Conservatorium in een kit: welke prijs mag u verwachten?

prijs wintertuinkit

Conservatoria zijn een dure aangelegenheid. Als u uw wintertuin als bouwpakket koopt en zelf in elkaar zet, kunt u in ieder geval wat kosten besparen. In een interview legt de cost tracker expert in detail uit welke prijzen je moet berekenen voor kits en waar je nog aan moet denken als het om kosten gaat.

Vraag: Zijn kits zelfs aan te raden?

Kostentracker-expert: in termen van kosten, zeker. In wintertuinen zijn bouwwerkzaamheden beslist een aanzienlijke kostenpost.

Je moet echter altijd opletten waar je eigen mogelijkheden en kunnen liggen: vooral grotere serres kunnen vaak zeer zware onderdelen bevatten, en de constructie vereist ook op zijn minst een basis handvaardigheid.

Maak indien mogelijk geen fouten: je moet betalen voor waterschade aan de gevel door een niet goed geplaatste serre. Dit brengt bij zelfmontage in ieder geval een aanzienlijk kostenrisico met zich mee. Indien de constructie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, is het bedrijf aansprakelijk voor alle gevolgschade.

Vraag: Wat kost een wintertuinkit in het algemeen?

prijs wintertuinkit

Als een wintertuin op een bestaand terras wordt geplaatst, kan er veel geld worden bespaard

Kostentracker-expert: het is natuurlijk moeilijk in algemene termen te zeggen. Dat hangt grotendeels af van wat voor type serre je wilt en in welke maat.

U kunt vaak eenvoudige wintertuinkits krijgen die u over een bestaand terras bouwt voor tussen 3.000 EUR en 5.000 EUR. In de regel liggen de maten hier in het bereik van 4 mx 3 m.

Goedkope kits in hoogwaardige ontwerpen kunnen tussen de 10.000 EUR en 12.000 EUR kosten.

Er is nauwelijks een bovengrens - afhankelijk van de grootte en uitrusting van de wintertuinset kan deze aanzienlijk duurder zijn.

Een prijsvoorbeeld voor een hoogwaardige, grote serre als bouwpakket:

DakvormDimensiesDeurentotale prijs
Heupvorm, dakhelling 15 °, dakglas, regengoot6,10 m x 2,95 m x 2,63 m vrije hoogte1 klapdeur en 2 PSK schuifdeurenEUR 22.344

Conservatoriumkits kunnen daarom aanzienlijke bedragen kosten, zoals ons voorbeeld laat zien. Afhankelijk van het ontwerp en de uitrusting zijn de kosten natuurlijk aanzienlijk variabel. In ons voorbeeld kost de kit alleen al ongeveer 1.480 EUR per m². Voor deze prijs kunt u bij het vakbedrijf ook volledig gemonteerde wintertuinen krijgen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een serre-kit in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: de fabrikant speelt natuurlijk een zeer belangrijke rol in de prijs. Om deze reden zijn prijsvergelijkingen altijd de moeite waard.

Over het algemeen zijn de belangrijkste kostenfactoren:

 • natuurlijk de grootte van de geplande wintertuin
 • het type dakvorm, inclusief de dakhelling
 • het type dakbeglazing
 • de framevorm en het gebruikte framemateriaal
 • de thermische isolatiekwaliteit van de beglazing
 • het aantal deuren en welk type deuren zijn geïnstalleerd
 • de speciale apparatuur die u ook koopt
 • de kosten van levering

Vraag: Welke rol speelt de grootte van de wintertuin hierin?

Kostentracker-expert: eigenlijk minder dan u misschien denkt. Grote serre-kits zijn vaak maar iets duurder dan kleine versies. Dit komt doordat de maten ook relatief dicht bij elkaar liggen.

Wintertuinen hebben in veel gevallen een grootte tussen 12 m² en 20 m² - boven en onder zijn er nauwelijks aanbiedingen voor bouwpakketten. De meeste zelfgebouwde wintertuinen zijn van deze omvang, waardoor de prijzen vaak maar marginaal verschillen.

In principe kan hetzelfde fenomeen worden waargenomen bij geprefabriceerde bungalows: hier kan een bungalow met 110 m² woonoppervlak vaak duurder zijn dan een bungalow met 180 m² woonoppervlak.

