Vijver vullen: welke kosten moet u berekenen?

kosten voor vijververstopping

Wie genoeg heeft van zijn tuinvijver of om andere redenen een vijver wil ontmantelen, moet rekening houden met aanzienlijke kosten. Van de experts op het gebied van kostentracker wilden we weten hoe duur het is om een ​​vijver te ontmantelen en welke kosten er te verwachten zijn.

Vraag: Wat kost het om een ​​vijver te vullen?

Kostentracker-expert: De kosten waarmee u rekening moet houden, zijn altijd afhankelijk van hoe groot de vijver is en hoe u het ingevulde gebied later wilt gebruiken.

kosten voor vijververstopping
Bij het ontmantelen van een vijver hoort ook het vooraf verwijderen van de vissen.

Bij het ontmantelen van een vijver moeten de nog levende dieren eerst worden verplaatst, daarna moet het water eruit worden gepompt. Hiervoor moet een vuilwaterpomp worden gebruikt, normale tuinpompen zonder bijbehorende zeef zouden snel vuil worden. Daarna moeten de waterplanten worden verwijderd en moet het vijverslib uit de vijver worden afgevoerd. Alleen dan kan de bodem van de vijver worden verwijderd. In het geval van een folievijver volstaat het om de folie eruit te trekken, deze moet dan op de juiste manier worden afgevoerd. Als de vijverbodem is gebetonneerd of anderszins gefixeerd, moet deze worden opgebroken.

Vervolgens moet het voormalige vijvergebied worden gevuld met geschikt materiaal. Grind is geschikt als opvulmateriaal voor de diepe laag, er wordt tuingrond op gelegd en een 30 cm dikke laag bovengrond wordt op het oppervlak aangebracht, elke laag moet afzonderlijk worden verdicht.

Al dit werk kunt u het beste zelf doen - de kosten om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen zouden in veel gevallen onevenredig hoog zijn.

Een trilplaat kan gehuurd worden vanaf ongeveer 50 EUR per dag, grindkosten, afhankelijk van het type grind dat gebruikt wordt, ongeveer 15 EUR tot 35 EUR per ton, plus leveringskosten . In het geval van bovengrond kunnen kosten in de range van ongeveer 15 EUR per ton worden aangenomen (levering en installatie).

Bij zeer kleine vijvers kunt u de materialen ook zelf aanschaffen en vervoeren. Vaak is het echter goedkoper om ze bij een bouwmaterialenhandelaar te kopen dan bij een ijzerhandel.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een vijver van 3 x 3 m met een diepte van 1,20 m in de tuin van ons nieuw gekochte huis. Omdat we kleine kinderen hebben en de vijver ons te gevaarlijk lijkt, willen we hem opvullen. Wij halen zelf de benodigde materialen, we verhuren een trilplaat voor 1 week.

Postprijs
10 t grind inclusief levering230 EUR
Huur trilplaat incl. Bijkomende kosten, week170 EUR
3,5 t bovengrond (kunstmest verbeterd) bij aflevering65 EUR
Totale kosten van materialen en gereedschappen ermee465 EUR
Hieruit worden kosten per m³ vijvervolume geëxtrapoleerd43,05 EUR per m³

Afhankelijk van de gebruikte materialen en de leveranciers kunnen de kosten ook hoger of lager zijn. Aanzienlijk hogere kosten zijn te verwachten bij invulling door een gespecialiseerd bedrijf.

Vraag: In welke prijsklasse bewegen de kosten zich in detail?

kosten voor vijververstopping
De kosten voor het vullen van vijvers zijn moeilijk vast te stellen.

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen en moet altijd in elk specifiek geval worden bepaald.

Veel van het werk, zoals het verwijderen van dieren, waterplanten en vijverfolie, maar ook het leegpompen van de vijver, kunt u eenvoudig zelf doen om dure kosten te besparen.

Bij het vullen van de vijver spelen enerzijds de kosten voor de gebruikte materialen (grindvulling, bovengrond / moeder aarde), anderzijds de kosten voor de uitvoering door het gespecialiseerde bedrijf of de kosten voor het benodigde gereedschap plaat, eventueel ook minigraafmachine).

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het vullen van een vijver afhankelijk?

kosten voor vijververstopping
De kosten voor het afbreken van een tuinvijver zijn afhankelijk van meerdere punten.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • of het vullen door uzelf of door een gespecialiseerd bedrijf (landschapsarchitectuur) wordt gedaan
  • de grootte en diepte van de vijver
  • de geselecteerde opvulmaterialen en hun prijs (houd rekening met leveringskosten)
  • Als u alleen werkt, zijn de huurkosten voor het benodigde gereedschap (bijv.trilplaat, minigraafmachine voor grotere vijvers)