Wat kost een volkstuin?

toewijzingskosten

Een volkstuin biedt mensen zonder eigen tuin de mogelijkheid om hun vrije tijd op het platteland door te brengen. Een deel van het areaal moet worden gebruikt voor volkstuin, dat wil zeggen dat je hier fruit en groenten moet verbouwen. Het resterende gebied wordt door middel van bloembedden, grasvelden en een klein prieel omgevormd tot een recreatieparadijs. Maar wat kost een volkstuin?

Hoe hoog zijn de acquisitiekosten?

Kostentracker: Als u een volkstuin wilt leasen, moet u eerst lid worden van een volkstuinvereniging. Het adres is verkrijgbaar bij de plaatselijke gemeente. Veel clubs hebben ook een homepage waar u vooraf meer informatie kunt vinden.

toewijzingskosten

Hutten en bloemen worden vóór oplevering gewaardeerd

Zodra een tuin vrij is die je mooi vindt en wilt overnemen, zul je wel wat kosten moeten betalen. Allereerst wordt de waarde van bloemen, bomen en het tuinhuisje beoordeeld door getrainde taxateurs volgens duidelijke richtlijnen. Deze schatting resulteert in de compensatiebetaling die u aan de vorige eigenaar moet doen.

De som is gemiddeld ongeveer 1.000 tot 5.000 euro. In regio's waar volkstuinen veel gevraagd zijn, kunnen de transfersom ook oplopen tot 10.000 euro.

Hoe hoog zijn de lopende leasekosten?

Kostentracker: deze variëren sterk van staat tot staat. Dit heeft te maken met het feit dat er in sommige regio's veel minder volkstuintjes beschikbaar zijn dan er gevraagd wordt.

federale staatGemiddelde huurprijs per vierkante meter
Baden-Wuerttemberg21 EUR
Beieren41 EUR
Berlijn32 EUR
Brandenburg19 EUR
Bremen7 EUR
Hamburg12 EUR
Hessen13 EUR
Mecklenburg Voor-Pommeren11 EUR
Nedersaksen7 EUR
Noordrijn-Westfalen13 EUR
Rijnland-Palts28 EUR
Saarland17 EUR
Saksen8 EUR
Saksen-Anhalt4 EUR
Sleeswijk-Holstein5 EUR
Thüringen12 EUR

In het landelijk gemiddelde moet je rekening houden met ongeveer 12 euro huur per vierkante meter.

Welke andere kosten ontstaan ​​door een volkstuin?

Kostentracker: Als u een volkstuin heeft gehuurd, moet u lid blijven van de vereniging. De jaarlijkse bijdrage is tussen 20 en 50 EUR.

toewijzingskosten

Naast beheer, dat vooral tijd kost, moet ook rekening worden gehouden met lopende kosten

De gemeenschappelijke ruimtes van de tuin worden onderhouden door de leden. Als je voor deze taak geen tijd hebt, moet je arbeidsbijslag betalen. Dit komt neer op ongeveer 75 tot 100 EUR.

Watergeld wordt in rekening gebracht tegen een vast tarief voor elk pakket of op basis van het werkelijke verbruik. Reken hiervoor ongeveer 50 EUR per jaar uit.

Stroomkosten zijn ook van toepassing als uw volkstuin geen eigen aansluiting heeft. In dit geval zijn er vaak stopcontacten van waaruit u een verlengsnoer op uw volkstuin kunt aansluiten, bijvoorbeeld om de grasmaaier of een heggenschaar aan te sluiten. De kosten voor de elektriciteit worden dan gedeeld door alle huurders. Ze bedragen ongeveer 50 tot 150 EUR. Als het perceel een elektriciteitsaansluiting heeft, betaalt u naar verbruik.

Hoe hoog zijn de kosten voor tuingereedschap en planten?

Kostencontrole: u kunt tuingereedschap vaak zeer voordelig van de vorige eigenaar overnemen. Als dit niet het geval is, moet u voor de eerste aankoop rekening houden met ongeveer 400 - 500 EUR.

Als het op planten aankomt, hangt het er sterk van af hoeveel u zelf wilt herplanten. Als de volkstuin goed wordt onderhouden en u alleen eenjarige vaste planten en groenten hoeft te kopen, bedragen de kosten ongeveer 100 EUR. Als u de stekken zelf kweekt, kan het goedkoper zijn. Aan de andere kant is de aanschaf van bomen en voortreffelijke vaste planten duurder.