Veelhoekige platen leggen: wat zijn de kosten?

kosten voor het leggen van polygonale platen

Wie een bijzonder natuurlijk ogend en rustiek terras wil ontwerpen, doet er vaak goed aan om veelhoekige platen van natuursteen te gebruiken. Het leggen van veelhoekige platen vereist enige vaardigheid en een goed oog voor een harmonieuze uitlijning van de afzonderlijke platen. In ons interview bespreken we met de cost tracker experts welke kosten er gemaakt worden als er veelhoekige platen worden gelegd als overkapping voor een terras of oprit.

Vraag: Wat kost het om veelhoekige platen te leggen?

Kostentracker-expert: hier moet men eerst onderscheid maken tussen drie onafhankelijke kostenposten: de kosten van het plaatmateriaal zelf, de kosten voor het maken van een ondervloer die kan worden gelegd (indien nodig) en de kosten van het eigenlijke leggen.

kosten voor het leggen van polygonale platen
Voor een veelhoekige vloer moet je rekenen op ongeveer 80 euro per vierkante meter.

In totaal kom je uit op totale kosten die minstens 70 EUR per m² tot 80 EUR per m² bedragen, als er ook een stabiele ondervloer moet worden gecreëerd, zijn de kosten in de meeste gevallen meer 100 EUR per m².

Sample kosten

We willen ons terras laten overdekken met polygonale platen van goede kwaliteit gemaakt van porfier. We kiezen voor een plaatdikte van 2,5 cm. Op de plaats van het geplande terras is al een geschikte betonnen sokkel met voldoende afschot aanwezig. De afmeting van ons terras dient 8,5 mx 4,5 m (38,25 m²) te zijn.

Postprijs
Veelhoekige platen - materiaalprijs860 EUR
Voorbereiding van de ondergrond190 EUR
Installatiemateriaal (lijm, voegmortel, lijmslurry)320 EUR
Leggen en voegen (werkprestatie)1.720 EUR
Plaats de randvoeg en bevestig een plint van 8,5 m105 EUR
Totale kosten ermeeEUR 3.195, -
Kosten per geïnstalleerde vierkante meter83,53 EUR per m²

Het hier getoonde kostenvoorbeeld heeft betrekking op een specifieke legdienst onder bepaalde lokale omstandigheden en indien uitgevoerd door één gespecialiseerd bedrijf. De kosten die andere bedrijven nodig hebben en verhuizingen onder verschillende lokale omstandigheden kunnen ook leiden tot aanzienlijk verschillende kosten.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor de afzonderlijke kostenposten?

Kostentracker-expert: als je onderscheid maakt tussen materiaalkosten, onderbouwkosten en installatiekosten, ziet het er als volgt uit:

Materiële kosten

kosten voor het leggen van polygonale platen
Veelhoekige platen zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en prijsniveaus.

Zelfs de materiaalprijzen kunnen heel verschillend zijn. U kunt eenvoudige veelhoekige platen krijgen gemaakt van goedkope stenen van gemiddelde dikte (gewoonlijk 1 cm tot 2 cm) voor 10 EUR per m² tot 20 EUR per m² . Afhankelijk van de steensoort en de gekozen dikte kan dit ook aanzienlijk duurder zijn, tot wel € 50, - per m² en meer.

Er zijn ook porfiertegels gemaakt van keramisch materiaal, maar dit zijn de nogal ongebruikelijke variant en worden zelden gebruikt.

Ondergrondse structuur

Het is niet altijd nodig om een ​​stabiele ondergrond aan te leggen; een dergelijke ondergrond (betonplaat met bijbehorend afschot) is vaak al aanwezig. Als dit niet het geval is, wordt een dragende onderconstructie gecreëerd die vergelijkbaar is met die voor bestrating. Verwacht op zijn minst kosten van ongeveer 40 EUR per m² tot 50 EUR per m², maar dit kan hoger zijn afhankelijk van de omstandigheden.

De noodzakelijke opvulling van een bestaande, maar oneffen ondergrond kan leiden tot kosten van ongeveer 5 EUR per m² tot 10 EUR per m².

Prestaties leggen

Bij het leggen is niet alleen het werk vereist, ook de legmaterialen (lijm, voeg) moeten in aanmerking worden genomen. Ze zijn goed voor kosten van ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m². Porfiertegels worden meestal in een dik bed gelegd en gevoegd. Het lijmverbruik is navenant hoog. De kosten van het werk zijn afhankelijk van de inspanning die bij het leggen is gemoeid.

kosten voor het leggen van polygonale platen
Voor het leggen moet u ongeveer 40 euro per vierkante meter verwachten.

Voor het leggen en voegen moet u echter minstens 30 EUR per m² tot 40 EUR per m² verwachten, zelfs onder de meest gunstige omstandigheden.

Extra kosten kunnen ontstaan ​​door het plaatsen van stoepranden of de noodzakelijke installatie van verbindingsvoegen (ongeveer 3 EUR per strekkende meter tot 6 EUR per strekkende meter of plinten (ongeveer 3 EUR tot 10 EUR) per lopende meter strong>) ontstaan.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het leggen van veelhoekige platen afhankelijk?

kosten voor het leggen van polygonale platen
De kosten van veelhoekige platen zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • de grootte van het legveld
  • de bestaande ondergrond
  • de materiaalkosten voor de veelhoekige platen
  • de individuele installatie-inspanning en het nodige werk
  • of er extra legwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd (bijv. stoepranden op terrassen, randvoegen, plinten, etc.

Door je eigen werk te doen - bijvoorbeeld bij het leggen van het onderbed of het opvullen van oneffenheden - kunnen de kosten iets omlaag.