Wat kosten vaste beugels?

vaste-beugel-kosten

De meest voorkomende vorm van tandheelkundige regelgeving in Duitsland zijn vaste beugels. Het kan worden gebruikt om zelfs ernstig uitgelijnde tanden bij adolescenten en volwassenen te corrigeren. Maar welke kosten maakt u met vaste beugels voor uw kroost of uzelf, welke uitvoeringen zijn er en waar moet u op letten tijdens de behandelperiode? Deze en andere vragen lichten we toe in een interview met de kostentracker-expert.

Wat zijn vaste beugels?

Kostentracker: dit type tandregulatie is nodig als er een uitgesproken tandbeweging moet worden uitgevoerd vanwege een verkeerde uitlijning. De hiervoor benodigde apparatuur is uitsluitend op de permanente tanden bevestigd en oefent een continue kracht uit op de tanden.

Voor dit doel worden beugels op de tanden gelijmd, waardoor een metalen boog wordt geleid. Door de vooruitgang in de materiaalkunde zijn de vaste beugels die door de wettelijke ziektekostenverzekering worden gefinancierd, kwetsbaarder en daardoor comfortabeler om te dragen. Tandkleurige beugels en bijna onzichtbare bogen voldoen aan alle esthetische eisen, maar zijn duur en moeten uit eigen zak worden betaald.

- Wat zijn de kosten van deze tandheelkundige regeling?

Kostentracker: de prijzen voor vaste beugels verschillen sterk omdat ze afhankelijk zijn van veel individuele factoren. Bijvoorbeeld, de totale kosten van tandheelkundige regulatie, berekend over de behandeltijd, voor kinderen bedragen tussen 2.000 en 15.000 EUR. Vaste beugels voor volwassenen kosten tussen 1.000 en 8.000 EUR.

Dragers van dit tandheelkundig reglement zouden ten minste tweemaal per jaar een professionele gebitsreiniging moeten laten uitvoeren, wat 80 tot 120 EUR per keer kost.

De kosten die u moet betalen, worden sterk beïnvloed door het soort zorg. Moderne materialen en behandelingsmethoden zijn vaak effectiever en visueel aantrekkelijker, maar ze zorgen ervoor dat de kosten van tandregulatie stijgen.

Wanneer betaalt de zorgverzekeraar de beugel?

vaste-beugel-kosten

Volwassenen moeten de vaste beugel zelf betalen

Kostentracker: Volwassenen moeten bijna altijd zelf betalen voor een vaste beugel. Welk deel van de tandheelkundige regeling onder de ziektekostenverzekering voor kinderen valt, hangt af van de ernst van de niet goed uitgelijnde tanden. Maar ook in deze gevallen betaalt de zorgverzekeraar alleen voor standaardbeugels, omdat deze als passend, voldoende en zuinig worden aangemerkt. Duurdere beugels, bijvoorbeeld van keramiek, moet u uit eigen zak financieren.

Ook bij de particuliere ziektekostenverzekering zijn er grote verschillen in de omvang van de uitkeringen. Controleer daarom voordat u met de behandeling begint of de geselecteerde versie wordt overgenomen.

Het bedrag dat u eventueel zelf moet betalen, is afhankelijk van de diagnose. Bij een tandafwijking KIG 1 en 2 dragen de zorgverzekeraars vaak niet bij in de gemaakte kosten, ook niet voor kinderen.