Al met al speelt de afmeting echter zo'n rol dat zeer grote wintertuinen met een vloeroppervlak van circa 15 m² of meer doorgaans aanzienlijk meer kosten.

Vraag: Welke rol speelt de dakvorm in de prijs?

prijs wintertuinkit

De vorm van het dak is ook bepalend voor de prijs van de wintertuin

Kostentracker-expert: de dakvorm van een wintertuin kan verschillen, zoals een huis. Er is ook een wintertuin

 • Platte daken
 • Lessenaarsdaken
 • Zadeldaken (vrij zeldzaam)
 • schilddakvormen en zelfs
 • Half-heupdaken

In de regel geldt: hoe gecompliceerder de dakgeometrie, hoe hoger de prijs. In de meeste gevallen is een plat dak de goedkoopste oplossing omdat platte dakbedekkingen natuurlijk het gemakkelijkst te realiseren zijn.

Schilddakvormen daarentegen vragen om zeer complexe frameconstructies en ook de beglazing is complexer. Dit maakt ze tot een van de duurdere dakvormen in serres.

Ook de dakhelling speelt een rol: hoe hoger de dakhelling in de wintertuin, hoe hoger de prijs. De beglazing wordt ook aanzienlijk duurder. Wat voor effect dit heeft, kunt u zien in ons kostenvoorbeeld in de volgende tabel:

DakhellingPrijs kitMeerprijs voor beglazing op het dak
5 °14.800 EUR2.700 EUR
10 °15.400 EUR2.800 EUR
15 °16.000 EUREUR 2.900

Tussen de hoogste en de laagste dakhelling is er in totaal minstens een prijsverschil van 1.400 EUR voor de kitkosten als het dak beglaasd is. Zonder de dakbeglazing bedraagt ​​het kostenverschil nog steeds 1.200 EUR.

In andere gevallen kan dit natuurlijk meer of minder zijn - maar feit is dat het kostenverschil er altijd is.

Vraag: Dat brengt ons bij het volgende punt: wat zijn de kosten van beglazing van het dak en welke alternatieven zijn er?

Kostentracker-expert: daken kunnen op verschillende manieren worden bedekt - een alternatief voor dakbedekking is bijvoorbeeld warmte-isolerend acrylglas of meerhuidige platen.

In ons kostenvoorbeeld hebben we het dak voorzien van geschikte thermische isolerende beglazingen - zoals u kunt zien, veroorzaakt dit alleen al voor de dakbeglazing tussen 2.700 EUR en 2.900 EUR extra kosten.

Wil je hittebestendig glas van hogere kwaliteit of speciaal zonwerend glas, dan is dat vaak nog duurder. Zelfreinigend glas (vaak een goed idee, vooral op het dak) draagt ​​bij aan de kosten van beglazing.

Vraag: Dus de glaskwaliteit speelt ook een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: natuurlijk - zelfs een zeer belangrijke rol. Het verschil tussen een koude wintertuin, die alleen is voorzien van nauwelijks warmte-isolerend enkel glas, en een residentiële wintertuin met driedubbele beglazing en een U-waarde van 1,1 W / (m2 K) is enorm.

Vanwege de grote glasoppervlakken in de wintertuin, speelt de thermische isolatie van het glas ook een zeer belangrijke rol bij het totale warmteverlies. Hoogwaardig hittebeschermend glas met zeer lage U-waarden (soms zelfs tot 0,8 W / (m2 K)) is helaas ook extreem duur.

Het verschil zie je ook als je kijkt naar de prijsverschillen tussen een koude wintertuin en een woonkamer serre: een koude wintertuin inclusief opbouw krijg je vaak voor 500 euro per m² - ons kostenvoorbeeld is ongeveer drie keer zo veel. De beglazing heeft een niet onbelangrijk aandeel in dit prijsverschil.

Vraag: Het aantal deuren heeft ook invloed op de prijs?

