Vloerverwarming - u mag deze kosten verwachten

vloerverwarmingskosten
Bij het plaatsen van vloerverwarming zijn kosten van € 30 tot € 60 per vierkante meter te verwachten

Vloerverwarming is erg populair - het uitgebalanceerde warmteprofiel in de kamers en de afwezigheid van vervelende wandverwarmingselementen zijn voor velen belangrijke argumenten. De kostentracker-expert geeft in een interview aan welke kosten je moet verwachten bij het leggen van vloerverwarming en welke kostenverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Waar moet je in het algemeen aan denken bij het leggen van vloerverwarming?

Kostentracker-expert: het is het beste om vloerverwarming direct tijdens het bouwen te installeren. De volledige planning en installatie zijn veel gemakkelijker uit te voeren. Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming achteraf aan te brengen, maar dit betekent meestal veel meer moeite en je moet keer op keer met problemen rekening houden. We zullen het hebben over het achteraf aanbrengen in een ander bericht.

Vraag: Wat kost vloerverwarming in het algemeen?

Het is moeilijk in algemene termen te zeggen. In het algemeen kunt u ruwweg uitgaan van kosten tussen 30 EUR per m² en 60 EUR per m² als u de vloerverwarming in een nieuw gebouw laat installeren.

Daarnaast zijn er extra kosten voor de regel- en regeltechniek en het dekvloerwerk. Vloerverwarming in het droge systeem kan in sommige gevallen iets duurder zijn.

Dit is goed te verklaren aan de hand van een kostenvoorbeeld:

Warmwater-vloerverwarming wordt geïnstalleerd op de begane grond van een kleine eengezinswoning met een oppervlakte van 90 m², die vervolgens wordt bedekt met de dekvloer. De vloeropbouw is in orde en de isolatie is gebouwd volgens de gebruikelijke normen.

Werk stapPrijs ca.
Constructie met noppenpanelen, isolatie en bekledingongeveer 4.800 EUR
waarvan arbeidskostenongeveer 1.100 EUR
Regel- en regeltechniek (regeling via meerdere thermostaten, volautomatische regeling)ongeveer 800 EUR
totale prijsongeveer EUR 5.600
vloerverwarmingskosten

Afhankelijk van het verwarmingssysteem variëren de kosten van vloerverwarming aanzienlijk

Uiteraard moet hier ook rekening gehouden worden met de cv-ketel voor de verwarming (bij vloerverwarming is alleen het verwarmingssysteem zelf berekend). De verschillende mogelijke verwarmingstechnieken (olie, gas, biomassa) zorgen voor aanzienlijke kostenverschillen op dit gebied, wat weer een significant effect heeft op de totale stookkosten. In sommige gevallen kan de ketel gemakkelijk weer even duur worden.

Bovenstaande cijfers zijn overigens slechts representatieve voorbeelden. Afhankelijk van de lokale omstandigheden kunnen hier afwijkingen optreden.

Vraag: Welke factoren spelen een rol bij de kosten?

Kostentracker-expert: Allereerst natuurlijk de grootte van het gebied. Grotere oppervlakten betekenen vaak maar iets meer inspanning vergeleken met kleinere oppervlakten, daarom daalt de prijs per vierkante meter altijd een beetje met de grootte van het totale oppervlak. De echt belangrijke kostenfactoren zijn echter:

  • het type en de structuur van de gebruikte isolatie (thermische isolatie en contactgeluidisolatie)
  • het gebruikte bevestigingssysteem (noppenpanelen, draagelementensystemen, nietsystemen, klemrailsystemen etc.)
  • het type verwarmingsbuizen dat wordt gebruikt
  • het aantal verwarmingscircuits
  • de legafstand
  • het type regel- en regeltechniek

Er zijn hier dus tal van mogelijkheden dat de kosten hoger of lager uitvallen. Daarom is het zo moeilijk om een ​​vast tarief op te geven.

Bij plaatsing in een nieuw gebouw is de inbouwsituatie compleet anders dan in een oud gebouw. Naast het hierboven beschreven systeem komt ook het droge systeem in aanmerking voor installatie - hier moet je doorgaans rekening houden met ongeveer 10-20 EUR per m² hogere kosten dan bij het natte systeem. Als er in een oud gebouw wordt gefreesd, zijn de kosten weer anders.