diagnoseVerkeerd uitgelijnde tandendiagnoseBehandeling nodig?Bedrag aan particuliere voordelen
KIG 1lichtD1: Snijtanden steken maximaal 3 mm uit. O1: Open beet met een afstand van de snijtandranden tot 1 mm. T1: Diep bijten met een overlapping van de bovenste snijtanden tussen 1 en maximaal 3 mm. E1: verdringing minder dan 1 mm.Mogelijk om esthetische redenen1.500 tot 7.000 EUR
KIG 2mediumD2: Bovenste snijtanden steken tussen 3 en 6 mm uit. O2: Open beet met een afstand tussen 1 en 2 mm. T2: Diepe beet met snijtanden die meer dan 3 mm overlappen, tanden raken het tandvlees. K2: Bovenste en onderste snijtanden staan ​​rand aan rand. E2: verdringing tussen 1 en maximaal 3 mm. P2: plaatsgebrek met een benodigde ruimte tot 3 mm.Soms medisch noodzakelijk2.500 - 7.000 EUR
KIG 3aanzienlijke verkeerde uitlijning van tanden of kakenO3: Open beet met een afstand van 2 tot maximaal 4 mm. T3: Diep bijten met een overlapping van de bovenste snijtanden meer dan 3 mm, de onderste snijtanden beschadigen het tandvlees. K3: Kruisgebit aan beide kanten van de kaak. E3: verdringing van 3 tot maximaal 5 mm. P3: Gebrek aan ruimte met een benodigde ruimte van meer dan 3 mm.Noodzakelijk500 - 2.000 EUR
KIG 4ernstige verkeerde uitlijning van tanden of kakenU4: Tand niet gemaakt. S4: doorbraak mislukt. D4: Bovenste snijtanden steken tussen 6 en maximaal 9 mm uit. M4: De onderste snijtanden zijn tot 3 mm vóór de bovenste snijtanden. O4: Open beet meer dan 4 mm. B4: De posterieure tanden in de bovenkaak staan ​​buiten de onderste posterieure tanden. K4: Kruisgebit aan één kant van de kaak. E4: verdringing van meer dan 5 mm. P $: plaatsgebrek met een benodigde ruimte van meer dan 4 mm.Dringend nodig1.000 - 2.500 EUR
KIG 5zeer slechte tanden of verkeerde uitlijning van de kaakA5: Gespleten lip en gehemelte en soortgelijke ontwikkelingsstoornissen in het kaakgebied. S5: verplaatsing van tanden. D5: Bovenste snijtanden steken meer dan 9 mm uit. M5: De onderste snijtanden zijn meer dan 3 mm voor de bovenste. O5: Open beet (meestal aangeboren) met een afstand van meer dan 4 mm.Onvermijdelijk1.500 - 3.000 EUR

Bovenstaande cijfers kunnen slechts worden gezien als een globale richtlijn, aangezien orthodontische behandelingen altijd geïsoleerde gevallen zijn. Hierdoor kunnen de kosten zowel naar boven als naar beneden aanzienlijk variëren.

Belangrijk: de ziektekostenverzekering dekt 80 procent van de kosten voor het eerste kind en 90 procent voor het tweede kind. De rest moet je vooraf financieren. Deze eigen bijdrage krijgt u vergoed zodra de behandeling succesvol is afgerond.

Wat geldt als een particuliere speciale service voor vaste beugels?

vaste-beugel-kosten

De ziektekostenverzekering dekt niet de extra kosten voor kunststof beugels

Kostentracker: de zorgverzekeraar betaalt alleen voor de eenvoudigste variant van vaste tandaanpassing, bijvoorbeeld metalen beugels. Dit voldoet niet altijd aan de esthetische eisen en brengt ook een relatief hoog risico op cariës met zich mee, aangezien het metaal door het speeksel kan corroderen. In deze gebieden is tandbederf gemakkelijk.

Het gebruik van hoogwaardige materialen zoals gouden, keramische of plastic beugels kan dit risico minimaliseren en de tandsubstantie beschermen.

Andere diensten die uit eigen zak moeten worden betaald, zijn onder meer:

  • bijna onzichtbare, vaste beugels,
  • professionele gebitsreiniging (en),
  • de linguale techniek,
  • functionele analyse maatregelen,
  • Behandelingen die verder gaan dan standaardzorg.

Vaak dekt de aanvullende tandartsverzekering ten minste een deel van de orthodontiekosten, mits dit in het contract is afgesproken. Exacte informatie kunt u opvragen bij het betreffende bedrijf.

Hoe werken vaste beugels?

Kostentracker: de vaste beugels bestaan ​​uit veel afzonderlijke onderdelen. Op de tanden worden kleine, meestal rechthoekige plaatjes (beugels) gelijmd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, afgestemd op de behoeften en individuele wensen van de patiënt.

Bands zijn ringen van metaal die voornamelijk op de kiezen worden gebruikt. Ze zijn stabieler dan beugels en kunnen hier de hogere kauwdruk weerstaan.

