Expanded clay: welke prijs mag men verwachten?

blahton prijs

Geëxpandeerde klei wordt beschouwd als een isolatiemateriaal dat vaak zinvol kan worden gebruikt als aanvullend isolatiemateriaal voor bestaande holtes. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit welke prijzen je doorgaans moet verwachten voor geëxpandeerde klei.

Vraag: Wat kost geëxpandeerde klei in het algemeen?

Kostentracker-expert: Allereerst moet u onderscheiden voor welke doeleinden de geëxpandeerde klei wordt gebruikt.

Het belangrijkste belang is over het algemeen geëxpandeerde klei als isolatiemateriaal. Bovendien wordt geëxpandeerde klei ook gebruikt als

 • Compenserende betaling
 • Aggregaat voor bouwmaterialen van mortel, beton en aarde
 • Uitgangsmateriaal voor bepaalde lichtgewicht betonelementen en stenen (vooral in geprefabriceerde systemen)
 • Bodemverbeteraar in de tuin
 • Laagjeslaag in het groendak
 • Toevoeging aan het substraat voor hydrocultuur
 • Materiaal bij de aanleg van een bodeminfiltratie
 • Filtermateriaal voor rioolwaterzuiveringsinstallaties en in het algemeen voor waterzuivering
 • Granulaat strooien voor de winter (alternatief voor strooizout)

Voor elk van deze toepassingen worden speciale soorten en kwaliteiten geëxpandeerde klei gebruikt. Elk van deze bijzondere ontwerpen en kwaliteiten heeft zijn eigen prijs.

Wat de prijs betreft, willen we ons hierna concentreren op twee belangrijke toepassingsgebieden: geëxpandeerde klei als isolatiemateriaal en geëxpandeerde klei voor algemeen gebruik in de tuin.

Als isolatiemateriaal kunt u over het algemeen prijzen aannemen tussen ongeveer 0,15 EUR per liter - 0,30 EUR per liter. Geëxpandeerde klei is daarom een ​​relatief goedkoop isolatiemateriaal, wat vooral bij het isoleren van grote oppervlakken een positief effect heeft.

Als bulkmateriaal voor buitengebruik en voor tuintoepassingen, evenals voor andere doeleinden, kunnen de prijzen variëren tussen 0,15 EUR per liter en 1 EUR per liter, afhankelijk van de hoeveelheden en de versie.

Prijsvoorbeeld uit de praktijk

Wij kopen geëxpandeerde klei als holtevulling met een korrelgrootte van 8-20 mm. We hebben 10 zakken van elk 50 liter geleverd door de fabrikant.

Postprijs
10 zakken van elk 50 liter68.54 EUR
Bezorgkosten55 EUR
totale prijs123.54 EUR
Totale kosten inclusief levering per liter0,25 EUR per liter

Dit is natuurlijk slechts een kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifiek product en fabrikant. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

In ons kostenvoorbeeld is het ook duidelijk dat de bezorgkosten voor online bestellingen in individuele gevallen niet onderschat mogen worden. Dit geldt in het algemeen voor alle bouw- en isolatiematerialen.

Vraag: Waar hangt de prijs van geëxpandeerde klei in het algemeen van af?

blahton prijs

De prijzen voor geëxpandeerde klei lopen sterk uiteen

Kostentracker-expert: de volgende factoren spelen een rol:

 • het beoogde gebruik van de geëxpandeerde klei
 • de korrelgrootte
 • de kwaliteit van de geëxpandeerde klei
 • het bedrag dat wordt getrokken
 • Prijsverschillen tussen fabrikanten en dealers
 • Bezorgkosten indien de geëxpandeerde klei geleverd moet worden

Het is meestal altijd de moeite waard om de prijzen te vergelijken. Als vergelijkingsbasis dient u altijd de totaalprijs (compleet benodigde bedrag) inclusief eventuele bezorgkosten te gebruiken. De individuele prijs voor een kleine hoeveelheid (ongeveer 50 liter zak) alleen is niet zinvol - in de praktijk, zeker voor grotere hoeveelheden, kunnen bepaalde volumekortingen en afleveringskosten in individuele gevallen een grote invloed hebben op de totaalprijs.