Vraag: Laten we beginnen met thermische en contactgeluidsisolatie - welke verschillen kunnen hier zijn?

vloerverwarmingskosten

De prijzen variëren aanzienlijk, afhankelijk van het type isolatie

Kostentracker-expert: de kosten van thermische isolatie verschillen natuurlijk aanzienlijk, afhankelijk van de hoeveelheid isolatie. In principe is isolatie onder de verwarmde dekvloer in ieder geval zinvol. Bij dit type isolatie spelen echter vaak de prijsverschillen tussen de afzonderlijke isolatiematerialen een rol.

De volgende tabel geeft een beknopt overzicht van de prijsverschillen die kunnen bestaan ​​bij isolatiematerialen:

Isolatie materiaalPrijs ca.
Perlietvulling voor natte dekvloer, ca. 4 cm hoogongeveer 5 - 6 EUR per m²
Perl schuim recycling isolatie piepschuim ca. 4 cm hoogongeveer 2,50 - 4 euro per m²
Styrodur isolatieplaat van polystyreen hardschuim, 0,034 W / mK, 30 mm hoogongeveer 6 EUR per m²
Styrodur isolatieplaat van polystyreen hardschuim, 0,034 W / mK, maar 50 mm hoogongeveer 10 EUR per m²
EPS universele isolatie 0,031 W / mK, 30 mm hoogcirca € 3,50 per m²
EPS universele isolatie, 0,031 W / mK, 60 mm hoogongeveer 7 EUR per m²
Contactgeluidsisolatieplaat EPS 0,45circa EUR 0,80 per m²
Contactgeluidisolatieplaat EPS 040circa EUR 1,50 per m²

Vraag: Dat is inderdaad aanzienlijk. Wat zijn de verschillen in de bevestigingsmaterialen - zijn ze ook zo groot?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Nee, ze zijn niet zo groot als de isolatie. Als het om isolatie gaat, mag niet over het hoofd worden gezien dat de omvang van de isolatiemaatregelen, d.w.z. de isolatiedikte, ook een belangrijke kostenfactor is.

Bij de legsystemen zijn de prijzen per m² slechts lichtjes verschillend:

Type legsysteemPrijs ca.
Panelen met studsongeveer 20 - 38 EUR per m²
Draagelementensysteemongeveer 14 - 40 EUR per m² afhankelijk van het systeem
Velcro-systeem, nietsysteem, klemrailsysteemongeveer 14 - 30 EUR per m²

De verschillen zijn klein, maar niet zo klein dat ze op grotere oppervlakten geen merkbaar effect hebben. In individuele gevallen kan het prijsverschil tussen twee bevestigingssystemen oplopen tot 20 euro per m² - in ons kostenvoorbeeld scheelt dat in totaal 1.800 euro.

vloerverwarmingskosten

Knoppenmatten zijn erg populair

Welk systeem eigenlijk 'beter' of kosteneffectiever is, kan niet in algemene termen worden gezegd. Over het algemeen worden noppenpanelen vrij vaak gebruikt omdat ze slijtvast en behoorlijk duurzaam zijn. In sommige gevallen is de contactgeluidisolatie al stevig op het noppenpaneel bevestigd. Een ander voordeel is de snellere installatie in vergelijking met het nietsysteem.

Het voordeel van het nietsysteem is daarentegen dat de isolatie soms makkelijker en sneller te leggen is en dat er in totaal minder afval is.

Uiteindelijk moet je er altijd naar kijken in termen van de totale uitgaven en de totale materiële uitgaven.

Vraag: Maakt het gebruikte type buis ook verschil? Dat geldt waarschijnlijk voor de materiaalprijs, nietwaar?

Kostentracker-expert: het prijsverschil kan in dit geval worden veroorzaakt door het materiaal, dat klopt. Uiteraard speelt de buismaat ook een rol in de prijs. Het maakt natuurlijk uit of je een 12 x 2 mm buis moet gebruiken of een 20 x 2 mm buis.

