Wat kost voedingsadvies?

voedingsadvieskosten

Mensen zijn gewoontedieren ". Dienovereenkomstig vinden velen het moeilijk om hun eigen eetgewoonten te veranderen. Of u nu permanent wilt afvallen, fitter wilt worden door de juiste voeding of een chronische ziekte wilt verlichten, voedingsadviezen kunnen in veel situaties nuttig zijn. Welke kosten u hiervoor moet verwachten, leest u in het interview met de cost tracker expert, die ook tal van tips voor u klaar heeft liggen.

Wat is voedingsadvies?

Kostentracker: goede voeding levert een belangrijke bijdrage aan gezondheid en welzijn. Steeds meer mensen waarderen gezonde en uitgebalanceerde maaltijden. Als onderdeel van voedingsadvies krijgt u informatie over voedingsrelaties, biochemische processen en de allergologische effecten van wat u dagelijks eet.

Als u wilt afvallen, is voedingsadvies een waardevolle hulp. Hier leer je veel over de juiste eetgewoonten, de keuze van voedsel en ontwikkel je een nieuw lichaamsbewustzijn. U leert ook hoe u een voedingslogboek bijhoudt.

Welke kosten moet ik verwachten voor persoonlijk voedingsadvies?

voedingsadvieskosten

Een-op-eengesprekken zijn een vorm van advies

Kostentracker: gemiddeld bedragen de kosten voor individueel voedingsadvies met vijf een-op-een-interviews ongeveer 300 EUR. Kies een groepsseminarie, de kosten zijn lager met gemiddeld 150 EUR.

KunstLooptijdprijs
Individueel advies60 minuten45 tot 90 EUR
Individueel advies45 minuten30 tot 60 EUR
Evaluatie van uw voedingslogboeknvt25 tot 75 EUR
10 eenheden in één groep45 of 60 minuten per eenheid110 tot 200 EURO
Voedingsadvies in de sportschoolafhankelijk van de studio50 tot 200 EURO
Begeleiding door een voedingscoachnvt180 tot 400 EUR
Begeleidende kookles60 - 120 minuten35 - 75 EUR

Welke variant je kiest, hangt af van je persoonlijkheidsstructuur. Samen kan het gemakkelijker zijn om van slechte gewoonten af ​​te komen. Met individueel voedingsadvies kan de specialist echter specifiek op uw aspecten ingaan.

Draagt ​​de zorgverzekeraar de kosten?

Kostentracker: de kosten van een poliklinisch voedingsadvies worden door veel zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Niet alleen het door een arts voorgeschreven advies wordt ondersteund, maar ook advies over het voorkomen van secundaire ziekten, zoals obesitas.

KunstSubsidiebedrag
Voedingsadvies revalidatie60 tot 100 procent van de consultkosten tot aan het afgesproken maximumbedrag
Preventief voedingsadviesMaximaal 80 procent van de consultkosten tot het afgesproken maximumbedrag
Voedingsadvies voor kinderen en adolescentenTot 100 procent van de consultkosten tot aan het afgesproken maximumbedrag
Voedingsadvies in de sportschoolMet de juiste kwalificatie van de voedingsdeskundige
Online programma'sAfhankelijk van de zorgverzekeraar alleen bepaalde aanbieders
Voedingsadvies bij voedselintolerantiesIndien voorgeschreven door een arts
Voedingsadvies bij het veranderen van uw dieet (bijv. Veganisten)Tenzij om medische redenen voorgeschreven: Nee.
Voedingsadvies voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding gevenNee.
voedingsadvieskosten

Royale subsidies zijn te verwachten, afhankelijk van het geval en de zorgverzekeraars

Zoals uit bovenstaande tabel blijkt, verschilt de hoogte van de subsidie ​​per zorgverzekeraar. Voorwaarde voor tenminste gedeeltelijke herfinanciering is echter altijd dat de geselecteerde voedingsdeskundige een overeenkomstige aanvullende kwalificatie heeft, bijvoorbeeld van de Duitse Voedingsvereniging (DGE). Daarnaast dien je de geboekte cursus regelmatig bij te wonen en hiervan bewijs te leveren.

Om een ​​revalidatie-voedingsadvies wegens ziekte te bekostigen, moet u een doktersrecept overleggen. De voedingsdeskundige levert dit met de kostenraming in bij de kassa. In de regel worden vijf aanstellingen gefinancierd, in gerechtvaardigde individuele gevallen maximaal tien.

Als het voedingsadvies preventief is, moet u vooraf betalen. Als u na het consult de bevestiging van deelname aan de zorgverzekeraar overlegt, krijgt u de kosten vergoed.

Veel zorgverzekeraars bieden nu hun eigen voedingsadviesprogramma's aan. De prijzen hiervoor liggen tussen de 45 en 90 EUR voor een heel jaar. In sommige gevallen krijgt u dit bedrag zelfs na succesvolle afronding weer terugbetaald.

Bent u particulier verzekerd, dan is de hoogte van de subsidie ​​afhankelijk van het gekozen tarief. Neem daarom voorafgaand aan het voedingsadvies contact op met uw verzekeraar en laat hem bevestigen dat de kosten worden vergoed.

Wat houdt voedingsadvies in?

Kostentracker: u leert veel over voeding en de rol die uw eetgedrag speelt bij gezondheidsproblemen of obesitas.

Je leert bijvoorbeeld:

  • Hoe u een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt.
  • Hoe u permanent en zonder het gevreesde jojo-effect kunt afvallen.
  • Hoe voeding aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes, jicht, kanker, maagproblemen of osteoporose beïnvloedt.

