is voor later, zal in veel gevallen de benodigde ruimte na de bouw eerder afnemen dan toenemen (bijvoorbeeld als de kinderen later verhuizen en de kamers niet meer nodig zijn als kinderkamer).

Het vanaf het begin uitbreiden van de zolder is daarom een ​​kostenefficiënte constructie. Het is net als de kelder: het bouwen van een kelder is ook een efficiënte maatregel: je krijgt er 100% van het vloeroppervlak bij - voor meestal minder dan 40% meerkosten.