Wat zijn de kosten van een volledig keramische kroon?

volledige keramische kroonkosten

Volledig keramische kronen zijn visueel nauwelijks te onderscheiden van uw eigen tanden en worden ook beschouwd als een allergievrije en bijzonder langdurige oplossing. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de voor- en nadelen van dit type prothese, evenals de kosten die een volledig keramische kroon kan maken.

Wat is een volledig keramische kroon

Kostentracker: Bekroning kan uw eigen tanden met grote gebreken behouden. Volledig keramische kronen, ook wel porselein of mantelkronen genoemd, bieden de optimale esthetische oplossing dankzij hun tandkleurige toon. Het gebruikte materiaal is uiterst robuust en kan de hoge belastingen weerstaan ​​waaraan kronen worden blootgesteld, bijvoorbeeld in het molaire gebied.

Wat kost een volledig keramische kroon?

Kostentracker: de prijs voor de volledig keramische kroon is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de laboratoriumkosten. Geïmporteerde, volledig anatomische zirkoniumkronen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 400 EUR, een anterieure kroon perfect gelaagd in het laboratorium gemaakt van volledig keramisch blik tot 1.000 EUR strong> kosten.

Kunstprijs
Volledig keramische kroon, import350 - 450 EUR
Volledige zirkoon500 - 650 EUR
Zirkoon, extra gefineerd600 - 850 EUR
gelaagde voorste kroon750 - 1.100 EUR

Betaalt de zorgverzekeraar dit kunstgebit?

Kostentracker: de meeste kosten voor een volledig keramische kroon moeten uit eigen zak worden betaald. De wettelijke ziektekostenverzekering keert alleen een vaste vergoeding van verschillende bedragen uit:

KunstToekenning van
onzichtbaar gebied135 - 175 EUR
zichtbaar gebiedEUR 184-238

U moet daarom rekenen op een gemiddelde kostprijs van 500 EUR voor een volledig keramische kroon. Als uw tandarts met een buitenlands laboratorium werkt, is dit iets lager. Bij een zeer hoogwaardige prothese in het voorste gebied is de te betalen bijbetaling dienovereenkomstig hoger.

Onze tip: Als u een ernstige metaalallergie kunt aantonen, vergoedt de wettelijke ziektekostenverzekering de totale kosten van de volledig keramische kroon.

Hoeveel betalen een particuliere ziektekostenverzekering of aanvullende verzekering?

volledige keramische kroonkosten

Veel particuliere ziektekostenverzekeraars betalen kronen

Kostentracker: particuliere ziektekostenverzekeraars dekken in veel gevallen de volledige kosten van deze kroon. Dit hangt echter af van het contract. Neem daarom voor de behandeling contact op met de zorgverzekeraar.

Veel aanvullende verzekeringen dekken de kosten van een volledig keramische kroon geheel of gedeeltelijk. Ook hier dient u de behandeling en het kostenplan vooraf in te dienen en de kostendekking te laten bevestigen.

Is het bonussysteem van toepassing op volledig keramische kronen?

Kostentracker: regelmatige tandheelkundige profylaxe wordt beloond door de wettelijke ziektekostenverzekering. Als u met het bonusboekje kunt aantonen dat u de afgelopen vijf jaar eenmaal per jaar naar de tandarts bent geweest, wordt de vaste vergoeding met 20 procent verhoogd. Als u de controles over een periode van 10 jaar kunt aantonen, krijgt u een 30 procent hogere vaste vergoeding.

Dit wordt ook meegeteld bij de volledig keramische kroon, zodat uw eigen bijdrage navenant wordt verlaagd. Het loont dus om eens per jaar plaats te nemen op de behandelstoel, dit kan namelijk aardig wat euro's besparen.

Wat zijn de voordelen van volledig keramische kronen?

Kostentracker: Als u ondanks de persoonlijke bijdrage voor deze prothese kiest, zullen zelfs experts de kunstkroon nauwelijks van een echte kunnen onderscheiden.

Andere voordelen zijn:

  • Het materiaal is slechts zwak warmte- en koudegeleidend, er zijn geen onaangename prikkels zoals gouden kronen.
  • Er zijn geen interacties met andere metalen, zoals oudere amalgaamvullingen.
  • Door te lijmen ontstaat er een naadloze overgang naar het tandvlees. Als het tandvlees terugwijkt, is er geen lelijke metalen rand zichtbaar.
  • Geen opeenhoping van tandplak of tandsteen.
  • Geen verkleuring.
  • Zeer lange houdbaarheid. Zelfs na 15 jaar zijn er nauwelijks problemen met deze kronen.

Hebben volledig keramische kronen nadelen?

Cost tracker: Het enige nadeel van deze gebitsprothese zijn de gemaakte kosten vanwege de fabricage-inspanning en de hoge materiaalkosten. Deze worden niet volledig vergoed door de ziektekostenverzekering, waardoor degenen die wettelijk verzekerd zijn een deel van de kosten zelf moeten dragen.

Wat is "keramiek" precies?

Kostentracker: keramiek is een mineraal materiaal. In de tandheelkunde worden voornamelijk zirkoniumoxide en silicaatkeramiek gebruikt. Dit materiaal lijkt qua uiterlijk en structuur sterk op natuurlijke tanden, maar is iets kwetsbaarder.

volledige keramische kroonkosten

Volledig keramische kronen zijn nauwkeurig ontworpen met behulp van computers

Volledig keramische kronen zijn volledig gemaakt van keramiek en hebben daarom geen metalen kern zoals gefineerde kronen. Visueel zijn ze, in tegenstelling tot kronen van metaal, goud of plastic, nauwelijks te onderscheiden van uw eigen tanden. Het materiaal wordt zeer goed verdragen en is ook geschikt voor mensen met allergieën.

Dankzij verdere technische ontwikkelingen kunnen volledig keramische kronen nu met hoge precisie op de pc worden ontworpen en in de tandartspraktijk worden vervaardigd met behulp van een 3D-printer of een speciaal slijpapparaat. Dit elimineert de wachttijd voor het vervaardigen van de kroon in het laboratorium en is slechts één afspraak bij de tandarts nodig. Deze volkeramische kronen verschillen qua prijs momenteel nauwelijks van de in het laboratorium vervaardigde kronen.