Vakwerkhuis bouwen: wat zijn de kosten?

kosten van vakwerkhuizen

Er is nauwelijks iets typischer voor Duitsland dan een vakwerkhuis. De constructiemethode heeft zich door de eeuwen heen bewezen, vele zeer oude vakwerkhuizen staan ​​er nog steeds en zijn een indrukwekkend bewijs van hun duurzaamheid en levensduur. De kostentracker-expert legt in een interview uit wat de huidige kosten zijn om een ​​vakwerkhuis te bouwen.

Vraag: Wat kost het om een ​​vakwerkhuis te bouwen?

Kostentracker-expert: deze vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat het afhangt van hoe het huis er uiteindelijk uit moet zien en hoe groot het moet zijn. Er zijn ook aanzienlijke verschillen in constructie, die uiteindelijk een aanzienlijke impact op de kosten zouden hebben.

In principe mag je ervan uitgaan dat de kosten voor een nieuw vakwerkhuis tussen de zo'n 10% tot 30% hoger liggen dan bij een typische massieve constructie.

Men moet eerst differentiëren of:

  • het huis een vakwerkhuis in individuele vervaardiging of
  • zou een geprefabriceerd huis moeten zijn
kosten van vakwerkhuizen

Een individueel ontworpen vakwerkhuis kost vele malen meer dan een geprefabriceerde woning

Met een vakwerkgebouw in individuele productie moet je bouwkosten berekenen van minstens 1.500 EUR per m² tot 1.600 EUR per m², maar in de meeste gevallen is zo'n gebouw nauwelijks minder dan EUR 2.000 per m² tot EUR 2.500 per m². Er is nauwelijks een bovengrens.

Een vakwerkhuis als geprefabriceerde woning kan als kaal bot huis worden gekocht vanaf ongeveer 100.000 EUR, maar er is nog veel werk aan de winkel . Turnkey met wat eigen werk, de prijs is dan beduidend hoger - hier moet je in veel gevallen dubbel zoveel rekenen. Deze prijzen gelden voor vakwerkhuizen met een gemiddelde grootte van 120 m² tot 140 m² woonoppervlak. Als je het groter wilt, moet je aanzienlijk hogere kosten verwachten.

Zelfs hoogwaardige apparatuur kan dan snel de prijs van een geprefabriceerd vakwerkhuis opdrijven.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij kopen een vakwerkhuis met een woonoppervlakte van 150 m² als turn-key woning, waar slechts enkele persoonlijke bijdragen hoeven te worden geleverd. Daarnaast veranderen we de gevel van het vakwerkhuis naar onze wensen.

Postprijs
Kosten vakwerkhuis 9 mx 9 m, turnkey204.800 EUR
Toeslag voor gevelontwerpEUR 31.800
BodemplaatEUR 9.200
Totale huiskosten245.800

Dit is een individueel kostenvoorbeeld dat alleen betrekking heeft op één woningmodel van een specifieke aanbieder. De kosten voor andere geprefabriceerde vakwerkhuizen kunnen aanzienlijk verschillen - ook al zijn ze van vergelijkbare grootte.

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat dit de pure bouwkosten zijn en dat er geen kelder is gebouwd. Naast deze kosten moet ook rekening worden gehouden met de bijkomende bouwkosten (15% - 20% van de bouwkosten) en, indien van toepassing, de bijkomende kosten die gemaakt worden bij de aankoop van de woning.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het bouwen van een vakwerkhuis afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn natuurlijk een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

kosten van vakwerkhuizen

De kosten van een vakwerkhuis zijn afhankelijk van veel verschillende factoren

  • of er nu een individueel gepland vakwerkhuis wordt gebouwd of een prefab vakwerkhuis wordt gekocht
  • welke woonruimte het huis heeft
  • hoe de individuele uitrusting van het huis is
  • welke bouwmaterialen worden gebruikt
  • wat voor bijzondere ontwerpkenmerken heeft het vakwerkhuis
  • welke dakvorm wordt gekozen (schilddaken zijn 50% duurder dan zadeldaken)
  • hoe de gevelvorm is ontworpen
  • of er een kelder wordt gebouwd of een vloerplaat als fundering dient

Al deze factoren moeten in overweging worden genomen als het gaat om de kosten van een vakwerkhuis.

Vraag: Zijn de meerkosten de moeite waard in vergelijking met andere bouwmethoden?

Kostentracker expert: Traditioneel gebouwde vakwerkhuizen, waarbij veelal natuurlijke materialen zijn gebruikt, zijn zeker een zeer ecologische en duurzame woningvariant.

Statisch gezien hebben vakwerkhuizen ook enkele voordelen ten opzichte van solide constructies. Iedereen moet echter zelf beoordelen of deze voordelen de meerkosten uiteindelijk waard zijn.