Vernieuw de dakgoot: u moet deze kosten berekenen

goot-vernieuwingskosten

Het vernieuwen van een dakgoot is een van de belangrijkste werkzaamheden aan het huis - een aanstaande vernieuwing mag in geen geval op een laag pitje worden gezet. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit met welke kosten u rekening moet houden voor het vernieuwen van de goot en welke kostenverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Waarom is het vernieuwen van de goot zo belangrijk?

Kostentracker-expert: De goot is een van de "neuralgische punten" van het huis: regenwater dat het dak raakt, moet snel en zo volledig mogelijk worden afgevoerd via de goot en regenpijpen.

Als er problemen zijn met de waterafvoer volgt de schade aan het gebouw direct: doorweekte gevels, vochtig metselwerk dat niet meer opdroogt, stilstaand water aan de metselwerkbasis van de keldermuren en enorme vochtschade aan het gehele gebouw met veelal snelle, massieve schimmelgroei op verschillende plaatsen in huis.

Dit schadepatroon kan echter ook het gevolg zijn van een louter lekkende goot. De schade is dan meestal beperkt tot specifieke punten.

goot-vernieuwingskosten

Een kapotte goot kan het hele metselwerk beschadigen

Maar beide gevallen laten één ding zien: als u uw dakgoot en regenpijpen niet direct repareert of vervangt als ze beschadigd zijn, kunt u enorme schade aan het hele gebouw oplopen. In de praktijk zijn lekkende, gelegde of beschadigde goten meer dan zelden de feitelijke oorzaak van vochtproblemen.

Het besparen van de kosten voor het vernieuwen van een dakgoot werkt meestal averechts: wat er daarna komt als u het niet op tijd repareert of vervangt, is veel duurder.

Vraag: Wat kost het om een ​​dakgoot te vernieuwen?

Kostentracker-expert: in algemene termen is het moeilijk te zeggen - het hangt zowel af van het materiaal van de goot als van de lengte van de goot, en er spelen nog een paar andere factoren een rol.

In de praktijk bedragen de kosten voor een volledige vernieuwing meestal tussen de 40 EUR tot 100 EUR per lopende meter als de specialist de vernieuwing uitvoert. De prijs voor de verlenging kan alleen hoger zijn voor koperen kanalen - hier is tot 130 EUR per lopende meter nog steeds heel goed mogelijk.

De pure materiaalprijzen voor de goot zijn echter aanzienlijk goedkoper - ze beginnen bij 4 EUR per strekkende meter voor goedkope kunststof goten.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Wij willen in onze eengezinswoning de goot laten vernieuwen en laten dit door een gespecialiseerd bedrijf doen. De totale lengte van het kanaal is 20 m, we hebben 2 hoeken nodig.

Postprijs
Steigerkosten340 EUR
Demonteer het oude kanaal en voer het af220 EUR
Materiaalkosten nieuwe zinken goot310 EUR
Installatiekosten voor een nieuw kanaal280 EUR
totale prijs1.150 EUR
Totale kosten per lopende meter57,50 EUR per lopende meter inclusief alle bijkomende kosten
goot-vernieuwingskosten

Voorschriften moeten in acht worden genomen bij het vervangen van een dakgoot

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een zeer specifieke goot en specifieke lokale omstandigheden. De kosten voor gootvernieuwingen op andere gebouwen kunnen ook aanzienlijk variëren.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al heel duidelijk zien dat de materiaalkosten maar een heel klein deel (slechts iets meer dan een kwart) van de totale kosten uitmaken.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een gootvernieuwing in de praktijk afhankelijk?

Kostentracker-expert: de belangrijkste kostenfactor is allereerst het materiaal van het nieuwe kanaal. De verschillende mogelijke materialen zorgen voor zeer grote kostenverschillen.

Maar dan spelen ook de volgende factoren een rol:

  • de lengte van de goot
  • de hoogte van het gebouw en de bereikbaarheid van het dak
  • het aantal benodigde hoeken
  • de accessoires die nodig zijn voor de installatie van de goot
  • de arbeidskosten voor het afvoeren van het oude en het monteren van het nieuwe kanaal

Met dit alles moet rekening worden gehouden als het gaat om een ​​betrouwbare kostenraming voor de kosten van het vernieuwen van de goot.

Vraag: In hoeverre speelt de lengte van het kanaal een rol?

Kostentracker-expert: Zowel de materiaal- als de montagekosten worden meestal op basis van de lopende meter gefactureerd. Om deze reden is de lengte van het kanaal de belangrijkste dimensie die wordt gebruikt voor de berekening - naast het materiaal.

Vraag: Wat is de prijs per meter voor de afzonderlijke gootmaterialen?

Kostentracker-expert: de gebruikelijke meterprijzen voor kunststof goten liggen tussen de 4 EUR en 6 EUR per lopende meter. Dit betekent dat plastic verreweg het goedkoopste materiaal is - maar deze verklaring moet met de nodige voorzichtigheid worden opgevolgd.

goot-vernieuwingskosten

Koperen dakgoten zijn duurder, maar de prijs is het waard

Zink en koper zijn duurder als materiaal - zinken dakgoten kosten ongeveer 8 tot 10 EUR per strekkende meter, koper momenteel op 22 tot 28 EUR per strekkende meter - maar beide gaan veel langer mee.

