Windows - u moet deze kosten berekenen

raam kosten

Of het nu gaat om nieuwe installatie of vervanging - ramen kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. In een interview legt de kostentracker-expert in detail uit welke kosten je in het algemeen voor ramen mag verwachten.

Vraag: Hoeveel ramen heeft een kamer eigenlijk nodig - en waar moet je in het algemeen op letten bij ramen?

Kostentracker-expert: Er zijn bepaalde regels voor de grootte van de lichte ruimtes, zoals vermeld in het bouwreglement. Deze regels verschillen echter van staat tot staat.

In de meeste deelstaten moet de grootte van de lichtoppervlakken ten minste 10% van het kameroppervlak zijn. Als er schuine plafonds zijn, wordt alleen het oppervlak geteld waarop de kamerhoogte meer dan 2,40 m bedraagt. In sommige deelstaten is 12,5% van het vloeroppervlak voldoende, Berlijn stelt helemaal geen specificaties, maar eist in ieder geval "voldoende lichte ruimtes" in de bouwwetgeving. Volgens DIN 5034 geldt echter het volgende: De gezamenlijke breedte van alle lichtopeningen dient minimaal 55% van de kamerbreedte te bedragen. Dus als het om het aantal ramen gaat, kom je er met heel verschillende afmetingen. In de meeste gevallen wordt hier al rekening mee gehouden bij het plannen van een gebouw.

Er zijn veel dingen om op te letten bij ramen:

 • de thermische beveiliging
 • de geluidsisolatie
 • de inbraakbeveiliging
 • de nodige extra uitrusting (bijv. vensterbanken, rolluiken, zonwering)

De thermische isolatie-eigenschappen van een raam zijn erg belangrijk - volgens de EnEV mogen ramen als geheel geen U-waarde hebben die hoger is dan maximaal 1,3 W / (m²K), de U-waarde van de beglazing mag niet hoger zijn dan een maximum op 1,1 W / m²K.

Voor niet-woonkamers die onverwarmd zijn (geen hogere kamertemperatuur dan 19 ° C) geldt enige verlichting - hier kunnen ramen tot een U-waarde van 1,9 W / m²K geplaatst worden.

Daarnaast zijn er ook beperkingen aan de zogenaamde g-waarde van ramen en balkondeuren: de g-waarde beschrijft de energiedoorlaatbaarheid van het raam. Het geeft de maximale hoeveelheid thermische energie aan die door de ruit mag dringen en de ruimte erachter mag verwarmen, het gaat dus om zonwering in de zomer. De g-waarde mag momenteel maximaal 0,60 W / m²K zijn.

Deze twee waarden, de maximaal toegestane U-waarde en de g-waarde, moeten worden aangehouden indien meer dan 10% van de ramen wordt vervangen. In de regel baseren Duitse raamfabrikanten hun aanbod sowieso op de momenteel geldende normen, zodat ontoelaatbare ramen meestal nauwelijks verkrijgbaar zijn.

raam kosten

Geluidsisolatie is een belangrijk criterium bij het kopen van ramen

Geluidsisolatie is een ander belangrijk criterium voor ramen. Met name op stadslocaties mag men het belang van goede geluidsisolerende ramen niet onderschatten. Geluidswerende ramen kunnen een enorme winst in wooncomfort betekenen en worden daarom vaak zelfs door de staat gesubsidieerd op problematische bouwlocaties.

Ook inbraakbeveiliging is de laatste jaren steeds belangrijker geworden: bij het overgrote deel van alle inbraken (meer dan 75%) komt de inbreker de woning binnen via een raam. Bij appartementen op hogere verdiepingen hoef je je geen zorgen te maken (tenzij er een stabiele trede voor het raam staat) - in eengezinswoningen zijn de ramen op de begane grond echter blootgesteld aan een hoog risico. Ramen met een hogere inbraakweerstandsklasse en stabiele beglazing zijn in dit gebied absoluut aan te raden.

Let ook op privacy en zonwering - rolluiken zijn vaak goedkoper als je ze bij nieuwe ramen laat plaatsen. Dit is natuurlijk altijd een kwestie van kosten.

Vraag: Wat kosten nieuwe ramen in het algemeen?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen natuurlijk niet te zeggen - afhankelijk van de grootte en het ontwerp van de ramen kunnen de prijzen heel verschillend zijn.

