Klamboes laten plaatsen: wat zijn de kosten?

Vliegenhorren-geïnstalleerd-kosten

Vooral in het warme seizoen kunnen vliegen en muggen in de kamers een ware beproeving worden. Maar je ontkomt er niet aan om het raam te openen, vooral in de zomer. De oplossing hiervoor is om op alle ramen professionele horren te plaatsen. De kosten voor deze maatregel worden vaak onderschat, zeker als het werk door professionals wordt uitgevoerd. In ons interview vroegen we de kostentracker hoe duur het kan zijn om horren te laten installeren.

Vraag: Wat zijn de kosten voor vakkundig geplaatste horren?

Kostentracker-expert: Allereerst hangt het af van wat voor soort bescherming tegen insecten u precies wilt - en hoe groot de ramen en deuren zijn.

Terwijl systemen voor zelfmontage zeer goedkoop verkrijgbaar zijn in bouwmarkten of zelfs in supermarkten (vanaf ongeveer € 20, -), zijn professioneel geïnstalleerde insectenbeschermingsoplossingen voor ramen en deuren vaak erg duur.

Vliegenhorren-geïnstalleerd-kosten

Er zijn verschillende soorten horren.

U moet ook differentiëren welk type beveiligingsapparaat u wilt:

 • een frame voor ramen
 • een roterend kozijn voor ramen
 • speciale hor-rolgordijnen voor ramen
 • Insectenwerende deuren voor de balkon- of patiodeur
 • een hor voor klapdeuren of schuifdeuren

Er zijn heel verschillende mogelijkheden voor de uitvoering: ofwel geef je de fabrikant de maatvoering van je eigen ramen en deuren door en ontvang je vervolgens op maat gemaakte en zeer eenvoudig te monteren kozijnen die enkel geklemd hoeven te worden. Of je krijgt een frame van ongeveer de goede maat, die je vervolgens eenvoudig zelf kunt inkorten tot de exacte maat.

Voor nog minder inspanning kunt u bij sommige leveranciers zowel het meten als het maatwerk overlaten aan de leverancier, die de insectenbeschermingsoplossing vervolgens volledig ter plaatse monteert.

Prijsverschillen tussen professionele aanbieders van insectenbescherming

De prijsverschillen kunnen aanzienlijk zijn van aanbieder tot aanbieder.

Op maat gemaakte en voorgemonteerde spanframes

Compleet voorgemonteerde en individueel gemaakte spanframes, die gewoon ingeklikt moeten worden, zijn bij de ene aanbieder verkrijgbaar voor ongeveer 75 euro voor een raam van ongeveer 120 cm x 120 cm - de andere in een iets andere uitvoering voor 250 euro. Installatie door de provider is nog niet inbegrepen.

Dakraam oplossingen

Dakraamoplossingen zijn meestal duurder als spanraam en kunnen gemakkelijk 300 tot 450 EUR kosten, zelfs met middelgrote dakramen (100 cm x 120 cm).

Balkon en openslaande deuren

Vliegenhorren-geïnstalleerd-kosten

De installatie van horren op balkondeuren is vaak duur.

Aanzienlijk hogere prijzen zijn te verwachten voor balkon- en patiodeuren - de draaideuroplossingen kunnen zelfs met smalle (ongeveer 110 cm brede) balkondeuren rekenen op € 350 à € 500. Draaideuren zijn dan tot € 200, - duurder, ook bij geringe breedte. Naarmate de deurbreedte toeneemt, stijgen natuurlijk de prijzen voor het beschermrooster.

Schuifdeuroplossingen voor bescherming tegen insecten zijn zelfs nog duurder: 1-vleugelige insectenwerende schuifdeuren met een breedte van 120 cm tot 150 cm kosten meestal ongeveer 600 EUR. Als om technische redenen een tweevleugelige versie nodig is, wordt de limiet van € 1.000 meestal overschreden.

Montagekosten

Voor de montage van stenterframes kunt u rekenen op meerkosten van ongeveer 50 tot 120 EUR per raam. Hoe meer ramen zijn voorzien van horren, hoe meer de prijs wordt gerelativeerd, aangezien de tijd die nodig is om twee of drie extra ramen te bevestigen niet significant groter is dan bij een enkel raam.

Bij speciale oplossingen zoals een draaideuroplossing voor de balkondeur zijn de benodigde montagekosten meestal aanzienlijk hoger. In het geval van dubbelvleugelige schuifdeuren kan dit tot 200 euro installatiekosten en zelfs meer betekenen. Hierbij speelt ook de afstand tussen de leverancier en de opstellingsplaats een rol, aangezien zowel de meting als de installatie apart benaderd moeten worden.

Accessoire kosten

Vliegenhorren-geïnstalleerd-kosten

Vaak zijn er ook kosten voor de accessoires.

Elk model van de insectenbeschermingsoplossing kan speciaal worden uitgerust met extra functies. Er zijn dan extra kosten. Bij het klemframe kan dit een magneetslot zijn of een speciale diefstalbeveiliging, bij balkondeuren is er vaak sprake van een doorgangsbeveiliging, een verticale handgreepoplossing of een speciale bodemplaat met voetbediening uitsparing. Elk speciaal accessoire veroorzaakt dan extra kosten, mogelijk ook extra montagekosten.

Met speciale apparatuur kunt u de prijs voor de individuele insectenbescherming gemakkelijk weer met ruim 100 EUR verhogen, vooral met balkondeuren.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben de 8 ramen van onze bungalow voorzien van een hor met spanraam. Daarnaast is de terrasdeur voorzien van een hor, welke is uitgevoerd als draaideur.

De afmetingen van onze ramen (kunststof ramen) zijn 100 cm x 120 cm, onze schuifpui is 110 cm x 210 cm.

Postprijs
Insectenbescherming voor 8 ramen - op maat gemaakt1.592 EUR
Draaideuroplossing voor patiodeur, inclusief montageframe (ivm bestaande rolluiken) - op maat gemaakt727 EUR
Installatiekosten voor horramen280 EUR
Installatiekosten voor terrasdeur met insectenwering180 EUR
Totale kosten ermee2.779 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de prijzen van een individuele aanbieder voor bepaalde raamafmetingen en -types en voor bepaalde uitvoeringen van de geselecteerde insectenwering. Afhankelijk van de aanbieder en lokale omstandigheden kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een professionele hor?

Kostentracker-expert: relevant hier is:

 • de prijsstelling van de gekozen aanbieder
 • de grootte van de betreffende ramen en openslaande deuren (balkondeur, schuifpui)
 • of het nu gaat om een ​​productie volgens de opgegeven afmetingen voor zelfmontage of een complete montage door de aanbieder op maat
 • welke uitvoering is gekozen voor de hor
 • welke optionele uitrusting bovendien is geselecteerd
 • welke inspanning wordt geleverd door de aanbieder en welke uurtarieven daarvoor in rekening worden gebracht
 • de reisafstand voor de aanbieder