Vervang de rolluikriem - u moet deze kosten betalen

kosten voor vervanging van rolluikband

Veel moderne rolluiken worden nu elektrisch aangedreven - dat is relatief comfortabel en ook nog eens slijtvast. Bij de oudere modellen en met eenvoudiger uitgeruste rolluiken daarentegen is er nog steeds de goede oude rolluikriem - en die moet soms worden vervangen vanwege gebruikssporen. In ons interview legt de cost tracker-expert uit met welke kosten je te maken krijgt.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het vervangen van de rolluikband?

Kostentracker-expert: deze kosten liggen over het algemeen vrij laag. Niemand hoeft dus bang te zijn dat het erg duur wordt.

Er is een verschil in kosten afhankelijk van of:

  • de singelband kan worden gerepareerd
  • de singelband moet worden vervangen
  • de reparatie moet worden uitgevoerd door een specialist

Reparatie van de banden

Er komen vaak schaafplekken op de riem voor - dit kan helemaal niet worden vermeden vanwege de technische structuur van de riembediening, op sommige plaatsen vindt druk op de riem en de bijbehorende slijtage automatisch plaats.

Als u deze beschadigde gebieden al vroeg herkent, kunt u ze direct repareren met speciale reparatiesets. Hiervoor wordt het betreffende punt eenvoudig overbrugd met het reparatiemateriaal, waarna het veerkrachtig is en beschermd tegen verdere slijtage, wat ook kan leiden tot het scheuren van de riem.

De kosten voor dergelijke reparatiesets zijn doorgaans tussen 5 EUR en 10 EUR. Ze kunnen ook zonder problemen door leken worden gebruikt.

Vervanging van de banden

kosten voor vervanging van rolluikband

Als de riem ernstig beschadigd is, is een volledige vervanging de moeite waard

Als de rolluikband al op meerdere plaatsen ernstig beschadigd of gescheurd is, moet deze volledig worden vervangen. Gordelriemen op rolluiken zijn slijtdelen, een onbeperkte duurzaamheid is hier niet te verwachten.

U kunt in de meeste gevallen een vervangende band krijgen voor ongeveer 10 EUR, in sommige gevallen kan het iets goedkoper of duurder zijn.

Het verwisselen van een riempje is niet meer zo eenvoudig uit te voeren, maar met een beetje handvaardigheid lukt het nog steeds zonder problemen. Er zijn ook tal van instructies beschikbaar om te wijzigen.

Uitwisseling door de specialist

Degenen die zichzelf niet vertrouwen om de reparaties uit te voeren, kunnen ze overlaten aan een specialist.

In dit geval moeten arbeidskosten van doorgaans 30 à 40 EUR bij de zuivere materiaalkosten (nieuwe band) worden opgeteld. In individuele gevallen, vooral als er nog meer schade is, kan deze iets duurder zijn.

Daarnaast moeten bij een reparatie natuurlijk ook reiskosten worden berekend, die kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf en de reisafstand.

In ieder geval lage kosten

Een versleten riempje veroorzaakt in ieder geval niet echt hoge kosten. Slijtage is ook volkomen normaal en kan sowieso niet worden voorkomen.

Sample kosten

We troffen ernstige schade aan twee spanbanden aan onze rolluiken op de begane grond. We zullen een specialist bestellen om de aangetaste banden te vervangen.

Postprijs
Materiaalkosten: 2 rolluikbanden16,80
arbeidskosten76 EUR
Routebeschrijving32 EUR
totale prijs124,80 EUR

Deze kosten zijn ontstaan ​​in een specifiek individueel geval en bij het inschakelen van een specifiek bedrijf. In andere gevallen kunnen de reparatiekosten natuurlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de totale kosten voor de bandreparatie voor rolluiken?

Kostentracker-expert: dat hangt af van de volgende dingen:

kosten voor vervanging van rolluikband

Ook als de rolluikband in de muur is verzonken, kan de ervaren doe-het-zelver deze zelf vervangen

  • of de riem alleen wordt gerepareerd of vervangen
  • of je het werk zelf doet (makkelijk mogelijk)
  • de materiaalprijs voor de vervangende rolluikriem of de reparatieset
  • voor de specialist: welke werktijd wordt gemaakt en in rekening gebracht
  • welke reiskosten in rekening worden gebracht

Vraag: Als het gaat om een ​​rolluik in een gehuurd appartement - wie betaalt dan de kosten, huurder of verhuurder?

Kostentracker-expert: In principe - volgens § 535 lid 1 BGB - is de verhuurder verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten van het gehuurde. Hij moet ervoor zorgen dat het gehuurde goed is en blijft in een geschikte staat voor het beoogde gebruik. Als je het rolluik niet meer omhoog kunt trekken, wordt dat nauwelijks als passend beschouwd, dus de verhuurder betaalt de reparatie eenmalig.

Een valkuil schuilt echter bij de kleine reparatieclausule die vaak in huurcontracten staat: de verhuurder heeft dan de mogelijkheid om kleine reparaties aan de huurder uit te voeren voor alle onderdelen van het huurobject die veelvuldig worden door huurder zelf gebruikt en aan zijn directe invloed onderhevig zijn om door te geven.

Dit mag meestal alleen op zeer kleine schaal gebeuren. Hoeveel in dit geval als passend kan worden beschouwd, wordt van geval tot geval enigszins verschillend beoordeeld, maar in het algemeen wordt een verliesbedrag van ongeveer 50 tot 75 EUR nog steeds als passend beschouwd. In de loop van een jaar is er ook een limiet voor kleine reparaties, die volgens verschillende gerechtelijke uitspraken wordt gezien op ongeveer 8% - 10% van de jaarlijkse huur of ongeveer EUR 150 tot EUR 200 per jaar .

Het vervangen van een defecte rolluikband valt onder al deze bepalingen en overschrijdt het bedrag voor redelijke kleine reparaties niet - dit betekent dat de overdracht van de kosten voor het vervangen van een rolluikband naar de huurder toelaatbaar zou zijn indien de verhuur overeenkomst bevatte een kleine reparatieclausule.

Dit geldt dan niet meer per se voor andere, complexere reparaties aan rolluiken zoals het werken aan de rolluikkast, het vervangen van de rolluikmotor of het vervangen van de lamellen in het rolluik.