In de regel zult u minimaal € 400 à € 500 moeten rekenen met de gebruikelijke raamafmetingen van dubbele ramen.

Maar ramen van hogere kwaliteit kunnen ook aanzienlijk duurder zijn - tot tweemaal deze prijs is gemakkelijk mogelijk. Als er ook een rolluik aanwezig is, zijn de prijzen vaak tot wel drie keer zo hoog.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Voor onze wat oudere eengezinswoning hebben we 4 nieuwe ramen nodig. Wij kiezen voor goedkope kunststof kozijnen, maar wel met zeer hoogwaardige, sterk warmte-isolerende beglazing met een U-waarde van slechts 0,7 W / m²K. De afmetingen van onze ramen zijn 510 mm x 1.050 mm.

Postprijs
Ramen, dubbele vleugels, draai- en kiepfunctie1.180 EUR
Raamaccessoires (raamkrukken, vensterbanken, panelen, etc.)140 EUR
Toeslag voor hogere inbraakbeveiliging184 EUR
Verwijderen van oude ramen, plaatsen van nieuwe ramen980 EUR
totale prijs2.484 EUR
Totale kosten per raam621 EUR

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een heel specifiek raammodel in een bepaalde maat en uitvoering. De kosten voor andere ramen, vooral die met een kwalitatief betere beslag of in grotere afmetingen, kunnen ook veel hoger zijn.

In ons geval waren we relatief goedkoop met onze nieuwe ramen.

Vraag: Waar hangt de prijs van ramen in het algemeen van af?

Kostentracker-expert: hier spelen veel factoren een rol:

 • de venstergrootte
 • het frame materiaal
 • de manier waarop het raam wordt geopend (draai- of draai-kiep-functie)
 • het aantal ramen en dakramen
 • de uitvoering van de beglazing
 • Thermische isolatie van het raam
 • Extra uitrusting op het gebied van geluidsisolatie en inbraakbeveiliging
 • andere extra uitrusting (bijv. rolluiken, raambalken, aangepaste handgrepen, enz.)
 • Installatie- of vervangingskosten

Met al deze punten moet rekening worden gehouden als het gaat om de kosten van ramen. Raamprijzen kunnen dus van geval tot geval aanzienlijk verschillen.

Met extra of speciale apparatuur kun je ramen die echt goedkoop zijn, zelfs aan het eind van de dag, enorm duur maken.

Vraag: In hoeverre speelt de raamafmeting een rol bij de prijs van het raam?

Kostentracker-expert: de grootte van ramen is vaak niet het doorslaggevende criterium - grotere ramen zijn in veel gevallen niet significant duurder dan kleine ramen.

Ter vergelijking: een raam van 130 cm x 130 cm kost 152 EUR bij een winkel, hetzelfde raam van 150 cm x 170 cm is dan beschikbaar voor 194 EUR strong>. Zelfs in het formaat 120 cm x 240 cm kost het raam dan nog maar 222 EUR.

Bovendien wordt de vereiste raamafmeting in gebouwen sowieso vaak vooraf bepaald door de bestaande raamuitsparing. In tegenstelling tot dakramen is de maat van de ramen in de woning sowieso niet vrij te kiezen, maar dient deze gebaseerd te zijn op de gegeven maatvoering.

Vraag: Het framemateriaal is toch belangrijk voor de prijs?

Kostentracker-expert: ja, het is de belangrijkste, prijsbepalende factor als het om ramen gaat.

De belangrijkste gebruikte framematerialen zijn:

 • Plastic (de goedkoopste optie)
 • Hout (verschillende houtsoorten met verschillende prijzen)
 • Aluminium (de duurste variant)
 • Hout-aluminium composietmaterialen (de op een na duurste variant, maar die de voordelen van hout en aluminium combineert en de respectieve nadelen compenseert)

Onderstaande tabel laat zien hoe groot de prijsverschillen kunnen zijn voor de framematerialen:

Frame materiaalduurder rond
Kunststof ramenStartprijs (360 EUR)
Houten raam (eenvoudige houtsoort)ongeveer 160 EUR duurder
Hout-aluminium ramenongeveer 320 EUR duurder
Aluminium ramenongeveer 450 EUR duurder
raam kosten

Het framemateriaal heeft een grote invloed op de prijs

In dit voorbeeld zie je dat het aluminium raam al meer dan twee keer zo duur is als de kunststof variant. Het hout-aluminium raam is ook bijna twee keer zo duur.