De verschillen zijn ook merkbaar in het materiaal:

PijpmateriaalPrijs voor 16 x 2 mm ca.
PE-RT buis, 16 x 2 mmcirca EUR 0,45 per m
PE-Xc buis, 16 x 2 mmcirca EUR 0,60 per m
Aluminium composiet buis 16 x 2 mmongeveer 0,90 - 1,10 EUR per m
Aluminium composiet buis, 16 x 2 mm, geïsoleerdongeveer 1,30 EUR per m

Hieruit blijkt al dat er ook hier aanzienlijke prijsverschillen kunnen zijn, afhankelijk van welk buismateriaal wordt gebruikt. Omdat voor een oppervlakte van 90 m² vele meters buis nodig zijn, kunnen de verschillen hier flink oplopen.

Vraag: Hoe zit het met de verschillen in de verwarmingscircuits en de installatie-afstanden - waarom is deze anders?

Kostentracker-expert: Dat is een kwestie van het dimensioneren van de vloerverwarming, die op zijn beurt weer afhankelijk is van de warmtevraag in de betreffende ruimte.

vloerverwarmingskosten

Als het appartement goed geïsoleerd is, kunnen de installatieafstanden groter zijn

Goed geïsoleerde gebouwen hebben een significant lagere warmtebehoefte dan niet-geïsoleerde gebouwen. Hierdoor zijn ook andere (grotere) installatieafstanden mogelijk. Als er minder pijplengte wordt gelegd, kan het aantal verwarmingscircuits lager worden gehouden. Het speelt hier allemaal samen. De juiste dimensionering van vloerverwarming is ook het essentiële criterium of men later tevreden is met het verwarmingsvermogen. Daarom moet de dimensionering altijd door een ervaren specialist worden berekend - als hier fouten worden gemaakt, kunt u achteraf nauwelijks iets veranderen en moet u met onvoldoende verwarming leven. Daarom moet hier in ieder geval voor worden gezorgd.

Vraag: dat is logisch. U noemde hierboven ook regulering en controle als kostenfactor - hoe ziet het er daar uit?

Kostentracker-expert: Welnu, er zijn hier weer verschillen, afhankelijk van hoeveel verwarmingscircuits er zijn geïnstalleerd - en hoe gemakkelijk u wilt bedienen.

Zeer eenvoudige regelsystemen die tot 3 verwarmingscircuits kunnen regelen, kosten vaak slechts iets meer dan 100 EUR. Omgekeerd zijn volautomatische regelsystemen met thermostaatregeling, die ook een groter aantal verwarmingscircuits kunnen regelen, al gauw tien keer zo duur. Als u ook afstandsbedieningen wilt om de verwarming te regelen, gaat dat al snel boven de 1.000 euro.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen met vloerverwarming? Door ze zelf te leggen?

Kostentracker-expert: de vraag over zelfinstallatie kan alleen worden beantwoord met een duidelijk "ja en nee". Vooral bij het droge systeem, met een probleemloze vloerstructuur, zou je met een beetje vakmanschap en een beetje expertise zelf de vloerverwarming moeten kunnen leggen.

Voor de dimensionering heeft u echter bijna altijd een specialist nodig, naast het feit dat vloerverwarming in een droog systeem vaak ongeveer 10-15 EUR per m² duurder is dan vloerverwarming in een nat systeem. Dit komt weer bijna overeen met de installatiekosten die men voor een specialist betaalt. In ruil daarvoor kunt u er zeker van zijn dat alles netjes en vakkundig wordt gelegd en echt de juiste maatvoering heeft. Men moet ook rekening houden met de aansprakelijkheid voor gebreken van het ambachtelijke bedrijf.

Over het algemeen kun je zeggen dat het zelf installeren ervan slechts een klein bedrag bespaart, maar veel risico's met zich meebrengt. Met retrofitting ziet het er misschien wat anders uit, maar met een nieuwe installatie ben je in ieder geval beter af bij het gespecialiseerde bedrijf.

Tips en trucs

Een geschikte vloerbedekking voor de vloerverwarming - zoals tegels - is essentieel voor de latere exploitatiekosten. Als de vloerbedekking een optimale warmteoverdracht biedt, kunt u flink besparen op stookkosten. Bij het dimensioneren kunt u het beste de volgende bedekking plannen.