Voordeur - welke kosten moet u berekenen?

schoonmaakkosten

Meestal denkt men tijdens de stress van de bouwfase maar heel marginaal aan verschillende deuren - bij de voordeur zou dat ook moeten. Het gaat niet alleen om functionaliteit, maar ook om kosten. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat huisdeuren kunnen kosten en welke verschillen er zijn op dit gebied.

Vraag: Dus niet alle voordeuren zijn hetzelfde?

Kostentracker-expert: zeker niet nee. Alleen al in het technisch ontwerp is er een bijna onbeheersbare overvloed aan details waar men op moet letten. Dan zijn er de enorme verschillen in ontwerp en indeling.

Op technisch gebied spelen twee zaken in wezen een zeer belangrijke rol.

  • de thermische beveiliging en
  • de inbraakbeveiliging en de beveiliging van de toegangsdeur

Beide gebieden mogen niet worden verwaarloosd.

In een goed geïsoleerd huis is een onvoldoende geïsoleerde toegangsdeur een echte koude magneet die ondanks de doorgaans goede isolatie de verwarmingskosten enorm kan opdrijven. Daarnaast vormen slecht geïsoleerde huisdeuren een zeer slechte koudebrug - vochtproblemen rond de deur zijn dan bijna onvermijdelijk en kunnen achteraf nauwelijks worden voorkomen.

Veiligheid en inbraakbeveiliging zijn ook een belangrijk criterium - vooral in de wereld van vandaag. Wat voor nut hebben ramen met een hoge inbraakwerendheidsklasse als de voordeur dan bijna een uitnodiging voor de inbreker is? In dit geval zouden sommige van de louche kerels bereid zijn rechtstreeks door de voordeur te komen in plaats van door het raam.

Beveiligings- en beschermingsfunctie zijn niet beperkt tot het deurslot en het sluitmechanisme: een deur is altijd een geheel, een beter deurslot kan defecten in de frameconstructie niet compenseren.

Om deze reden werkt het achteraf inbouwen achteraf maar beperkt - de scharnierzijde kan vaak pas iets later verbeterd worden als de deur op dit gebied duidelijke zwakheden vertoont. En dus kan het altijd gemakkelijk worden geopend - hoe goed het deurslot ook is.

Als visuele blikvanger op de gevel van het huis heeft de deur natuurlijk een belangrijke visuele functie. De voordeur is een "statement" in elk gebouw, waarvan het visuele belang niet mag worden onderschat. Het visuele ontwerp van de deur heeft dus een zeer belangrijke functie voor het totale effect van het gebouw.

Bovendien zijn deze dingen uiteindelijk - natuurlijk - een kostenkwestie. Voor de zekerheid moet u een voldoende groot budget plannen voor de bouwkosten van de voordeur.

Vraag: Wat kosten huisdeuren gemiddeld?

schoonmaakkosten

Een deur van hoge kwaliteit kost al snel 2000 €

Kostentracker-expert: als we de goedkoopste modellen buiten beschouwing laten, die hun duidelijke zwakke punten hebben en nauwelijks worden aanbevolen, beginnen de prijzen meestal rond de rond de 800 tot 1000 euro sterk> voor een voordeur van acceptabele kwaliteit.

In de meeste gevallen voldoet dit echter maar net aan de minimumvereisten - voor deuren waar u ook tevreden over bent, moet u meestal ongeveer € 1.500 tot € 2.000 uitgeven.

Bijzondere designhighlights of een geavanceerd niveau van veiligheid en gemak kunnen dan ook aanzienlijk duurder zijn: rond 8.000 EUR tot 10.000 EUR zijn prijzen die ook nog als realistisch worden beschouwd voor voordeuren - voor de luxeklasse aan de voorkant deuren, natuurlijk.

Enkele voorbeelden uit de praktijk

Type voordeurspeciale kenmerkenprijs
Bouwmarkt model "Thermospace"U-waarde 1,3 W / m²K, 5-punts vergrendeling800 EUR
Beveiliging voordeur ijzerhandelAluminium / staal, inbraakbeschermingsklasse RC 21.000 EUR
Merk voordeurAluminium, thermisch onderbroken drempel, bladbedekking, U-waarde 0,71 W / m²K2.000 EUR
Voordeur met merknaam, beveiligingsmodelspeciaal deurpaneel, optilbeveiliging, buitenwand, designmodel met gelaagd veiligheidsglas2.200 EUR
Aluminium deur met merknaamautomatische 17-voudige vergrendeling, speciale cilinder met nood- en gevarenfunctie, vingerafdruk, gelaagd veiligheidsglas aan beide zijden6.100 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts individuele kostenvoorbeelden van verschillende fabrikanten. De kosten voor andere huisdeuren, ook in een soortgelijk ontwerp, kunnen ook doorlopend variëren.

Onze kostenvoorbeelden tonen echter al de verscheidenheid aan beslagen die beschikbaar zijn voor huisdeuren - veel dingen zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Vaak kunnen er zelfs bij relatief vergelijkbare apparatuur nog aanzienlijke prijsverschillen zijn, afhankelijk van het ontwerp van de betreffende voordeur.

Vraag: Welke factoren spelen een rol bij de kosten van de voordeur?

schoonmaakkosten

Het deurmateriaal heeft een doorslaggevende invloed op de prijs

Kostentracker-expert: natuurlijk speelt hier veel een rol:

  • het deurmateriaal
  • het basisveiligheidsontwerp
  • het type sluitsysteem
  • de thermische beschermingsmiddelen van de deur
  • speciale uitrustingskenmerken (speciale cilinder, vingerafdruk, gelaagd veiligheidsglas, enz.)
  • het ontwerp

Het in detail evalueren van deze factoren is in de praktijk echter vaak moeilijk. Met name als leek is het moeilijk in te schatten welke beveiligingskenmerken daadwerkelijk nodig en belangrijk zijn en welke kunnen worden vermeden.

Als het om thermische isolatie gaat, moet u zich altijd oriënteren op de U-waarde - het belangrijkste is de Ud-waarde (de totale U-waarde van de voordeur), niet de U-waarde van beglazing (Ug-waarde ).

Vraag: Welke kosten moet u verwachten bij het installeren van de voordeur?

Kostentracker-expert: dat heeft altijd te maken met de moeite die bij de installatie is gemoeid. In de regel moet u echter minimaal 400 EUR - 500 EUR rekenen voor een volledige installatie. Als het alleen een kwestie is van het vervangen van de oude voordeur door een nieuwe, kan dit in sommige gevallen zelfs wat goedkoper zijn. Afhankelijk van de installatie-inspanning kunnen de kosten ook aanzienlijk hoger zijn, zeker bij beveiligde toegangsdeuren is de installatie vaak tijdrovender en ingewikkelder.