Bij houten kozijnen hangt de prijs altijd sterk af van de houtsoort die wordt gebruikt - hoogwaardige, duurzame houtsoorten zoals eiken of lariks kunnen ook het niveau van hout-aluminium ramen bereiken of zelfs hoger zijn.

Hierbij houdt men vaak rekening met relatief veel onderhoud (reguliere ramen schilderen).

Plastic is goed weerbestendig en duurzaam, net als aluminium, maar iets duurzamer en stabieler dan plastic.

Naast de kozijnmaterialen moet u ook rekening houden met het kozijnontwerp: bijzonder hoogwaardige isolatie van het kozijn of speciale kozijnontwerpen kunnen leiden tot verdere prijsstijgingen van tot wel 20% of 30%.

Vraag: Waar moet bij het plaatsen van de beglazing rekening mee gehouden worden, welke prijsverschillen zijn er?

Kostentracker-expert: het ontwerp van de beglazing kan heel verschillend zijn:

 • Dubbele beglazing, driedubbele isolerende beglazing of driedubbele beglazing
 • slagvaste beglazing
 • ESG-glas
 • VSG veiligheidsglas
 • Geluidswerende beglazing
 • Sierglazen en andere speciale beglazingen

Met betrekking tot thermische isolatie is vandaag minstens dubbele isolerende beglazing onmisbaar. Hij haalt in de regel nauwelijks de vereiste U-waarde van 1,1 W / m²K.

raam kosten

Ramen zijn tegenwoordig bijna altijd driedubbel glas

De technisch gangbare norm is echter al driedubbele beglazing, die doorgaans U-waarden tussen 0,6 W / m²K en 0,7 W / m²K bereikt . Dit geeft een veel betere thermische bescherming. De meerprijs voor driedubbele beglazing is slechts 10% tot 20% t.o.v. dubbele isolerende beglazing. Het is het meestal waard. U-waarden tot 0,4 W / m²K zijn ook technisch mogelijk - maar dit is navenant duurder.

ESG-glas (gehard veiligheidsglas) en VSG-glas (gelaagd veiligheidsglas) zijn daarentegen aanzienlijk duurder. Hier zijn toeslagen tot 250 EUR per venster te verwachten.

Geluidwerende ramen kunnen ook aanzienlijk duurder zijn, afhankelijk van de bereikte geluidsbeschermingsklasse. In lawaaierige gebieden dekken overheidssubsidies soms tot 75% van de kosten door middel van subsidies.

Vraag: Wat kost een hogere inbraakbeveiliging?

Kostentracker expert: De toeslagen beginnen hier rond de 50 EUR - 60 EUR per venster, maar kunnen ook enkele honderden euro's bedragen, afhankelijk van de gewenste beveiligingsklasse.

Ramen tot inbraakwerendheidsklasse RC 3 kunt u bij bijna elke dealer krijgen, daarboven wordt het veel moeilijker - en ook aanzienlijk duurder. Installatie kan soms ook duurder zijn als een speciale veiligheidsinstallatie vereist is.

Vraag: Wat moet u berekenen voor een rolluik?

Kostentracker-expert: in de regel kosten de eenvoudigste, handmatig bediende rolluiken met plastic bepantsering gewoonlijk 250 EUR tot 300 EUR, plus afzonderlijke installatiekosten voor de rolluiken zijn meestal net zo hoog.

Voor een elektrisch bediend of automatisch gestuurd rolluik moet je meer van 400 EUR tot 600 EUR rekenen bij normale raamafmetingen, de installatiekosten zijn dan ook hoger dan bij handmatige rolluiken.

Vraag: Krijgt u subsidie ​​voor het vernieuwen van oude ramen?

Kostentracker-expert: De overheid geeft een subsidie ​​van 10% van de kosten als de ramen een U-waarde van 0,9 W / m²K behalen en de wanden dienovereenkomstig zijn geïsoleerd.

De kosten van de vakman kunnen dan ook gedeeltelijk worden verrekend met de belasting.

Financiering moet echter altijd worden aangevraagd vóór aanvang van de werkzaamheden, anders wordt deze niet toegekend. Rekeningen van de handelaar moeten ook worden betaald via overschrijving, contante betaling laat geen belastingaftrek toe voor de verrichte diensten van de handelaar.