Prefab woninguitbreiding: welke kosten mag men verwachten?

kosten voor prefab woninguitbreiding

Zelfs een geprefabriceerd huis kan op een gegeven moment te klein worden. De oplossing: een extensie. In principe is het mogelijk om toe te voegen aan bestaande bebouwing, inclusief prefab woningen. Er is echter vaak onduidelijkheid over de kosten die te verwachten zijn voor een dergelijke teelt. In ons interview hebben we met de cost tracker expert gesproken over de te verwachten kosten bij uitbreidingen.

Vraag: Hoe duur is een uitbreiding van een geprefabriceerde woning?

Kostentracker-expert: schattingen met een vast tarief zijn altijd moeilijk bij het bouwen van een huis. U kunt in ieder geval uitgaan van kosten die vergelijkbaar zijn met die van een nieuwbouw.

Totale kosten van ongeveer 1.400 EUR per m² kunnen meestal alleen worden bereikt met extreem kostenbesparende constructiemethoden en met het gebruik van geprefabriceerde componenten (meestal houten frameconstructies). Als het om interieurinrichting gaat, blijven er meestal een paar wensen onbeantwoord.

kosten voor prefab woninguitbreiding
Voor de uitbreiding moet u rekenen met ongeveer 2000 euro per vierkante meter.

Met massieve constructie en met ietwat eigentijdse en comfortabele uitrusting van de uitbreiding, moet u zeker rekenen met hogere kosten. Kosten in de range van 1.600 EUR per m² tot 1.800 EUR per m² kunnen doorgaans realistisch worden gerealiseerd met een kostenbesparende bouwmethode, maar in veel gevallen zullen de uitbreidingskosten meer dan 2.000 EUR per m² bedragen.

Dit verbaast velen vaak, aangezien het al ver boven de gemiddelde nieuwbouwkosten ligt. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de bouw van een aanbouw veel gecompliceerder (en dus duurder) is dan de bouw van een nieuwbouw in het open veld:

 • de toegang tot de bouwplaats is duidelijk beperkt
 • er moet vaak aan worden "gewerkt" aan het bestaande gebouw
 • de kelderuitbreiding (als er een kelder is gepland) is veel complexer dan het bouwen van een nieuwe geprefabriceerde kelder
 • Als er alleen een vloerplaat is, kan het zijn dat deze moeizaam aan een bestaande kelder moet worden bevestigd ("stappen")
 • muuropeningen in het oude gebouw zijn vereist
 • Indien nodig moet ook het oude gebouw overeenkomstig worden omgebouwd (bijv. Aanpassing van de elektrische installatie, nieuwe onderverdelers, enz.)

Dit maakt duidelijk dat het bouwen van een uitbouw van een geprefabriceerde woning vaak beduidend moeilijker en duurder is dan het bouwen van de geprefabriceerde woning zelf, het effect van deze moeilijkheid op de kosten mag niet worden onderschat.

Interieur ontwerp

kosten voor prefab woninguitbreiding
Ook het interieurwerk veroorzaakt hoge kosten.

Het uitrustingsniveau waarop de binneninrichting is gepland, heeft een aanzienlijke invloed op de bouwkosten voor de uitbreiding van de geprefabriceerde woning. De bouwkosten voor het interieur maken ongeveer 40% uit van de totale kosten van elk bouwproject.

Bij een relatief eenvoudige inrichting liggen deze kosten rond de € 400, - per m², deze kosten zijn met een uitgekiend interieur eenvoudig te verdubbelen. Ook dit wordt vaak onderschat, omdat de effecten op de afzonderlijke kostenposten in eerste instantie relatief klein lijken.

Ook het plaatsen van badkamers of keukens in de nieuw gebouwde aanbouw kan snel kosten opdrijven. Als het niet absoluut noodzakelijk is en als het geplande gebruik het toelaat, moet het worden vermeden.

Planning- en goedkeuringskosten

kosten voor prefab woninguitbreiding
Een verlenging is altijd onder voorbehoud van goedkeuring.

Voor de bouw van een uitbreiding is in ieder geval een bouwvergunning nodig. De planning moet worden uitgevoerd door de architect. Dit brengt extra kosten met zich mee. De kosten voor de bouwvergunning zijn meestal nog beperkt, maar de architectkosten kunnen al oplopen tot een aanzienlijk bedrag voor de planning van een uitbreiding.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben besloten om aan de achterkant van ons huis een uitbreiding van 36 m² te bouwen, waarin we nog twee woonkamers willen toevoegen. Uit kostenoverwegingen kiezen wij voor houtskeletbouw met prefab elementen, de uitbouw met kelder hebben wij niet.

Postprijs
bouwkosten53.000 euro
Planning (architect), bouwvergunning, landmeten8.046 EUR
Test-ingenieur1.600 EUR
Totale kosten van het ermee bouwen van projectteelt62.646 euro
Kosten per m² teelt ermee1.740,17 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op een specifiek bouwproject in een individueel geval. De kosten voor het bouwen van een uitbreiding in andere gevallen kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Waar zijn de kosten voor een verlenging van afhankelijk?

kosten voor prefab woninguitbreiding
De kosten van een verlenging zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

 • de omvang van de geplande teelt
 • de constructie van de uitbreiding (bijv. houtskeletbouw met prefab-elementen)
 • de ontwerpdetails (dakvorm, aantal verdiepingen, kelder of vloerplaat, etc.)
 • de resulterende planning- en goedkeuringskosten (afhankelijk van de totale bouwkosten)
 • het gewenste uitrustingsniveau
 • het geplande gebruik van de uitbreiding (bijv. badkamer, keuken, etc.)
 • de nodige werken aan het bestaande gebouw (doorbraken, modernisering van de lijn, enz.)