Wat kost de vaccinatie tegen de ziekte van Lyme voor de hond?

borreliose-vaccinatie-hond-kosten

Mensen en dieren kunnen besmet raken met de ziekte van Lyme. De behandeling van deze aandoening is vervelend en kan duur worden. Dat hoef je echter niet te riskeren, want een vaccinatie tegen de ziekte van Lyme biedt ook voor honden een goede bescherming. In een interview weet de kostentracker-expert wat de vaccinatie kost en waarom je zou moeten overwegen om je trouwe viervoeter te laten vaccineren.

Wat is de prijs van de vaccinatie tegen de ziekte van Lyme voor honden?

borreliose-vaccinatie-hond-kosten
Vaccinatie is meestal erg goedkoop.

Kostentracker: hoeveel u moet betalen voor de immunisatie verschilt van dierenarts tot dierenarts:

KostenfactorKostenbereik
Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme bij honden20 - 35 EUR

Wat is de ziekte van Lyme?

borreliose-vaccinatie-hond-kosten
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door teken.

Kostentracker: deze infectieziekte kan zowel bij mensen als bij dieren voorkomen. De ziekte van Lyme wordt bijna altijd veroorzaakt door een tekenbeet. Dit betekent echter niet dat het dier automatisch ziek wordt nadat het in contact is gekomen met een teek, aangezien in Duitsland, afhankelijk van de regio waarin je woont, slechts vijf tot vijftig procent van de kleine bloedzuigers de ziekteverwekker draagt.

Hoe verloopt de vaccinatie?

Kostentracker: als de gevaccineerde hond wordt gebeten door een teek, komen de antilichamen die door de immunisatie worden gevormd tijdens het zogen in de spinachtige terecht. Daar maken ze de Borrelia onschadelijk zodat de viervoeter niet besmet kan raken.

Belangrijk: Dieren die al zijn gebeten door een geïnfecteerde teek, hebben geen beschermende immuunlichamen. U kunt dus nog een keer besmet raken.

Op welke leeftijd kan de hond worden ingeënt?

borreliose-vaccinatie-hond-kosten
Honden kunnen heel vroeg worden ingeënt.

Kostentracker: Uw huisdier kan vanaf twaalf weken tegen teken worden ingeënt. De eerste vaccinatie wordt na drie tot vijf weken gevolgd door een tweede. Twee boostervaccinaties worden elke vier tot zes maanden aanbevolen. De bescherming wordt gehandhaafd door een jaarlijkse hervaccinatie.

Welke bijwerkingen zijn te vrezen?

borreliose-vaccinatie-hond-kosten
De vaccinatie wordt meestal zeer goed verdragen.

Kostentracker: vaccinatie tegen de ziekte van Lyme wordt meestal zeer goed verdragen. Het percentage gemelde bijwerkingen is significant lager dan bij de aanbevolen verplichte vaccinaties. Aangezien het een geïnactiveerd vaccin is dat geen componenten bevat die zich kunnen voortplanten, is het risico op ziekte vrijwel uitgesloten.

Welke alternatieven zijn er voor vaccinatie?

Kostentracker: een belangrijke maatregel om ervoor te zorgen dat huisdieren niet door teken worden gebeten, zijn antiparasitaire middelen. Deze stoffen moeten voorkomen dat de spinachtigen op de hond vallen en / of teken doden voordat het zuigproces begint. Dit vermindert de kans op infectie aanzienlijk.