Kunststof goten hebben vaak maar een levensduur van 5 jaar - zinken goten gaan vaak gemakkelijk 30 jaar mee zonder een enkele beschadiging. Het lage kostenvoordeel van kunststof is dus eigenlijk geen significant prijsvoordeel gezien de korte houdbaarheid.

Koper is altijd onderhevig aan sterke prijsschommelingen; daarom kan de prijs van koperen onderdelen ook aanzienlijk veranderen, afhankelijk van hoe vraag en aanbod van koper zich tot elkaar verhouden.

Vraag: Welke accessoires heb je nog nodig voor kanalen?

Kostentracker-expert: er zijn drie belangrijke groepen onderdelen die u nodig heeft voor elke goot:

  • Houders, klemmen en connectoren
  • Hoeken en eindstukken
  • Gootaansluiting (afvoer) en regenpijpen

Deze accessoires verschillen ook in hun kosten, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Dakgootbeugels gemaakt van zink en kunststof kosten meestal tussen 1 EUR en 3 EUR, terwijl dakgootbeugels voor koperen dakgoten minstens 5 keer zo duur zijn, met 12 EUR tot 15 EUR.

Zink is ook de goedkoopste EUR 1 tot EUR 2 per stuk, plastic klemmen kosten meestal tussen EUR 4 en EUR 6 per stuk. Ook hier is koper met 5 à 8 euro duidelijk het duurst.

goot-vernieuwingskosten

Zink is het goedkoopste materiaal voor dakgoten

Zinkkanalen hebben geen connectoren nodig, omdat de afzonderlijke kanaaldelen ter plaatse aan elkaar worden gesoldeerd. Bij plastic moet je rekening houden met EUR 2 tot EUR 5 per connector, bij koper met EUR 10 tot EUR 12 per connector.

Bij de eindstukken liggen alle 3 de materialen relatief dicht bij elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen in de hoeken: kunststof hoekelementen kosten 9 EUR tot 16 EUR, zink is 18 EUR tot 20 EUR EUR strong> slechts matig duurder - koper is met 20 EUR tot 25 EUR opnieuw het duurste.

Wat echter het meest interessant is, is meestal de prijs van de regenpijpen - er zijn immers enkele meters nodig vanaf de regenpijp. U kunt de prijzen in vergelijking zien in de onderstaande tabel:

Downpipe materiaalPrijs per lopende meter
Plastic regenpijp3 tot 5 euro per strekkende meter
Zinken regenpijp€ 10 tot € 12 per lopende meter
Koperen regenpijp€ 21 tot € 27 per lopende meter

De prijsverschillen lopen vanzelfsprekend over grote lengtes op en zorgen voor aanzienlijke meerkosten voor zink en koper in vergelijking met plastic.

Hoe zit het met de montagekosten per lopende meter?

goot-vernieuwingskosten

De montagekosten worden vaak berekend per lopende meter

Kostentracker-expert: de montagekosten voor koper en kunststof zijn hetzelfde - in de praktijk kunnen montagekosten tussen 8 EUR en 10 EUR per lopende meter worden aangenomen.

Zink is aanzienlijk duurder met € 13 tot € 18 per lopende meter. Dit komt doordat de individuele kanaaldelen in zinken kanalen niet bij elkaar gehouden hoeven te worden door simpele connectoren, maar afzonderlijk gesoldeerd moeten worden.

Als het om de afvoerkosten van een oude goot gaat, speelt het materiaal echter nauwelijks een rol - in alle gevallen moet u voor demontage en afvoer meestal ongeveer € 10 tot € 15 per lopende meter rekenen .

Wat zijn de steigerkosten?

In veel gevallen kan een eenvoudige rolsteiger worden gebruikt als de woning vlak is en overrijdbaar is. De kosten hiervoor zijn meestal rond de 200 EUR.

Als dit niet mogelijk is, moeten steigers op de conventionele manier worden uitgevoerd - dit kan kosten opleveren van tot 1.000 EUR.

Het is daarom aan te raden om bij werkzaamheden aan het dak of de gevel altijd de goot te controleren en indien nodig te laten vervangen. Dit scheelt u dure steigerkosten als u ook de bestaande steiger gebruikt om de goot te vervangen.

Vraag: Is het zelfs de moeite waard om een ​​plastic kanaal te kopen?

goot-vernieuwingskosten

Een kunststof regenpijp is aanzienlijk goedkoper dan een zinken regenpijp

Kostentracker expert: het verschil in kosten met de zinken goot is relatief klein, behalve de regenpijp.

Gezien het feit dat het doorgaans vijf tot zes keer zo lang meegaat, blijkt de zinken bak op de lange termijn veel goedkoper.

Zelfs solide, duurzamere kunststof kanalen moeten gedurende de levensduur van het zinkkanaal minstens drie keer worden vervangen - dit veroorzaakt aanzienlijk hogere kosten - het materiaal alleen, plus alle vervangingsinspanningen. Bovendien kunnen zinkkanalen vaak worden gerepareerd door te solderen als ze individuele beschadigde delen hebben.

Dus plastic dakgoten zijn eigenlijk zelden de moeite waard.

Vraag: Kunt u zelf geen goot monteren?

Kostentracker-expert: het plaatsen van een dakgoot vereist een zekere mate van specialistische kennis en ervaring - fouten of onnauwkeurigheden mogen nooit voorkomen, aangezien dit kan leiden tot ernstige schade aan het gebouw.

Dakgoten moeten altijd door een specialist worden geïnstalleerd.