Vraag: Hoe groot kunnen de prijsverschillen tussen de verschillende soorten gebruik in de praktijk zijn?

Kostentracker-expert: dit kan worden geïllustreerd met een voorbeeld:

We vergelijken de prijzen van verschillende soorten geëxpandeerde klei, elk op basis van de eenheidsprijs van een zak van 50 kg, bij een specifieke dealer en van een enkele fabrikant. Het is geëxpandeerde klei voor toepassingen in de bouwsector

Uitgebreid kleisoortPrijs per zak van 50 kg (netto)
Geëxpandeerde klei voor het gieten van natte dekvloeren5,67 EUR voor een zak van 50 kg
Geëxpandeerde klei als geluidsisolerende vulling, korrelgrootte 0 - 2 mm9,53 euro voor een zak van 50 kg
Geëxpandeerde klei als droge vulling, korrelgrootte 1 - 5 mm8,88 EUR voor een zak van 50 kg
Geëxpandeerde klei als holtevulling, korrel 8 - 20 mm5,76 EUR

Dit laat zien hoe groot de verschillen kunnen zijn, zelfs met relatief vergelijkbare soorten geëxpandeerde klei. De prijzen voor producten van andere fabrikanten of andere retailers kunnen natuurlijk afwijken. BTW en bezorgkosten zijn niet inbegrepen in onze vergelijkingstabel.

Vraag: Hoe zit het met geëxpandeerde klei voor de tuin?

Kostentracker-expert: ook hier kunt u dit eenvoudig duidelijk maken met een korte kostenvergelijking:

Uitgebreid kleisoortPrijs voor 50 l, netto, zonder bezorgkosten
Geëxpandeerde klei als kleikorrels15,83 EUR voor 50 l
Geëxpandeerde klei als plantenklei / natuurlijk plantengranulaat41,66 EUR voor 50 l

Nogmaals, dit zijn natuurlijk alleen individuele prijzen van een specifieke dealer voor producten van specifieke fabrikanten, ook netto en zonder bezorgkosten.

Onze twee voorbeelden laten echter al duidelijk zien dat geëxpandeerde klei voor tuintoepassingen soms aanzienlijk duurder kan zijn dan de varianten die voor constructiedoeleinden worden gebruikt.

Vraag: Wat zijn de totale kosten van geëxpandeerde klei als isolatiemateriaal voor isolatie?

blahton prijs

Geëxpandeerde klei wordt meestal in holtes gegoten

Kostentracker-expert: in het algemeen wordt geëxpandeerde klei gebruikt als opvulling van holtes of als dijk.

Bij spouwmantels wordt de gebruikte hoeveelheid bepaald door de grootte van de spouw - je hoeft alleen het volume van de spouw te berekenen en dat te vermenigvuldigen met de prijs per liter (1 liter=0,001 m³). Dit maakt al een voldoende nauwkeurige kostenraming mogelijk.

Als geëxpandeerde klei wordt gebruikt als bulkisolatie (bijvoorbeeld voor zolderisolatie), wordt de benodigde hoeveelheid verkregen door het aantal vierkante meters te vermenigvuldigen met de laagdikte. Dan kun je de vastgestelde behoefte omrekenen naar de prijs per liter.

Een voorbeeld: we willen een zolder van 70 m² die we niet betreden voorzien van een droge opvulling van geëxpandeerde klei. De storthoogte moet 20 cm zijn.

70 m² x 0,2 m=14 m³ benodigd. Uitgaande van een prijs per liter van 0,18 euro per liter, komen we uit op een totale kostprijs van 2.520 euro, dat wil zeggen, omgerekend naar kosten van 36 euro per m² voor de isolerende vulling.

Ter vergelijking: een vulling met perliet met dezelfde laagdikte (20 cm) zou ongeveer 2.000 EUR kosten, dus het zou ook resulteren in kosten in het bereik van ongeveer 30 EUR per m² sterk>.

Bij deze berekening moet echter steeds rekening worden gehouden met de vereiste stortdikte om een ​​thermische isolatiewaarde van 0,24 W / m²K te bereiken zoals vereist door de EnEV. De bulksterkte bepaalt uiteindelijk de kosten.