Hiervoor stelt de voedingsdeskundige voor u een individueel voedingsplan op en ondersteunt hij u bij de uitvoering ervan.

Hoe werkt het voedingsadvies?

Kostentracker: u vindt voedingsdeskundigen op internet of in het regionale dagblad. Een kijkje op het prikbord in de sportschool kan ook de moeite waard zijn. Misschien kan een vriend of collega een voedingsdeskundige aanbevelen met wie hij of zij goede ervaringen heeft gehad.

voedingsadvieskosten

De kwalificaties van de voedingsdeskundige moeten ruim voor de counseling worden onderzocht

Let op: aangezien het beroep van voedingsdeskundige in Duitsland niet beschermd is, dient u zich vooraf te informeren over de kwalificaties van de betreffende coach of voedingsdeskundige. Trap niet in dubieuze aanbiedingen als: "Verlies vijf kilo in slechts twee weken" of de verleiding van innovatieve wondermiddelen voor gewichtsverlies. Gerenommeerde voedingsdeskundigen maken vaker reclame voor hun expertise en permanent, maar langzaam en dus gezond gewichtsverlies.

Nadat je een afspraak hebt gemaakt, volgt een toelatingsgesprek. Hierin beschrijft u uw individuele situatie en definieert u uw doelen. De voedingsdeskundige zal u vragen naar uw voorkeuren voor bepaalde voedingsmiddelen en eetgewoonten. Ook gezondheidsaspecten, zoals actuele laboratorium- of bloeddrukwaarden, kunnen deel uitmaken van dit gesprek. In de regel komt het bijhouden van een eetdagboek ook aan de orde, aangezien dit een belangrijke basis is voor verder advies.

In de volgende sessies leg je de voortgang uit aan de adviseur, verhel je open vragen en bereik je daarmee een voedingsoptimalisatie. Daarnaast ontvang je meestal recepttips en adviesdocumenten voor thuis. U zult ontdekken hoe snel de nieuwe eetgewoonten in het dagelijks leven kunnen worden geïntegreerd en dat u, ook als u bijvoorbeeld wilt afvallen, er op een ontspannen en plezierige manier van kunt blijven genieten. Een goede voedingsdeskundige durft out of the box te denken en zal naast bewuste voeding ook factoren als bewegen en stressmanagement meenemen in het advies.

Veel voedingsdeskundigen bieden optioneel advies per telefoon of e-mail. Deze service is echter niet altijd bij de prijs inbegrepen. Dit geldt ook voor de evaluatie van het maaltijdlogboek of het opstellen van een geïndividualiseerd voedingsplan.

Hoe nuttig zijn groepsseminars?

voedingsadvieskosten

Groepsseminars zijn voor velen een goed, wat goedkoper alternatief

Kostentracker: op veel plaatsen wordt voedingsadvies in groepen gegeven. Als je graag bij andere mensen bent, is dit misschien de juiste optie voor jou. De incentive kan bijzonder hoog zijn in de groep en de leden kunnen elkaar ondersteunen. Je hebt baat bij het bespreken van en nadenken over gedragspatronen bij het winkelen, voorbereiden, eten en drinken. Dit maakt het voor velen gemakkelijker om oplossingsstrategieën te vinden. Vaak gaat de motivatie zelfs verder dan de groepsevenementen en groeien nieuwe vriendschappen.

De regionale centra voor volwassenenonderwijs bieden ook cursussen over voeding aan. Uitgaande van regelmatige deelname zullen de zorgverzekeraars de deelnamekosten in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoeden. Als u een dergelijke cursus boekt, is het echter essentieel dat u voordat u zich aanmeldt, informeert of deze wordt gesubsidieerd door uw zorgverzekeraar.

Wat is het verschil tussen voedingsadvies en voedingscoaching?

Kostentracker: In tegenstelling tot de voedingsdeskundige, die vooral kennis geeft en je precies vertelt welke voedingsmiddelen je moet consumeren en welke je beter kunt vermijden, gaat de voedingscoach er vanuit dat je de oplossing al in jezelf draagt. Het ondersteunt u bij het integreren van nieuwe vormen van voeding of verbeterde voeding in het dagelijks leven. De coaching geeft je geen vaste route, maar vertrouwt erop dat je jezelf en je voorkeuren het beste kent.

Hoe goed is voedingsadvies in de sportschool?

Kostentracker: helaas is alleen trainen vaak niet voldoende om succesvol af te vallen. Daarom bieden veel fitnessstudio's ook voedingsadviezen. Een uitgebreide eerste bespreking alsmede een voedingsanalyse en tips voor het optimaliseren van voeding vormen hiervoor de basis, in dat geval kan de combinatie van training en voeding zeer behulpzaam zijn.

Voedingsadvies is in de meeste gevallen niet bij de prijs van de sportschool inbegrepen en dient apart te worden betaald. Het kosten bedrag voor leden bedraagt ​​gemiddeld 40 - 60 EUR per consultancy unit. Daarnaast is er de contributie.

U moet echter voorzichtig zijn als de voedingsdeskundige niet over voldoende kwalificaties beschikt en / of in de eerste plaats dure aanvullende producten wil verkopen.

Conclusie: tegenwoordig hebben veel mensen de neiging om apart te eten om hun lichaam te voorzien en om vol te zijn. Hierdoor sluipt er wangedrag in, wat je met gericht voedingsadvies kunt tegengaan. Zo vind je de weg terug naar een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon. Of het nu gaat om gewichtsverlies op lange termijn of verbetering van de gezondheid, voedingsadviezen zullen het gemakkelijker maken om dit te bereiken. Om deze reden worden de kosten voor deze maatregel in veel gevallen althans gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar.