Verhuisbedrijf: wat zijn de kosten?

verhuiskosten bedrijf

Verhuizen kan zweterig en zenuwslopend zijn. Verhuisbedrijven besparen u veel moeite, maar zijn niet bepaald goedkoop. In een interview legt de cost tracker expert uitgebreid uit welke kosten er kunnen ontstaan ​​voor verhuisbedrijven en hun dienstverlening.

Vraag: Welke diensten verlenen verhuisbedrijven doorgaans?

Kostentracker-expert: het kan heel anders zijn - bedrijven zijn hier vaak vrij flexibel en gericht op uw persoonlijke ondersteuningsbehoeften.

In de jaren dat verhuisbedrijven actief zijn, zijn er echter bepaalde "verhuiscategorieën" naar voren gekomen waar de meeste bedrijven rekening mee houden:

 • Standaard verhuizing
 • Volledige verhuizing
 • Gedeeltelijke verplaatsing

Bij een standaard verhuizing verpakt het bedrijf alle spullen in kartonnen dozen, verpakt breekbare spullen met bijzondere zorg, demonteert de meubels en vervoert alles naar je nieuwe appartement. Je pakt het dan zelf uit.

verhuiskosten bedrijf

Als u uw verhuizing naar een bedrijf overlaat, bespaart u zweet en tijd

De volledige verhuizing omvat ook de implementatie van alle noodzakelijke sanitaire en elektrische installaties, de planning en installatie van de keuken en alle nodige renovaties. De scope omvat meestal ook de eindschoonmaak van het oude appartement en eventueel het vervoer van dieren. Bij een complete verhuizing hoeft u zich nergens zorgen over te maken - al het nodige werk wordt overgenomen door het bedrijf dat de verhuizing uitvoert.

Bij een gedeeltelijke verhuizing worden alleen de meubelstukken voor u vervoerd die u zelf niet of met veel moeite heeft kunnen vervoeren. U bespaart uzelf het sjouwen en het huren van een busje.

Zogenaamde extra ladingen zijn een interessante optie om je spullen tegen bijzonder lage kosten te vervoeren: je spullen en vooral je meubels reizen mee met andere transporten en worden dan na afloop van de hoofdverplaatsing gelost, waarmee je het kunt laden . Voor beide partijen is dit vaak een win-winsituatie: bedrijven krijgen een volledige zending en maken goed gebruik van de capaciteiten, u krijgt meestal een aanzienlijk goedkopere zending.

Zoals met de meeste dingen in het leven, bepaalt dit hoeveel geld u wilt uitgeven of binnen uw budget wilt hebben. Een complete verhuizing is natuurlijk veel duurder dan een simpele gedeeltelijke verhuizing met een paar items of zelfs een lading.

Vraag: Wat kosten verhuizingen gewoonlijk?

Kostentracker-expert: natuurlijk kunt u dat vaste tarief niet zeggen - de kosten zijn altijd afhankelijk van het type verhuizing en vele andere factoren.

Kortom, wanneer u verhuist, moet u bijna altijd rekenen met minstens 600 EUR omhoog als u een verhuisbedrijf gebruikt. De kosten kunnen echter gemakkelijk tot 5.000 EUR bedragen.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Wij willen een verhuisbedrijf om ons 4-kamer appartement te verhuizen. Het appartement heeft 100 m², het nieuwe appartement ligt op 450 km afstand. Een deel ervan pakken we zelf in, een deel wordt door het bedrijf gedaan.

Postprijs
Verplaats 100 m², 450 kmVaste prijs EUR 1.350, -
totale prijs1.350 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeeldkosten die gelden voor een heel specifiek appartement en een heel specifiek bedrijf. De kosten voor andere verhuizingen - zelfs over vergelijkbare afstanden - kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een verhuisbedrijf afhankelijk?

