Vensterbanken: deze prijzen moet u berekenen

vensterbank prijzen

Geen raam zonder vensterbanken: zowel binnen als buiten. De enige uitzondering zijn dakramen, maar er zijn zelfs binnenvensterbanken voor. De kostentracker-expert legt in ons interview uitgebreid uit wat vensterbanken kunnen kosten en welke prijsverschillen er zijn.

Vraag: Welke functies vervullen vensterbanken eigenlijk binnen en buiten?

Kostentracker-expert: de buitenvensterbank is een essentieel onderdeel van elk raam en onmisbaar. Het beschermt de gevel tegen weersinvloeden en tegen regenwater of andere vormen van neerslag. Om deze reden is hij ook naar voren gekanteld en met een kleine overstek ingebouwd: hierdoor kan het water weglopen en de ingebouwde druiprand beschermt de gevel ook enigszins tegen opspattend water. De buitenvensterbank functioneert voornamelijk als een zogenaamde "waterneus".

vensterbank prijzen


De binnenvensterbank wordt voornamelijk gebruikt als opslagruimte

De binnenvensterbank heeft geen echte beschermende functie, behalve dat hij het metselwerk in de dagkant bedekt. Deze vensterbank kan voornamelijk worden gebruikt als opslagruimte of als decoratief oppervlak voor het raam - hiervoor is hij ontworpen. Door het gebruikte materiaal is het zeer duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en ongevoelig voor vuil. Theoretisch zou je ook de binnenvensterbank kunnen weglaten - maar dit wordt om praktische redenen en vanwege het uiterlijk van de ruimte niet aanbevolen. Het biedt ook een beetje bescherming tegen vuil en druppels die kunnen vallen als het raam wordt geopend en anders op het metselwerk terechtkomen.

De buitenvensterbank wordt vrijwel altijd passend bij het betreffende raam besteld en wordt ook door de raamfabrikant gemonteerd. Professionele installatie en perfecte afdichting zijn hierbij essentieel.

De binnenvensterbank bevestig je eenvoudig zelf. Met name bij binnenvensterbanken is er een groot aantal dessins en verschillende materialen beschikbaar om ze te kunnen kiezen passend bij de gewenste kameruitstraling. De prijzen variëren natuurlijk dienovereenkomstig.

Vraag: Dat brengt ons meteen bij de belangrijkste vraag: wat kosten vensterbanken in het algemeen?

Kostentracker-expert: het is moeilijk om een ​​vast tarief te zeggen, daarvoor zijn de verschillende versies te verschillend in prijs.

Buitenvensterbanken van aluminium zijn verkrijgbaar bij raamverkopers, meestal van ongeveer 13 EUR tot 15 EUR per lopende meter, maar versies van hogere kwaliteit zijn ook aanzienlijk duurder. Bij andere materialen moet je toch meestal iets hogere prijzen verwachten.

In het geval van binnenvensterbanken liggen kosteneffectieve materialen ook grofweg in het bereik van ongeveer 15 EUR per strekkende meter en hoger.

Voor premiumvarianten van de binnenvensterbanken kunnen echter prijzen van EUR 100 per m² tot EUR 150 per m² worden aangerekend - er is nauwelijks een bovengrens.

vensterbank prijzen


Metalen vensterbanken zijn goedkoop, maar visueel minder aantrekkelijk

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

De vensterbanken voor binnen en buiten hebben we nog nodig voor ons nieuw aangeschafte 1,3 mx 1,3 m raam. Buiten kiezen we voor een goedkope maar robuuste aluminium vensterbank met een speciale gipsafwerking en schroeven in bijpassende kleuren én bescherming tegen het geluid van regendruppels (anti-dreunstrips).

In het interieur plaatsen we een 20 cm diepe binnenvensterbank van Werzalit, waarvoor we ook kiezen voor een bijzonder decor met een fijne structuur. We voegen dan ook afwerkingsranden toe aan onze binnenvensterbank.

