Vloerplanken: welke kosten zijn te verwachten?

vloerplaat kosten

Massief houten vloeren zijn duidelijk een van de duurdere vloerbedekkingen - maar u moet er rekening mee houden dat massief hout zeer duurzaam is als vloerbedekking. Planken kunnen keer op keer worden opgeknapt en gaan gemiddeld tientallen jaren mee, in extreme gevallen zelfs meerdere eeuwen, zoals veel sloten bewijzen. In ons interview vroegen we de cost tracker-experts wat de totale kosten zijn voor een houten vloer.

Vraag: Wat kost een houten vloer?

Kostentracker-expert: dat is natuurlijk moeilijk over de hele linie te zeggen, omdat het altijd afhankelijk is van het type planken dat wordt gebruikt en de legsituatie in elk individueel geval.

Om deze reden is het zinvol om de verschillende kostenposten afzonderlijk te bekijken:

  • de kosten van de vloerdelen
  • de kosten voor het werken aan de ondergrond
  • de kosten van het schuren en verzegelen van de planken en het bevestigen van de plinten

Kosten van plankenhout

vloerplaat kosten

Hoe hoger de kwaliteit van de planken, hoe hoger de prijs.

Bij een massieve plankenvloer beginnen de kosten voor de afzonderlijke planken bij ongeveer 20 EUR per m². Hiervoor zijn echter meestal slechts licht veerkrachtige, zachte houtsoorten beschikbaar. Voor hardere houtsoorten, die ook wat resistenter zijn, moet u zeker 30 EUR per m² tot 40 EUR per m² in goede kwaliteit berekenen. Hoogwaardige houtsoorten kunnen variëren van 40 EUR per m² tot 100 EUR per m² en meer.

Dat alleen al drijft de prijs omhoog. Daarnaast moeten de installatiekosten voor de planken worden berekend. Voor vloerdelen met een tand- en groefsysteem voor installatie, mag u ongeveer 15 EUR per m² tot 20 EUR per m² verwachten Als de planken geschroefd of verlijmd moeten worden, zijn de kosten meestal iets hoger.

Ondergronds werk

Afhankelijk van de ondergrond waarop de platen worden gelegd, zijn er verschillende kosten voor de voorbereiding van de ondergrond en de benodigde ondergrondmaterialen.

De kosten voor het voorbereiden van de ondergrond zijn afhankelijk van de inspanning die in elk geval vereist is (egaliseren, egaliseren, verwijderen van oude bekledingen). In eenvoudige gevallen zullen de kosten tussen de € 5, - per m² en € 10, - per m² liggen, terwijl complexe voorbereidende werkzaamheden oplopen tot € 20, - per m² en meer. Op veel ondergronden kunt u echter zonder voorbereidend werk direct leggen.

Als de planken op een onderconstructie moeten worden gelegd, moet u rekening houden met meerkosten tussen € 15, - per m² en € 20, - per m².

Er worden ook extra materialen gebruikt onder de planken: een dampscherm veroorzaakt kosten van ongeveer 1 EUR per m² tot 2 EUR per m², voor kosten voor contactgeluidisolatie in het bereik van ongeveer 3 EUR per m² tot 8 EUR per m² afhankelijk van de dikte en het ontwerp. Het leggen van beide materialen vindt plaats met het leggen van de planken zelf.

Schuren, afdichten, plinten


De verzegeling moet ook in de kosten worden meegenomen.

Na plaatsing dient de plank zo mogelijk geschuurd en verzegeld te worden. Hiervoor zijn verschillende kosten, afhankelijk van de snede en het type afdichting dat wordt gekozen. Voor het schuren en verzegelen van een nieuw gelegde vloer moet u meestal ongeveer 15 EUR per m² extra rekenen.

Voor het bevestigen van plinten moet u tussen de € 3 en € 5 per strekkende meter rekenen.

Sample kosten

Wij hebben gekozen voor een hoogwaardige vloerbedekking en laten een hoogwaardige plankenvloer leggen door een specialist in de woon- en eetkamer. De twee aangrenzende kamers hebben een totale oppervlakte van 43 m². De ondergrond behoeft slechts licht gerepareerd te worden.

Postprijs
Voorbereiding van de ondergrond300 EUR
Planken en bijpassende plinten (materiaalkosten)2.160 EUR
Dampscherm en contactgeluidisolatie (materiaalkosten)270 EUR
Installatiekosten820 EUR
Schuren en sealen (harde was)550 EUR
Bevestig plinten180 EUR
Totale kosten ermee4.280 EUR
Totale kosten per m² ermeeEUR 99,53 per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de selectie van een bepaald type plank en houtkwaliteit, evenals het werk van een specifiek ambachtsbedrijf. In andere gevallen kunnen de kosten dus aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de prijs van een houten vloer?

vloerplaat kosten

De kosten voor het plaatsen van de vloerdelen moeten ook in aanmerking worden genomen.

Kostentracker-expert: let op:

  • de nodige omvang van de voorbereiding van de ondergrond voor het leggen
  • de houtsoort en de kwaliteit van de te gebruiken planken
  • of het nu gaat om onbewerkte platen of zogenaamde systeemplaten (tand- en groefsysteem)
  • de kostprijs van de dampremmende laag en de toegepaste contactgeluidisolatie
  • de montage-inspanning (zwevend leggen, schroeven, lijmen) en de daarmee gepaard gaande kosten
  • de gemaakte kosten voor het laatste schuren en afdichten