Professionele evacuatie van appartementen: welke kosten zijn te verwachten?

evacuatiekosten

Als ouderen verhuizen naar een bejaardentehuis of als een appartement over het algemeen niet meer nodig is, moeten ze volledig ontruimd worden. Slechts weinigen hebben genoeg tijd en doorzettingsvermogen om dit te doen, en het werk is zwaar. Van de experts op het gebied van kostentracering wilden we weten welke kosten er te verwachten zijn als de evacuatie door een professional wordt uitgevoerd.

Vraag: Wat kost een professionele uitzetting?

Kostentracker-expert: de kosten zijn in eerste instantie afhankelijk van de grootte van het appartement, maar ook van de hoeveelheid huishoudelijke artikelen en meubels in het appartement. Ook de hoeveelheid elektrische apparaten in huis speelt een bijzondere rol.

Zelfs in het geval van kleinere appartementen zijn minstens 400 à 600 EUR aan kosten voor de evacuatie te verwachten. Als de bestaande vloerbedekkingen ook verwijderd moeten worden, is dat meestal duurder. Ook voor de verwijdering van afval en elektrische apparaten wordt meestal extra geld gevraagd.

Voor grotere appartementen met veel huishoudelijke artikelen en tal van elektrische apparaten kunnen de kosten oplopen tot tot 2.500 euro of 3.000 euro.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Na overlijden in de familie hebben wij een 60 m² 3-kamer appartement op de 1e verdieping van een appartementengebouw volledig ontruimd.

Postprijs
Basisprijsopruiming390 EUR
TV, koelkast, vriezer, wasmachine bovendien60 EUR
Restafvalverwijdering, 2 m³30 EUR
Verwijderen en afvoeren van de vloerbedekkingen350 EUR
Totale kosten van de evacuatie830 EUR

Afhankelijk van de grootte van het appartement en het meubilair, evenals het afval dat het bevat, kunnen de kosten in andere gevallen aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat is de algemene omvang van de kosten voor ontruiming?

Kostentracker-expert: De basisevacuatiekosten voor kleinere appartementen (tot ongeveer 60 m² woonoppervlak) ongeveer EUR 400 tot EUR 600 kunnen worden verondersteld. Voor grotere appartementen moet men eerder uitgaan van rond de 800 tot 1.000 euro.

evacuatiekosten
Er zijn ook kosten voor het afvoeren van afval.

Bovendien berekent de serviceprovider meestal extra kosten:

 • de kosten voor de verwijdering van bestaand afval ( ongeveer 10 EUR per m³ tot 15 EUR per m³)
 • de kosten voor de verwijdering van gevaarlijk afval (afhankelijk van de gemaakte verwijderingskosten, regionaal verschillend)
 • de kosten voor het verwijderen en afvoeren van grotere elektrische apparaten (meestal ongeveer € 10 tot € 15 per apparaat)
 • de kosten voor het verwijderen van bestaande vloerbedekkingen (meestal ongeveer 5 EUR per m², met meer inspanning mogelijk aanzienlijk meer)

Als een appartement vol staat met veel meubels of objecten of als de evacuatie meer inspanning betekent (bijvoorbeeld locatie op een hogere verdieping zonder lift), wordt de benodigde basisprijs meestal hoger vastgesteld.

Gratis uitzetting

Sommige providers adverteren met een "gratis ontruiming". Hier moet je echter wel opletten: de aanbieder moet zijn kosten ook op een of andere manier terugverdienen en dat kan alleen als de waarde van de items erin en de geplande verkoopopbrengst relatief hoog is. Dit is in veel gevallen niet het geval.

De aanbieder maakt zelf kosten voor de legale afvoer, recyclebare materialen moeten worden gesorteerd en niet alle voorwerpen of materialen kunnen gratis worden afgevoerd. Als uitzettingen heel goedkoop of zelfs gratis worden aangeboden, bestaat het risico dat de aanbieder er niet op de juiste manier over beschikt - wat natuurlijk vermeden moet worden, want het afval komt dan meestal terecht waar niemand het echt wil (bijv. In het midden van het bos).

Spreek een vaste prijs af

In ieder geval dient een vaste prijs voor de volledige ontruiming na bezichtiging van het appartement schriftelijk met de aanbieder te worden overeengekomen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat hoge of zeer hoge kosten later niet in rekening worden gebracht, omdat facturen op basis van manuren zijn gemaakt.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor uitzetting afhankelijk?

evacuatiekosten
De kosten voor het verlaten van het appartement zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

 • de grootte van het betreffende appartement
 • de ligging van het appartement (bijv. eerste verdieping zonder lift)
 • de apparatuur met huishoudelijke artikelen, meubels en elektrische apparaten
 • de hoeveelheid afval en gevaarlijk afval en dingen die in het appartement moeten worden afgevoerd
 • de geschatte verwijderingskosten voor de aanbieder
 • de individuele inspanning voor verwijdering (werkuren van de aanbieder)
 • de extra benodigde diensten (bijv. schoongeveegde overdracht, vaak verwijderen van bestaande vloerbedekkingen)