Wat kost een volledig kunstgebit voor de bovenkaak?

kosten volledige prothese bovenkaak

Een volledig kunstgebit in de bovenkaak wordt gebruikt als de tanden volledig verloren zijn. Deze gebitsprothese, in de volksmond ook wel 'de derde partij' genoemd, herstelt de esthetiek, taal en kauwfunctie en is tegelijkertijd de standaardzorg van de zorgverzekeraar. In dit interview met de kostentracker-expert beantwoorden we wat een volledige prothese in de bovenkaak kost, welke voor- en nadelen er zijn en nog vele andere vragen over dit onderwerp.

Wat is een volledig bovenkaakgebit?

Kostentracker: als de bovenkaak volledig tandeloze is, vervangt de volledige prothese uw eigen tanden en reproduceert het het volledige gebit. Deze gebitsprothese is de standaard restauratie die altijd wordt gebruikt wanneer implantaten niet gewenst of niet geplaatst kunnen worden.

Het draagcomfort is echter niet zo goed als dat van een implantaatgedragen prothese of brug. Aan de andere kant is deze prothese in vergelijking met de alternatieven relatief goedkoop, gemakkelijker te repareren en ongecompliceerd in gebruik. De bovenkaakprothese houdt statisch gezien beter vast dan een volledige prothese in de onderkaak en biedt, mits goed aangepast, een relatief hoog comfort.

Wat kost een volledig kunstgebit in de bovenkaak?

Kostentracker: De prijs voor de volledige prothese in de bovenkaak wordt bepaald door de volgende factoren:

  • Het tarief voor de tandarts,
  • de laboratoriumkosten,
  • de materiaalkosten.
kosten volledige prothese bovenkaak

De vervaardiging van een volledig kunstgebit voor de bovenkaak is relatief eenvoudig

De maxillaire volledige prothese is een relatief goedkope variant van de uitneembare prothese en wordt standaard geleverd door de wettelijke ziektekostenverzekering. De fabricage-inspanning is relatief laag, zodat de materiaal- en laboratoriumkosten binnen beheersbare grenzen blijven. De tandarts rekent af volgens het wettelijk tariefschema en rekent doorgaans geen andere particuliere diensten aan:

Kostenoverzichtprijs
Totaalprijs volledig kunstgebit650 - 850 EUR
Vaste vergoeding (afhankelijk van de bonus)EUR 370-480
Eigen bijdrage180 - 490 EUR

Bent u een particuliere patiënt, dan moet u rekening houden met hogere kosten voor zowel het tandartshonorarium als de laboratoriumkosten, want de tandarts rekent dan volgens het tarievenoverzicht tandartsen:

Kostenoverzichtprijs
Tandartskosten volgens GOZ240-380 EUR
Analyse van het temporomandibulair gewricht150 - 400 EUR
Functionele opdruk30 - 50 EUR
Tandarts materiaalkosten20 - 40 EUR
Laboratoriumkosten400 - 750 EUR

Dit resulteert in totale kosten voor privépatiënten, die tussen 800 en 1.500 EUR liggen. Een volledig kunstgebit voor de bovenkaak valt bijna altijd onder de particuliere ziektekostenverzekering, zodat u de kosten vergoed krijgt.

Kan het bonussysteem deze kosten verlagen?

Kostentracker: als u een volledig kunstgebit voor de bovenkaak nodig heeft, is een gewoon bonusboekje echt geld waard. Als u zich in het kader van de individuele profylaxe minimaal één keer per jaar door de tandarts laat verzorgen, ontvangt u hiervan een bewijs in de vorm van een stempel met datum en handtekening. Indien een gebitsprothese nodig is, geldt het bonusboekje als bewijs en stijgt de vaste subsidie ​​van de wettelijke ziektekostenverzekering:

PeriodebonusTotale subsidie
0 tot 4 jaar0%50%
5 tot 9 jaar20%60%
10 jaar en meer30%65%
kosten volledige prothese bovenkaak

