Vinylvloeren leggen: wat zijn de kosten?

kosten voor het leggen van vinylvloeren
Bij het leggen van vinylvloeren kost de voorbereiding van de ondervloer al zo'n € 3, - per m2

De laatste jaren is het duidelijk aan zijn triomfantelijke opmars begonnen en heeft het zich gevestigd als een echt alternatief voor laminaat: de vinylvloer. Onze interne kostendeskundige zal u in een interview vertellen wat het kan kosten om een ​​vinylvloer te laten leggen en wat u kunt besparen door deze zelf te leggen.

Vraag: Welke installatiekosten moet je verwachten bij vinylvloeren?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: het is in het algemeen niet zo eenvoudig om te zeggen - maar ik heb u twee kleine kostenvoorbeelden gegeven die redelijk representatief zijn.

Kostenvoorbeeld 1: We willen vinyltegels leggen op een bestaande PVC-vloer in een kamer van 20 m². De vinyltegels moeten worden gelijmd.

Werk stapPrijs ca.
Bereid de ondergrond voor3 EUR per m²
Tegels lijmenongeveer 11 EUR per m²
Plinten leggen3 EUR per lopende meter=2,70 EUR per m²
Totale kosten per m² voor leggenEUR 16,70 per m² of EUR 334 voor de hele kamer

Kostenvoorbeeld 2: Hier worden PVC-tegels verlijmd op een bestaande tegelvloer. De kamer is eveneens 20 m².

Werk stapPrijs ca.
Bereid de ondergrond voor10 EUR per m²
Tegels lijmenongeveer 16 EUR per m²
Plinten leggen4 EUR per lopende meter=3,60 EUR per m²
Totale kosten per m² voor leggenEUR 29,60 per m² of EUR 592 voor de hele kamer

Als u de twee kostenvoorbeelden vergelijkt, kunt u duidelijk zien dat de installatiekosten van geval tot geval sterk kunnen verschillen.

Vraag: Wat is het verschil tussen de twee kostenvoorbeelden?

kosten voor het leggen van vinylvloeren

Als vinylvloeren op een gladde dekvloer worden gelegd, is er nauwelijks voorbereiding nodig

Je ziet dat het grootste prijsverschil hier zit in de oppervlaktevoorbereiding. Dit is ook volkomen logisch: als je vinyltegels wilt verlijmen op een (bijna altijd volledig vlakke) dekvloer, is dat heel eenvoudig, je hoeft op de ondervloer nauwelijks iets te doen.

Op een tegelvloer zijn daarentegen verschillende maatregelen nodig om de vinyltegels zelfs mogelijk te maken:

  • de tegelvoegen moeten worden opgevuld (een volledig vlakke ondergrond is vereist
  • Om de hechting van de lijm te garanderen, moet een primer worden aangebracht
  • meerdere droogtijden in acht nemen

Dat verklaart waarom de inspanning hoger is - en daarom zijn de installatiekosten duurder.

In veel gevallen zou een houten plank als ondervloer nog meer werk opleveren: de planken moeten vaak stevig worden vastgeschroefd en er moet mogelijk extra nivellering van de planken worden uitgevoerd voordat ze erop kunnen worden gelegd. Dit heeft natuurlijk effect op de prijs.

Vraag: Welke andere factoren zijn van invloed op de installatiekosten?

Onze interne tijdschriftkostenexpert: Natuurlijk wordt er ook een belangrijk verschil gemaakt door welk type vinyl wordt gelegd:

  • Plaatgoederen
  • Vinyl tegels
  • Klik op vinyl
kosten voor het leggen van vinylvloeren

Click-vinyl is op dit moment misschien wel de meest gebruikte

Vellen kunnen vaak losjes worden gelegd als de ondervloer geschikt is. De installatiekosten kunnen dan vaak slechts 5 - 10 EUR per m² bedragen.

