Vloeibaar gas: wat zijn de kosten voor verwarming?

LPG prijzen

In gebieden waar geen gemeenschappelijke gasaansluiting mogelijk is, hoeft u niet zonder de goedkope en onderhoudsarme gasverwarming: u kunt ook verwarmen met vloeibaar gas, de zogenaamde LPG. De kostentracker-expert legt in ons interview uit welke kosten er te verwachten zijn bij verwarming met vloeibaar gas.

Vraag: Wat kost vloeibaar gas?

Kostentracker-expert: de prijzen voor vloeibaar gas fluctueren een beetje zoals bij alle energiebronnen. Daarnaast is de prijs altijd afhankelijk van de hoeveelheid die je afneemt.

Over het algemeen is vloeibaar gas echter altijd iets duurder dan aardgas.

Allereerst moet u onderscheid maken tussen:

  • of u minder dan 3.000 liter trekt
  • of je nu meer dan 3.000 liter krijgt

Dat hangt ook af van de tankmaat die je hebt en hoe vaak je bijbestelt.

Kleinere aankoophoeveelheden

Als u minder dan 3.000 l koopt, moet u rekening houden met prijzen tussen 0,45 EUR per liter en 0,60 EUR per liter.

Afhankelijk van het seizoen kunnen er binnen dit bereik schommelingen optreden, ook zijn de prijzen afhankelijk van de bezorgregio. In sommige gevallen kunnen er zelfs prijsverschillen zijn tussen individuele locaties.

Bij een bulkbestelling (meerdere huishoudens) is wellicht ook een flinke korting op de prijs mogelijk.

Grote hoeveelheid

LPG-kosten

Bij grotere afnamehoeveelheden daalt de prijs per liter

Bij een aankoop van meer dan 3.000 l zijn de prijzen over het algemeen aanzienlijk lager. Bij deze aankoophoeveelheden moet u rekening houden met kosten van 0,35 EUR per liter tot 0,45 EUR per liter.

De prijzen zijn echter niet stabiel op de lange termijn; ze kunnen ook aanzienlijk veranderen in de tijd. Hiermee moet vooral bij langetermijnberekeningen rekening worden gehouden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij kopen 2.295 liter vloeibaar gas voor een klein, ietwat geïsoleerd huisje in het postcodegebied 96515 (Beieren, Opper-Franken). We bestellen op dit moment (juni 2019).

Postprijs
Levering 2.295 l volgens 96515947,67 EUR
Kosten per l0,4129 EUR per l (bruto)

De prijs in ons kostenvoorbeeld is al berekend inclusief btw, aangezien we eindgebruikers zijn. De kosten kunnen in andere gevallen natuurlijk variëren afhankelijk van de locatie, het besteltijdstip en andere omstandigheden. Dit zijn slechts voorbeeldkosten.

Vraag: Waar hangt de prijs van LPG van af?

Kostentracker-expert: houd altijd rekening met:

  • de geleverde hoeveelheid
  • de plaats van levering
  • het tijdstip van de bestelling (seizoen - maand)
  • de leveringsafstand van de leverancier
  • eventuele extra kosten die de aanbieder maakt

Een prijsvergelijking met alle gegevens kan de moeite waard zijn in gebieden die door meerdere providers worden bediend. Indien nodig zijn prijsverschillen tussen de individuele aanbieders mogelijk.

Vraag: Hoe heeft het prijsniveau van vloeibaar gas zich in het verleden ontwikkeld?

Kostentracker-expert: momenteel wordt vloeibaar gas geprijsd in de buurt van aardgas en stookolie. Dat was echter niet altijd het geval.

Halverwege het millennium (vóór 2014) was de prijs van vloeibaar gas in sommige gevallen bijna twee keer zo hoog als nu.

Gaskosten

De kosten van gas en olie stijgen gestaag

Momenteel is het maar iets duurder dan aardgas, maar dat kan zelfs worden teruggedraaid als de aardgasprijs de komende jaren de iets hogere stookolieprijs inhaalt. Dan is vloeibaar gas zelfs het goedkopere alternatief.

Een stijging van de prijs van vloeibaar gas in de toekomst is echter ook niet geheel uit te sluiten. Voorspellingen voor de lange termijn zijn momenteel vrij moeilijk, aangezien de prijsontwikkeling voor energiebronnen in de nabije toekomst nauwelijks kan worden ingeschat.

Als je vooral op zoek bent naar kostenzekerheid, kies dan voor biomassa (houtsnippers, pellets). De prijzen zijn daar al jaren stabiel en zullen naar alle waarschijnlijkheid op lange termijn niet significant veranderen.

Vraag: Wat zijn de omrekenfactoren voor de hoeveelheden vloeibaar gas?

Kostentracker-expert: afhankelijk van de maatinformatie waarmee u berekent, moet u natuurlijk converteren. De onderstaande tabel biedt een kleine hulp.

Liters, m³ of kg vloeibaar gasandere eenheid
1 l vloeibaar gas510 g
1 l vloeibaar gas0,25 m³
Maar: 1 m³ vloeibaar gas (dealerinformatie)3,93 l
1 m³ vloeibaar gas2,7 kg (afhankelijk van temperatuur, in dit geval bij 5 ° C)
1 kg vloeibaar gas (dealerinformatie)1,96 l (afhankelijk van temperatuur, in dit geval bij 15 ° C)

De calorische waarde van vloeibaar gas is natuurlijk interessant voor rentabiliteitsberekeningen: het is 6,83 kWh per l.

Een huis met een verwarmingsbehoefte van 8.500 kWh / jaar moet de volgende jaarlijkse verwarmingskosten met vloeibaar gasverwarming berekenen:

8.500 / 6,83=1.244,5 l vloeibaar gas (afgerond) - dus: € 560 tot € 746 stookkosten per jaar.

Ter vergelijking: aardgas kost voor hetzelfde bedrag ongeveer € 540 tot € 560.

Hierbij dient echter te worden opgemerkt dat het prijsniveau voor beide energiebronnen, zowel aardgas als vloeibaar gas, uiteraard in de loop van de tijd kan veranderen. Binnen enkele jaren zijn grote veranderingen mogelijk.