De buitenvensterbank:

Postprijs
Buitenvensterbank van weerbestendig aluminium in antraciet, lengte 1.300 mm, uitval 50 mm7,03 EUR
Zijkanten als gipsuiteinden, 18 mm6,37 EUR
speciaal gekleurde schroefafdichting2,23 EUR
Anti-drone strips (meerprijs)1,96 EUR
Schroeven in bijpassende kleur (meerprijs)2,64 EUR
Totale kosten voor de buitenvensterbank20,23 EUR

De binnenvensterbank:

Postprijs
Werzalit vensterbank, 1.300 mm lang, uitval 20 cm38,05 EUR
Toeslag voor fijn decor Maple6,34 EUR
Toeslag voor het afwerken van randen7,65 EUR
totale prijs52,04 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeeldprijzen die alleen gelden voor zeer specifieke vensterbanken en ontwerpen van een specifieke fabrikant. De prijzen voor andere vensterbanken, vooral die van andere materialen, kunnen ook aanzienlijk afwijken van deze prijzen.

In ons kostenvoorbeeld hebben we zeer kostenbewuste, maar kwalitatief hoogwaardige aankopen gedaan. De totale kosten liggen in een relatief laag bereik van ongeveer 70 EUR voor vensterbanken voor binnen en buiten.

Vraag: Van welke factoren zijn de prijzen van vensterbanken meestal afhankelijk?

Kostentracker-expert: hierbij moet u beide soorten vensterbanken altijd apart bekijken.

Voor beide vensterbanken is de hoofdrol voor de prijs:

  • het gebruikte materiaal
  • de lengte
  • de projectie
  • de speciale accessoires of de extra uitrusting
vensterbank prijzen

Vensterbanken voor binnen zijn vaak duurder dan voor buiten

Afhankelijk van of het een binnen- of buitenvensterbank is, verschillen de gebruikte materialen natuurlijk. De overstek heeft vaak een beduidend grotere invloed op de prijs van een binnenvensterbank dan die van een buitenvensterbank. De optionele extra's zijn uiteraard per vensterbank verschillend.

Voor de prijs moet u altijd rekening houden met alle factoren - elk van de bovenstaande punten kan de prijs van beide soorten vensterbanken aanzienlijk veranderen. Dit maakt het ook wat moeilijker om de prijzen in individuele gevallen te vergelijken.

Vraag: Welke materialen worden meestal gebruikt voor buiten- en binnenvensterbanken en wat zijn de verschillen?

Kostentracker-expert: Tegenwoordig wordt voornamelijk aluminium gebruikt voor buitenvensterbanken. Het is extreem weerbestendig, corrosievrij en zeer duurzaam.

Er zijn ook vensterbanken van andere metalen, zoals gegalvaniseerd staal, koper of titaanzink - maar meestal moet je hogere prijzen verwachten dan voor aluminium. Een bijzonder exotische variant zijn dan vensterbanken van gegoten marmer of graniet.

Een vensterbank van koper vergelijkbaar met ons voorbeeldvensterbank kost ongeveer 30 EUR, met titaanzink moet u ongeveer 25 EUR voor de vensterbank berekenen.

De variant van gegoten marmer kost ongeveer € 60 tot € 85 voor dezelfde vensterbank en ongeveer dezelfde kosten voor een granieten vensterbank.

Voor vensterbanken binnenshuis worden veel verschillende materialen gebruikt:

  • verschillende kunststoffen, waaronder Renolit
  • diverse houtspaanplaatmaterialen, waaronder WERZALIT en HELOLIT
  • Gegoten marmer
  • Artificiële steen
  • Graniet en
  • Glas

De prijzen bewegen in een breed bereik. Onderstaande tabel geeft een klein overzicht, waarin we de prijzen van ons voorbeeldvensterbank vergeleken met verschillende materialen:

Vensterbank materiaalprijs
Voorbeeld vensterbank Werzalit38,05 EUR
Kunststof deceuninck15,81 EUR
Kunststof EXTRADUR21,36 EUR
Renoliet39.06 EUR
Materiaal op houtbasis HELOLIT47,18 EUR
Gegoten marmer, eenvoudig66,16 EUR
Gegoten marmer uitsluitend met gepolijste randen91.05 EUR
Fijne kunststeen, 20 mm dik, randen rondom gepolijst61.02 EUR
Graniet, dikte 20 mm, randen rondom gepolijst83,85 EUR
Glas, patroon abstract141,72 EUR

Dit overzicht met (voorbeeld) prijzen maakt al duidelijk welke grote prijsverschillen er door verschillende materialen kunnen zijn.

Vraag: Welke prijsverschillen ontstaan ​​dan door de lengte en uitval van de vensterbanken?

vensterbank prijzen


De prijzen voor vensterbanken zijn meestal berekend op basis van lopende meters

Kostentracker-expert: Zowel binnen- als buitenvensterbanken worden meestal berekend op basis van de lopende meter - u kunt daarom de kosten voor langere lengtes afleiden uit de lopende meterprijs.

