Venster aanpassen: welke kosten moet u berekenen?

venster-setting-kosten

Als ramen moeilijk te openen en te sluiten zijn, is dit een teken dat het raambeslag is losgeraakt of verschoven. Het raam hangt dan niet meer zoals het hoort in het kozijn - dit heeft ook gevolgen voor de thermische isolatie: kromgetrokken of slecht afgestelde ramen zijn meestal ook lek en de tocht verhoogt de stookkosten aanzienlijk. In ons interview leest u hoe duur het is om de ramen te laten aanpassen door een specialist.

Vraag: Wat kost het om ramen te laten aanpassen?

Kostentracker-expert: de kosten voor het laten afstellen van de ramen zijn over het algemeen niet bijzonder hoog - voor de ervaren specialist betekent dat weinig werktijd.

In de meeste gevallen moet u ongeveer 10 EUR voor elke raamvleugel berekenen voor het aanpassen van het raam, plus de reistijd. Voor de professional is de tijd die nodig is voor de meeste instelwerkzaamheden vaak minder dan 10 minuten per raamvleugel.

De kosten worden nog verder in perspectief geplaatst als er meerdere vensters moeten worden ingesteld of juist afgesteld. Vrijwel alle ramen die veel worden gebruikt, moeten na enkele jaren gebruik automatisch worden aangepast.

Reparaties

Als de reden voor de kromgetrokken of lekkende ruit schade aan mechanische onderdelen of de afdichting is, dan worden uiteraard bijbehorende reparatiekosten toegevoegd.

venster-setting-kosten
De reparatie omvat ook het afdichten van de ramen.

Beschadigde afdichtingen zijn een relatief klein probleem, terwijl schade aan het draai-kiepmechanisme (materiaalprijs rond de 80 à 150 euro, 2 uur vervangingstijd) tot aanzienlijke reparatiekosten kan leiden.

Venster onderhoud

venster-setting-kosten
Vaak worden er ook extra werkzaamheden verricht tijdens raamonderhoud.

De meeste raamfabrikanten noemen afstelwerkzaamheden aan het raam "raamonderhoud" en voeren daarnaast een korte inspectie uit van alle bewegende delen, waarbij het beslag vaak extra wordt geolied.

Dit kan met regelmatige tussenpozen (jaarlijks) de moeite waard zijn, aangezien regelmatig raamonderhoud de levensduur van ramen zeker kan verlengen. Lekken die dure verwarmingsenergie kosten, worden vermeden. Daarnaast kunnen eventuele beschadigingen en tekenen van slijtage in een vroeg stadium worden onderkend en verholpen voordat deze zich kunnen ontwikkelen tot grote raamschade.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We bestellen de raamfabrikant omdat twee van onze ramen in het huis erg moeilijk te openen en te sluiten zijn en duidelijk lekken. De raamfabrikant stelt beide ramen bij en verandert ook de raamafdichting op een van de twee ramen. De twee betreffende ramen hebben een afmeting van 51 cm x 105 cm en zijn dubbelvleugelig.

Postprijs
Routebeschrijving32 EUR
Materiaal: raamafdichting16,50 EUR
Werkuren: afdichtingen vervangen, raamvleugel aanpassen58 EUR
Totale kosten ermee106.50 EUR

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op de werktijden van een individueel bedrijf. De prijzen van andere raamfabrikanten kunnen ook verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten om ramen te laten aanpassen?

venster-setting-kosten
De kosten om het op te zetten, zijn meestal afhankelijk van het uurtarief van het bedrijf.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de vereiste uurtarieven van het gespecialiseerde bedrijf
  • de gefactureerde reiskosten
  • of er extra schade aan het raam is die moet worden hersteld
  • Of er nog meer onderhoudswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd (bijv.oliën van de fittingen, inspectie van de ramen, enz.)

Vraag: Kun je ramen ook zelf aanpassen?

venster-setting-kosten
Ook uw ramen kunt u eenvoudig zelf aanpassen.

Cost tracker expert: Bij de meeste kunststof ramen van de gebruikelijke constructie kunnen de afstelwerkzaamheden ook zelf worden uitgevoerd; er is geen speciaal gereedschap nodig. Instructies voor het plaatsen van de ramen zijn op veel plaatsen te vinden.

Als leek is het echter vaak onmogelijk om schade en slijtage adequaat in te schatten, en het juist en correct afstellen van de ramen vereist ook enige oefening en ervaring.

Gezien de relatief lage kosten die gepaard gaan met raamonderhoud, loont het toch vaak de moeite om op het deskundige oog van een vakman te vertrouwen, vooral om eventuele schade in een vroeg stadium op te sporen. Dit scheelt later dure reparaties.