Ook zonder bonus is er een toelage van enkele honderden euro's

Zonder bonus ontvang je momenteel een subsidie ​​van 370 EUR. Als de bonus 20 procent is, ontvang je 443 EUR. De bonus van 30 procent is 480 EUR.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld als u met uw tanden slijpt en er nog steeds uw eigen tanden in de onderkaak zitten, heeft u een metalen basis nodig voor de volledige prothese. Ook hier worden de ziektekostenverzekeringssubsidies verhoogd door het bonussysteem. Zonder bonus wordt deze dienst gesubsidieerd met 85 euro. Met een bonus van 20 procent stijgen de voordelen van de wettelijke ziekteverzekering tot 102 euro, met een bonus van 30 procent zelfs tot 111 euro.

Belangrijk: zelfs als de kaak tandeloos is, moet u één keer per jaar een afspraak maken met uw tandarts. Alleen dan kunt u profiteren van hogere subsidies als u een nieuwe uitkering nodig heeft.

Is de hardheidsregel van toepassing op een volledige bovenkaakprothese?

Kostentracker: mensen met een laag inkomen hoeven niet te leven met slechte of zelfs geen tanden. In dit geval is de hardheidsregel van toepassing. Deze groep mensen krijgt op verzoek maximaal honderd procent van de kosten van standaardzorg voor kunstgebitten vergoed vanuit de wettelijke zorgverzekering.

Hebben recht op de hogere uitkeringen:

  • Alleenstaanden met een bruto inkomen onder de 1.218 euro.
  • Dit bedrag stijgt met 304,50 euro per familielid.
  • Uitkeringsontvangers,
  • Ontvanger van Hartz IV,
  • Ontvangers van het welzijn van oorlogsslachtoffers,
  • Ontvangers van basiszekerheid op oudere leeftijd of in geval van verminderde verdiencapaciteit,
  • Verzekerden die in een woning wonen en voor wie een sociale dienst of de bijstand van oorlogsslachtoffers deze kosten vergoedt.

Om de beurs te krijgen, moet u een aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar waarin u uw inkomen opgeeft. Hiermee dient u het behandel- en kostenplan van de tandarts in.

Zelfs als u iets boven de bovenstaande inkomensgrens zit, kunt u nog steeds profiteren van de hardheidsvoorziening. Hoe hoog het toegekende bedrag is, hangt af van het individuele geval. In ieder geval loont het de moeite om contact op te nemen met de zorgverzekeraar en te vragen of en voor welk bedrag u recht heeft op subsidie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een volledige maxillaire prothese?

Kostentracker: De voor- en nadelen van deze prothese zijn ongeveer in evenwicht, zoals blijkt uit de volgende tabel:

voordelennadeel
Voordelige, ongecompliceerde productieAfbraak van het kaakbot
Bewezen routinematig procesPsychologische stress
Om esthetisch goed te ontwerpenVerstoring van de geluidsproductie en het kauwvermogen
Gemakkelijk te reparerenKneuzingen

Hoe houdt de volledige prothese in de bovenkaak?

Kostentracker: De volledige prothese bestaat uit een plastic basis in dezelfde kleur als het tandvlees, waarin plastic tanden zijn verankerd volgens de positie van de ontbrekende tanden. De basis bedekt het hele gehemelte en de alveolaire rand in de bovenkaak. Een vloeistofspleet tussen de basis en het tandvlees werkt samen met het beweegbare slijmvlies, waardoor zuigkrachten ontstaan ​​die de prothese stevig vasthouden.

Dit is belangrijk omdat het anders tot onjuiste belastingen leidt, waardoor het zachte weefsel kan verschuiven naar plooien van het slijmvlies. De zogenaamde Schlotterkamm-vormen en de volledige prothese in de bovenkaak wordt daardoor steeds slechter. Daarom dient u als drager van een volledig kunstgebit minimaal één keer per jaar een afspraak te maken met de tandarts om de juiste pasvorm van het kunstgebit te laten controleren.