Kostentracker-expert: ja. Voor de meeste kits zijn extra deuren alleen beschikbaar tegen meerprijs.

prijs wintertuinkit

Het aantal en type deuren hebben een grote invloed op de totaalprijs van de wintertuin

In ons kostenvoorbeeld kost een extra hefschuifdeur ongeveer € 1.000 en een extra draaideur ongeveer € 800. De prijzen kunnen natuurlijk variëren van fabrikant tot fabrikant afhankelijk van de grootte, het ontwerp en de thermische isolatiekwaliteit van de deur, maar deze prijzen kunnen in ieder geval in elk geval worden aangenomen.

Veel fabrikanten hebben zelfs geen deuren die naar buiten leiden met goedkope kits - deze moeten dan tegen een meerprijs worden gekocht voor een enkele gewenste deur.

Vraag: Wat zijn de bezorgkosten?

Cost tracker expert: dit verschilt per fabrikant, soms speelt ook de bezorgafstand een rol in de prijs. In de meeste gevallen worden de aanbiedingen van fabrikanten echter gratis geleverd. Het hoeft gewoon niet overal en bij elke fabrikant hetzelfde te zijn.

Vraag: Dus dat kan soms extra kosten betekenen - welke extra kosten moet je verwachten bij het kopen van een kit?

Kostentracker-expert: de kosten van de kit zijn niet genoeg, je hebt gelijk. Losse bezorgkosten zijn zelden meerkosten, maar u moet altijd rekening houden met:

 • de kosten van de bouwvergunning
 • de kosten van de stichting
 • de kosten voor zonwering en hittebeschermingsmiddelen
 • de kosten van eventuele vloerbedekkingen
 • de kosten van eventuele aanpassingswerkzaamheden aan de huismuur als u een scheve wintertuin installeert

In het geval van verwarmde wintertuinen zijn er extra kosten.

Vraag: Dat lijken veel extra kosten - wat kost de bouwvergunning bijvoorbeeld?

Kostentracker-expert: u heeft niet in alle gevallen een bouwvergunning nodig - dat hangt af van de betreffende federale staat en de lokale bouwvoorschriften. Als u een vergunning moet aanvragen, moet u in de meeste gevallen in de meeste gevallen ongeveer € 400 tot € 600 verwachten.

Vraag: Nog een belangrijk punt: de stichtingskosten - hoeveel zijn ze normaal gesproken?

prijs wintertuinkit
Ook de stichtingskosten zijn niet te onderschatten

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn de grootte en het gewicht van de wintertuin afhankelijk van welke fundering nodig is.

Als u een bedrijf het funderingswerk laat doen, kunt u rekenen op 100 EUR per m² - 120 EUR per m². Graafwerkzaamheden zijn hier bijzonder duur.

Als u een beetje vaardig bent en zelf uw fundering legt, moet u rondkomen met ongeveer 20 EUR per m² tot 30 EUR per m², op voorwaarde dat u stortklaar beton gebruikt. Bij het betonneren van de fundering mag u echter geen fouten maken (luchtinsluitingen in het beton, onnauwkeurig werk), anders kunt u problemen krijgen met de statica.

Vraag: En de rest van de bijkomende kosten?

Kostentracker-expert: zonbeschermingsapparaten aan de buitenkant kunnen nog steeds aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Een overzicht hiervan vindt u op dit punt.

Zelfs als je het zelf legt, zal het nauwelijks mogelijk zijn om een ​​tegelbekleding van hoge kwaliteit te realiseren minder dan 40 EUR per m², met een verwarmde wintertuin moet je ook de kosten voor het verwarmingssysteem berekenen en de aansluiting op het bestaande verwarmingssysteem van het huis - ook hier kan gemakkelijk ongeveer 2.000 EUR worden opgehaald. Ook het aanleggen van de wintertuin aan de huismuur kan in individuele gevallen tot extra kosten leiden.

Tips en trucs

Over het algemeen zijn kits alleen de moeite waard voor eenvoudige, kleine koude wintertuinen. Grote residentiële wintertuinen moeten zorgvuldig worden gemonteerd (vanwege de thermische isolatie), een stabiele, professioneel vervaardigde fundering nodig hebben en soms moeten zeer zware onderdelen met millimeterprecisie worden gemonteerd. Gezien de prijzen is een wintertuin aangelegd door een gespecialiseerd bedrijf vaak de moeite waard.