Parket: deze prijzen wachten op u

parket prijzen
Parket gemaakt van kostbaar hout kan tot € 300 per vierkante meter kosten

Steeds weer is er onzekerheid door de grote prijsverschillen die er bij parket zijn. Onze interne kostendeskundige legt in een interview uit wat parket eigenlijk kost, wat de reden voor het prijsverschil is en waarom parketsoorten heel verschillende kosten-batenverhoudingen kunnen hebben.

Vraag: Waar komen de enorme prijsverschillen voor parket vandaan?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Heel eenvoudig: niet alle parketvloeren zijn hetzelfde. Allereerst is parket verkrijgbaar in zeer verschillende kwaliteiten:

  • Geprefabriceerd parket
  • Massief parket

De verschillen tussen twee- en drielaags parket en massief parket zijn fundamenteel. Meerlaags parket heeft slechts een zeer kleine slijtlaag (meestal slechts 5 - 6 mm) die op een dragerlaag wordt aangebracht.

Massief parket daarentegen heeft aanzienlijk hogere slijtlagen (> 20 mm) en kan daarom niet één of twee keer maar meerdere keren worden geschuurd en gereconditioneerd. De vloer ziet er dan weer als nieuw uit.

Dit verklaart ook de beduidend hogere prijs van massief parket in vergelijking met meerlaags parket, dat vaak "prefabparket" wordt genoemd.

parket prijzen

De prijzen voor massief parket beginnen bij 30 € en lopen op tot enkele 100 €

In principe kunt u ervan uitgaan dat meerlaags parket en geprefabriceerd parket in prijsklassen tussen 15 en 35 EUR per m² vallen, terwijl massief parket in een prijsklasse vanaf ongeveer 30 EUR per m² .

Bovenaan zijn de prijzen voor massief parket echter bijna onbeperkt: waardevolle houtsoorten - zoals Amerikaans noten - beginnen pas bij ongeveer 80 EUR per m², veel kostbare houtsoorten als massief parket kosten meer dan 160 EUR per m² . Ook prijzen van bijna 300 euro per m² zijn goed mogelijk.

Vraag: Zijn tropische houtsoorten duurder dan huishoudelijk hout?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: ja, meestal duidelijk. Waarbij zeer waardevolle houtsoorten qua prijs bijna in de buurt komen van de prijsklasse van tropische houtsoorten. Dit zijn bijvoorbeeld ons kersenhout of het hout van de tamme kastanje.

Vraag: Zijn er zelfs bij dezelfde houtsoort verschillende kwaliteiten?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: In principe zijn er kleine kwaliteitsverschillen, maar deze worden niet direct geregistreerd en hebben niet altijd direct effect op de prijs van massief parket.

Wat vaak ten onrechte als prijscriterium wordt gebruikt, zijn de verschillende kwaliteiten voor parketvloeren. Ze vertegenwoordigen alleen bepaalde kleurnuances in het hout, maar mogen niet als kwaliteitskenmerk worden beoordeeld - ook al zijn sommige kwaliteiten populairder dan andere. Dit kan qua prijs echter heel goed leiden tot verschillen op het einde, zoals dit voorbeeld met lamelparket laat zien

SorterenPrijs per m²
Uitstekend sorteren61,98 EUR per m²
Sorteren selecteren / natuur49,40 EUR per m²
Natuurlijk sorterenEUR 42,60 per m²
Object sorterenEUR 31,10 per m²
Rustiek sorteren29,70 EUR per m²

De volgende kwaliteiten zijn bijvoorbeeld algemeen bekend:

  • N (natuur)
  • R (rustiek)
  • G (gestreept)
  • S (Select) - dat is ook geen kwaliteitsterm

Vraag: Hebben de verschillende parketvormen invloed op de prijs?

parket prijzen

Strokenparket is erg populair

Onze in-house tijdschriftkostenexpert: Ook niet direct, maar soms ook indirect, namelijk over de populariteit van bepaalde parketsoorten. Strokenparket is bijvoorbeeld bijna een klassieker - en dus zijn de prijzen soms iets hoger dan bij andere parketsoorten.

In principe varieert de prijs van al deze parketsoorten echter naargelang de houtsoort. Zo kan bijvoorbeeld fijn mozaïekparket worden gekocht voor zowel € 14,50 per m² als € 51,84 per m².

Vraag: Hebben legpatronen invloed op de prijs van een parketvloer?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: in sommige gevallen wel, vooral als het gaat om ingewikkelde legpatronen. Hier is de inspanning voor de parketlaag vaak erg hoog - dit verhoogt ook de prijs voor het leggen van het parket.

In principe kan ook worden aangenomen dat parket van kleine stukjes meestal duurder is om te leggen dan parket van grotere spijlen.

Daarentegen zou er bijvoorbeeld een zogenaamde scheepsbodem zijn. Dit patroon is heel eenvoudig en gemakkelijk te leggen. In tegenstelling tot veel kleine parketvloeren hoeft een scheepsvloer niet perse verlijmd te worden, maar kan ook los gelegd worden. Dit verlaagt ook nog eens de installatiekosten.

Vraag: Hoe kunt u geld besparen bij het kopen van parket?

parket prijzen

Parket van hoge kwaliteit heeft zijn prijs

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: in wezen moet u natuurlijk zeggen: kwaliteit heeft zijn prijs. U zult kwalitatief hoogstaand massief parket nooit als "koopje" vinden.

Er kunnen echter prijsverlagingen zijn: in de regel is dit vooral het geval bij populaire parketsoorten en bij grote retailers Af en toe kom je restartikelen tegen die slechts in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar zijn en vervolgens tegen relatief lage prijzen worden verkocht.

Een andere optie is het zogenaamde korte parket. De afzonderlijke parketstroken hebben hier bijzonder korte lengtes. Het prijsvoordeel wordt gekocht ten koste van een aanzienlijk hogere inspanning bij het leggen.

Vraag: Kunt u geld besparen bij het leggen van parket?

Onze huisboekkostenexpert: Zelf leggen is pas echt zinvol en doelmatig bij zwevend klikparket.

Alle volledig verlijmde parket en massief houten parket horen absoluut in de handen van een specialist. Zelfs ingewikkelde parketpatronen of het leggen van parket op vloerverwarming mag alleen worden uitgevoerd door een professionele parketlegger.

Tips en trucs

Goedkoop parket is nooit een goede oplossing - ook niet bij geprefabriceerd parket. Bij veel goedkope parketvloeren wordt ook bespaard op de laagverbinding, of wordt het niet goed gedaan. Als de slijtlaag er dan loslaat, is het helemaal niet mogelijk om de vloer te reviseren. Dit verkort de levensduur van een parketvloer drastisch.