De bogen zijn bevestigd en verankerd aan de beugels en banden. Ze zorgen ervoor dat de tanden in de gewenste positie komen.

Zijn er verschillende versies van deze tandheelkundige regulator?

Kostentracker: vaste beugels zijn verkrijgbaar in verschillende versies, afgestemd op de niet goed uitgelijnde tanden die moeten worden afgesteld:

  • Externe beugel: dit wordt ook wel een gezichtsboog of hoofddeksel genoemd. Met een extra houder op bijvoorbeeld het hoofd of de nek kunnen de kiezen naar achteren worden geschoven om plaats te maken voor de uitstekende snijtanden.
  • Inwendige beugels (linguale techniek): Bij deze vaste beugels worden de beugels niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant van de tanden bevestigd. De beugels zijn dus onzichtbaar. Het plaatsen van de beugels is echter veel complexer, wat deze technologie aanzienlijk duurder maakt. Het kost tussen 6.000 en 15.000 euro, wat niet wordt gedekt door de ziektekostenverzekering.
  • Transparante plastic beugels: Met de bijna onzichtbare plastic spalken kunnen kleine tot middelgrote uitlijnfouten goed worden behandeld. Omdat de spalken keer op keer moeten worden vernieuwd, kunnen tot 30 stuks nodig zijn, afhankelijk van de ernst van de verkeerd uitgelijnde tanden. De kosten bedragen ongeveer 3.000 tot 6.000 euro. Kunststof bogen maken geen deel uit van het dienstenpakket van de wettelijke ziekteverzekering.

Hoe lang moeten vaste beugels worden gedragen?

vaste-beugel-kosten

Bretels worden meestal meerdere jaren gedragen

Kostentracker: behandeling met vaste beugels vereist geduld, aangezien het gemiddeld drie tot vier jaar duurt. Kleinere uitgelijnde tanden kunnen sneller worden afgesteld, maar het kan ook aanzienlijk langer duren in het geval van ernstige uitlijnfouten.

Na een succesvolle behandeling is de daaropvolgende vasthoudfase erg belangrijk. De retentie voorkomt dat de tanden weer verschuiven en stabiliseert de ideale positie. Hiervoor worden vaste bevestigingsdraden (houders) aan de binnenkant van de tanden gelijmd.

Doen vaste beugels pijn?

Kostentracker: het inbrengen van de vaste beugels veroorzaakt meestal geen pijn, aangezien de tanden niet geslepen of zelfs maar geboord hoeven te worden. Verwijderen is meestal ook pijnloos.

In het begin kan het gebeuren dat de beugel tegen het slijmvlies van de wangen schuurt en dat de lippen gevoelig zijn voor het vreemde lichaam. Een speciale was die u van uw orthodontist thuis krijgt, kan hierbij helpen.

Soms voel je een bepaalde druk, omdat de tanden in het bot moeten worden bewogen. Dit is vooral het geval als er een nieuwe boog is geplaatst. Het is aan te raden om in deze periode iets zachter voedsel te eten, aangezien kauwen ook pijnlijk kan zijn.

Hoe wordt er gezorgd voor vaste beugels?

Kostentracker: tandheelkundige zorg met vaste beugels is complexer en duurt ongeveer tien minuten tweemaal per dag. Speciale tandenborstels met een iets kleinere kop worden aanbevolen. Dit is een goede manier voor u of uw kind om van onderaf achter de draden te kruipen. Er zijn ook bijbehorende opzetstukken voor elektrische tandenborstels.

Interdentale ragers en flosdraad zijn ideaal voor de gebieden achter de draden en tussen de tanden. Veel tandartsen raden ook kiemreducerende mondspoelingen aan.

Tandheelkundige zorg met vaste beugels begint met voeding. Kleverige snoepjes zoals karamelsnoepjes en drop zijn taboe tijdens de behandeling, omdat ze nauwelijks van de beugel kunnen worden verwijderd. Voorzichtigheid is ook geboden bij zetmeelrijke snacks, aangezien deze als pulp op de tanden worden afgezet en door cariësbacteriën worden omgezet in agressief zuur. Harde voedingsmiddelen zoals noten of knapperig paneermeel moeten worden vermeden, omdat deze beugels en draden kunnen beschadigen.