Kostentracker-expert: bedrijven rekenen anders, maar sommige factoren spelen een belangrijke rol bij de prijsstelling van bijna elk verhuisbedrijf:

 • de grootte van het appartement
 • het aantal mensen dat in het huishouden leeft
 • het volume van de te vervoeren goederen
 • de lengte van de transportroute (afstand van het ene appartement naar het andere)
 • het aantal benodigde arbeiders en de tijd die nodig is om te verhuizen
 • de transportroutes van het verhuisvoertuig naar het appartement of van het oude appartement naar het verhuisvoertuig
 • de respectievelijke verdiepingen waar het oude en nieuwe appartement zich bevinden
 • Stilstand voor het bedrijf
 • extra inspanning voor het bedrijf en aanvullende diensten (bv. hellende liften, ter beschikking stellen van verpakkingsmateriaal, etc.)
verhuiskosten bedrijf

Veel verschillende factoren zijn van invloed op de prijs van een verhuizing

Al deze factoren spelen een rol bij het bepalen van de geschatte verhuiskosten. Elk bedrijf rekent hier iets anders uit - daarom moet u van tevoren zeker meerdere aanbiedingen ontvangen en deze zorgvuldig vergelijken. Van bedrijf tot bedrijf kunnen er aanzienlijke verschillen in het aanbod zijn.

U moet altijd de omvang van de diensten van het betreffende bedrijf vergelijken en niet alleen de prijzen. Diensten die niet in een aanbieding worden genoemd, kunnen dan later tot dure en ongeplande extra kosten leiden.

Dit geldt des te meer wanneer bedrijven vaste uurtarieven of dagelijkse vaste tarieven aanbieden - hier wordt vaak geen rekening gehouden met veel diensten en vervolgens extra gefactureerd tegen hoge kosten.

Het beste is om van tevoren een vaste prijs af te spreken - met uurfacturering kan het later aanzienlijk duurder zijn als de verhuizing voor het bedrijf langer duurt dan gepland.

Vraag: Wat zijn de gebruikelijke prijzen bij verhuizen in de stad?

Kostentracker-expert: hier is het altijd moeilijk om richtprijzen te geven omdat de inspanning in individuele gevallen aanzienlijk hoger kan zijn dan normaal. Appartementen die meerdere verdiepingen hoog zijn en waarin geen meubellift kan worden gebruikt, kunnen snel extreem duur worden - de meeste bedrijven worden goed betaald voor het vervoeren van meubels.

Enkele voorbeeldrichtlijnen voor het verhuizen van een normaal uitgerust, gemakkelijk toegankelijk 3-kamerappartement binnen de stad vindt u in onderstaande tabel.

krachtPrijs (ongeveer)
Transport in de stad (alles al ingepakt)€ 600 - € 1.000
Verpakkingsmateriaal voor 3-kamerappartement100 EUR - 200 EUR
Demontage en montage van meubels150 EUR - 500 EUR
Inpakken door het verhuisbedrijf150 EUR - 450 EUR
Uitpakken door het verhuisbedrijf€ 100 - € 600 (afhankelijk van de benodigde ondersteuning)
Hang geen stopbord op de verhuislocatie80 EUR - 200 EUR (afhankelijk van de gemeente en de toepasselijke vergoedingen)

Hier wordt het al snel duidelijk: u kunt veel diensten laten uitvoeren, maar het wordt ook heel snel duur. In principe is alles mogelijk - verhuisbedrijven plaatsen ook lampen of bouwen een nieuwe keuken in, en indien gewenst kunnen de muren van het oude appartement zelfs geverfd worden. Aan al deze dingen zijn natuurlijk kosten verbonden.

Vraag: Hebben verhuisbedrijven een verzekering voor het geval ze iets kapot maken?

Kostentracker-expert: in principe wel, maar een dergelijke verzekering dekt geen grote schade. In de regel is het maximale verzekerde bedrag ongeveer 600 EUR per m³ verhuisgoederen - daar kan niet veel mee worden gedekt.