Bij clickvinyl daarentegen is het vaak niet nodig om de ondergrond voor te bereiden, wat absoluut noodzakelijk is voor plaatmateriaal en vinyltegels: Clickvinyl kan kleine oneffenheden probleemloos gladstrijken en is in dit opzicht niet erg gevoelig. Omdat lijmen vrijwel altijd achterwege kan blijven, zijn de installatiekosten doorgaans niet veel hoger dan circa 10 euro per m².

Vinyltegels moeten daarentegen altijd worden verlijmd - en dat vereist ook perfect egale en volledig stabiele ondergronden. Als een substraat deze eigenschappen niet heeft, moet deze vaak eerst met complexe en tijdrovende maatregelen worden voorbereid. Dat kost dan aanzienlijk meer.

Vraag: Kan het zijn dat er vooraf een oude bekleding verwijderd moet worden?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: dat kan een keer gebeuren. Het is noodzakelijk om sommige soorten vloeren te verwijderen als u plaatmateriaal of vinyltegels wilt leggen. Dit zijn:

  • linoleum
  • Tapijten
  • alle polyolefine rubbers en
  • alle rubberlaminaten

Het verwijderen van dergelijke oude vloeren kan erg kostbaar zijn. Mocht dit nodig zijn, dan kunnen de kosten voor alleen de ondergrondvoorbereiding al snel oplopen tot 20 euro per m² of zelfs meer, afhankelijk van hoe moeilijk het is om de oude bekleding te verwijderen.

Vraag: Geldt dit niet voor klikvinyl?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: nr. In bijna alle gevallen kan klikvinyl ook probleemloos op problematische ondervloeren worden gelegd. Er zijn dan geen extra kosten voor de voorbereiding van de ondergrond - de oude vloer kan gewoon blijven waar hij is.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen bij het leggen?

Onze in-house tijdschriftkostenexpert: Als u een schone, stabiele en draagkrachtige ondergrond kunt of heeft, worden de voorbereidingskosten voor de ondergrond tot een minimum beperkt.

Kiest u bij aanschaf ook voor klikvinyl in plaats van plaatmateriaal of vinyltegels, dan kunt u later ook op installatiekosten besparen.

Vraag: Is het mogelijk om zelf een vinylvloer te leggen?

kosten voor het leggen van vinylvloeren

De ervaren doe-het-zelver kan ook zelf clickvinyl leggen

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Absoluut, vooral als u clickvinyl gebruikt. Dit werkt probleemloos op bijna alle ondergronden en vereist nauwelijks extra inspanning. Voor kleine oneffenheden hoeft u geen tegelvoegen te vullen of de gehele ondergrond met egalisatiemiddel te behandelen.

Als u zelf legt, worden natuurlijk alle legkosten geëlimineerd, u betaalt alleen voor het materiaal. In onze twee kostenvoorbeelden zou dat een besparing zijn van 334 euro of 592 euro voor een eenpersoonskamer. Het is het zeker waard.

Vraag: Kunnen er fouten worden gemaakt bij het zelf installeren?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: nauwelijks. Met clickvinyl kun je bijna niet fout gaan, en als je de instructies volgt, krijgt zelfs een leek met een beetje vaardigheid een uitstekend resultaat.

Vraag: Hoe weet je of een aanbieding voor andere soorten vinyl te duur is?

Wat je altijd moet vragen, is of lijmen ook echt nodig is. Bij vinyltegels is dat altijd onvermijdelijk, maar bij plaatgoederen of clickvinyl moet je zeker kritisch navragen.

Heel wat bedrijven lijmen de vloer om wat meer geld te kunnen vragen voor het leggen - en niet om objectieve of technische redenen. Zo'n meerprijs hoef je natuurlijk niet te betalen - ook dat zou onzinnig zijn. Vraag bij twijfel gewoon een second opinion aan van een onafhankelijke professional.

Tips en trucs

Klikvinyl is niet duurder dan andere soorten vinyl. In veel gevallen kun je prachtige ontwerpen krijgen vanaf ongeveer 20 EUR per m² of zelfs minder. Omdat er echter geen installatiekosten zijn bij het zelf plaatsen, zijn de totale kosten voor uw vloerbedekking extreem goedkoop.