Mijn tandarts raadt een volledig kunstgebit met implantaten aan. Wat kost dit en is het de hogere kosten waard?

kosten volledige prothese bovenkaak

Met een implantaat wordt de prothese stevig in de kaak verankerd

Kostentracker: De volledige prothese kan met implantaten stevig in de bovenkaak worden verankerd. Hierdoor is het ruim betrouwbaarder dan door de zuivere zuigdruk. De prothese kan niet loskomen, zelfs niet onder zware belasting. De harde gehemelte plaat, die articulatie en smaak kan verstoren, is niet langer nodig.

Implantaten worden niet vermeld in de wettelijke servicecatalogus van de ziektekostenverzekering. Als u voor deze optie kiest, krijgt u dus alleen de vaste vergoeding voor een conventionele, uitneembare volledige prothese voor de bovenkaak.

Afhankelijk van de diagnose heeft u twee tot vier implantaten nodig. De kosten hiervoor bedragen tussen de 3.500 en 13.000 EUR, die u vrijwel geheel uit eigen zak moet betalen.

Heeft u een aanvullende tandartsverzekering of bent u particulier verzekerd, dan vergoedt de zorgverzekering bijna altijd een deel van deze kosten. Om niet voor onaangename verrassingen te staan, dient u voor aanvang van de behandeling de behandeling en het kostenplan in bij de verzekeraar en laat u de (deel) kostendekking bevestigen.

Welke problemen kunnen er ontstaan?

Kostentracker: een volledige prothese in de bovenkaak is een grote verandering die altijd een bepaalde hoeveelheid tijd vereist om aan te wennen. Dit kunstgebit is tenslotte een vreemd lichaam. Soms ontstaan ​​er drukpunten tijdens de acclimatisatiefase vanwege de mechanische belasting. Wees in dat geval niet bang om naar uw tandarts te gaan. Het is meestal voldoende om de volledige prothese voor de bovenkaak in de aangetaste gebieden te herwerken.

De permanente belasting van de volledige prothese kan leiden tot botverlies en als gevolg daarvan tot een slechte pasvorm van de prothese. Hier kan het helpen om het kunstgebit opnieuw te spannen zodat het weer perfect past.

Werkt de volledige prothese altijd in de bovenkaak?

Kostentracker: om de volledige prothese goed vast te houden, is voldoende speekselvloed noodzakelijk. Bij een droge mond kunnen de daarvoor benodigde zuigkrachten niet optreden. Als gevolg hiervan glijdt de volledige prothese weg tijdens het eten en spreken.

Wat kan ik doen als de nieuwe prothese het niet goed houdt?

Kostentracker: als de prothese optimaal is aangepast, kan het helpen om gedurende de dag veel en regelmatig te drinken. Onderweg zorgen suikervrije snoepjes voor een goede speekselafvoer en dus voor een betere hechting van de gebitsprothese. Speciale kleefcrème die je bij de apotheek of drogisterij kunt krijgen, kan ook de stabiliteit verhogen.

Is het tijdrovend om de volledige prothese te reinigen?

kosten volledige prothese bovenkaak

De volledige prothese kan vrij gemakkelijk worden gereinigd

Kostentracker: de zorg voor de volledige prothese is eenvoudig en ongecompliceerd. Haal ze na elke maaltijd uit uw mond en reinig het kunstgebit onder stromend water. Voordat u de prothese inbrengt, moet u uw mond spoelen met een mondwater dat het tandvlees verzorgt. Dit voorkomt effectief ontstekingen.

De maxillaire volledige prothese moet minstens één keer per dag grondig worden gereinigd. In de handel verkrijgbare tabletreinigers zijn niet voldoende. U moet de prothese ook borstelen met een speciale tandenborstel en reinigingsschuim dat geschikt is voor een prothese.

De positie van het kunstgebit moet jaarlijks door de tandarts worden gecontroleerd. Hier wordt de prothese ook grondig gereinigd met een speciaal apparaat. De tandarts kan dan het kunstgebit polijsten, zodat verkleuring en bacteriële kolonisatie definitief worden verwijderd.

Hoe lang gaat een volledig kunstgebit voor de bovenkaak mee?

Kostentracker: een volledig kunstgebit voor de bovenkaak heeft een relatief lange houdbaarheid van 10 tot 15 jaar en langer als het op de juiste manier wordt verzorgd.