De volgende zijn over het algemeen ook uitgesloten van verzekeringsdekking:

 • Contant geld
 • Sieraden
 • kostbaarheden
verhuiskosten bedrijf

Kostbaarheden zijn niet verzekerd

Als de verhuisfirma schade aan uw bezittingen veroorzaakt die gedekt is en binnen de scope van de maximale dekking valt, krijgt u meestal de dagwaarde van de verzekeringsmaatschappij. Dit betekent dat u geen vergoeding krijgt voor de kosten van een nieuwe aankoop, maar alleen een bedrag waarvoor u een vergelijkbaar gebruikt artikel zou kunnen kopen.

Bij bijzonder waardevolle zaken dient u beslist vooraf met de verhuisfirma te overleggen hoe hiermee om te gaan - en welke vervanging mogelijk is bij schade. In de meeste gevallen kunt u tegen een toeslag een hogere verzekeringsdekking krijgen - dat betekent een hoger maximaal verzekerd bedrag.

Alle onverzekerde kostbaarheden (antiek meubilair, kostbare schilderijen, persoonlijke documenten, etc.) dient u zelf te vervoeren of tijdelijk ergens te bewaren tijdens de verhuizing.

Vraag: Zijn er kostenbesparingen of subsidies bij verhuizen?

Kostentracker-expert: in principe kunt u uw uitgaven tegen belasting declareren met behulp van de zogenaamde verhuiskosten - u hoeft geen bonnetjes te verstrekken. Als alternatief kunt u ook de respectievelijke individuele diensten (met bonnen) claimen tegen de belasting.

burgerlijke staatVast bedrag
Individueel764 EUR
Gehuwd en levenspartner (samen) of alleenstaande ouders, weduwe of gescheiden1.528 EUR
per kind of ander familielid337 EUR

Het vaste tarief is 50% hoger als er in de afgelopen 2 jaar al een professionele verhuizing heeft plaatsgevonden.

Wie ALG II ontvangt, kan ook het arbeidsbureau vragen om de verhuiskosten te dekken. Net als bij de forfaitaire verhuisvergoeding moet er echter een belangrijke reden zijn voor de verhuizing:

 • Baan in een andere stad
 • Begin van opleiding of studie
 • Dubbele huishouding vermijden
 • medische redenen (ziekte, handicap - met certificaat, schimmelbesmetting in het oude appartement)
 • eigen huwelijk
 • scheiding
 • ondraaglijke omstandigheden (bijvoorbeeld in buurtgeschillen)
 • met ALG II ook: als het kantoor de verhuizing aanvraagt

Vraag: Welke kosten zijn er als u zelf een verhuizing aanpakt?

Cost tracker expert: Behalve dat je de fysieke kracht en de benodigde tijd voor het transport hebt, heb je in de meeste gevallen toch een kleine of grotere transportwagen nodig.

Je kunt vaak kleine bestelwagens huren voor 50 tot 100 EUR per dag, maar als je naar een 4-kamerappartement wilt verhuizen, heb je meestal een grotere nodig. In dit geval kunnen de kosten tot 200 EUR of meer per dag bedragen.

U moet natuurlijk de rijbewijzen hebben die nodig zijn om dergelijke voertuigen te besturen - of in ieder geval iemand kennen die voor u rijdt. In de regel zijn verhuiswagens doordeweeks goedkoper te huur - in Duitsland is er ook een vrachtwagenverbod op zondag - houd hier rekening mee bij het plannen van je planning.

Verhuisdozen kosten over het algemeen tussen de € 2 en € 5 - afhankelijk van hoeveel u nodig heeft, kan dit ook aanzienlijk zijn. Ga indien mogelijk niet op reis zonder dozen te verplaatsen - het in- en uitladen van losse items of het vervoeren ervan in geïmproviseerde dozen kan erg tijdrovend zijn - je loopt ook een groot risico om je bezittingen te beschadigen.