In ons kostenvoorbeeld hebben we een lengte van 1.300 mm (1,3 m) gebruikt en dat ook op andere voorbeelden toegepast. Een lengte van 1,5 keer zo lang of twee keer zo lang kost dan altijd 1,5 keer zo veel of twee keer zo veel. Dit geldt voor vrijwel alle fabrikanten.

Bij de uitval is de situatie anders: hoe groter de uitval, hoe hoger de prijs per meter. De verschillen kunnen aanzienlijk zijn.

Voor onze buitenvensterbank hebben we gekozen voor een uitval van 50 mm (5 cm). Als de vensterbank breder moet worden, stijgen de kosten dienovereenkomstig:

ProjectiePrijs voor 1 m looplengte
50 mm uitval5.02 EUR
70 mm uitval7,00 EUR
Uitval 110 mm9,38 EUR
150 mm uitval11.55 EUR
195 mm uitval14,21 EUR
360 mm uitval33.59 EUR

De prijs per meter verdubbelt bijna per 100 mm uitval. Een vergelijkbare verhouding is te vinden bij alle andere aluminium vensterbanken, maar kan iets anders zijn bij andere materialen.

In het geval van de binnenvensterbank is ook de projectie doorslaggevend voor de prijs:

ProjectiePrijs per meter per 1 m lengte
100 mm16,22 EUR
150 mm22,41 EUR
200 mm29.02 EUR
300 mm36,47 EUR
400 mm49.59 EUR

Ook hier is er een vergelijkbare verhouding met de meeste houtmaterialen, zoals bij WERZALIT: de prijs verdubbelt bijna per 100 mm diepte van de vensterbank - behalve bij grotere formaten, waar de prijsstijging niet meer zo hoog is.

Ook hier geldt hetzelfde voor veel materialen - maar niet voor alle materialen in dezelfde mate, zeker bij de hogere kwaliteit materialen is de relatie tussen grotere diepte en hogere prijs niet altijd juist.

Vraag: Welke invloed hebben speciale accessoires op de prijs?

Kostentracker-expert: Speciale uitvoeringen, randuitvoeringen, anti-dreunstrips en schroeven in de juiste kleur zijn mogelijk aanvullende uitrusting voor alle vensterbanken - met de bijzonder hoogwaardige materialen worden beschermkappen of gepolijste randen toegevoegd als speciale ontwerpen.

In de meeste gevallen veroorzaken dergelijke extra's echter slechts relatief kleine toeslagen in de orde van grootte van enkele euro's. Zelfs speciale uitvoeringen verhogen de vanafprijs van de lopende meter met maximaal 20%.

Het grootste deel van de kosten wordt dus bepaald door materiaal en afmetingen.

Vraag: Wat zijn de algemene kosten voor het plaatsen van vensterbanken?

vensterbank prijzen


De montagekosten zijn niet te onderschatten

Kostentracker-expert: Bij buitenvensterbanken is de prijs meestal al inbegrepen in de plaatsingsprijs van het raam. Omdat de montage sowieso zeer nauwkeurig en vakkundig door een specialist moet worden uitgevoerd, komen de kosten bij de prijs van de raammontage.

De situatie is anders bij het installeren van binnenvensterbanken. Dit werk is meestal niet inbegrepen in de prijs van de raaminstallatie.

Wilt u dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, dan moet u rekening houden met kosten van circa € 10 à € 15 per meter binnenvensterbank. Daarnaast is er het benodigde montagemateriaal, dat in de meeste gevallen rond de 10 EUR kost. In dit geval kunt u er zeker van zijn dat de installatie professioneel en stabiel is en dat alle vereiste procedures met betrekking tot thermische beveiliging worden gevolgd.

Als de binnenvensterbank niet correct wordt geïnstalleerd, kunnen er gevaarlijke koudebruggen ontstaan. Daardoor kan dan ernstige vochtschade in het gebied van het raam of de raamkozijn worden verwacht. Daarnaast zorgt dit vaak voor tocht in de kamers.

Als u bestaande vensterbanken wilt vervangen, moet u betalen voor zowel de demontage en afvoer van de oude vensterbanken als voor het plaatsen van de nieuwe vensterbanken. Met een raam van 1,50 m breed bedragen de kosten voor een volledige vervanging door een specialist meestal 100 tot 200 EUR.