Voordeuren - u moet deze prijzen berekenen

Huis prijzen

De kosten voor de voordeur worden vaak onderschat - zeker als u eisen stelt aan comfort, thermische isolatie en veiligheid. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke prijzen je zeker mag verwachten van een voordeur en welke prijsverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Waar moet je op letten bij een voordeur?

Kostentracker-expert: Nou - in wezen vertegenwoordigen voordeuren de belangrijkste toegang tot een gebouw - om deze reden mag de beveiliging met voordeuren niet worden verwaarloosd. Dit geldt zowel voor de hoofdingangsdeur als voor alle zij-ingangsdeuren. Deze bevinden zich vaak in moeilijk te zien gebieden - juist daarom moeten ze eigenlijk nog beter beschermd worden.

Huis prijzen

Een goede isolatie van de voordeur is essentieel op onze breedtegraden

Ook thermische isolatie mag je niet verwaarlozen. Net zoals er veel energie verloren gaat door slecht geïsoleerde ramen, zo is dit ook het geval bij de voordeur. Lekken en tocht dienen in ieder geval ook vermeden te worden - daarom loont het vaak de moeite om een ​​oude voordeur te vervangen. Denk ook altijd na over de mogelijke vorming van koudebruggen bij voordeuren - als de voordeur een beduidend slechtere warmteoverdrachtscoëfficiënt heeft dan de omringende muren, kan dit tot problemen aan de rand leiden.

Ook de uitstraling van een voordeur is een niet te onderschatten criterium. Toegangsdeuren zijn een natuurlijke blikvanger in elk gebouw, daarom moeten ze visueel bij het gebouw passen en, indien mogelijk, optisch versterken.

Er zijn dus drie dingen die belangrijk zijn bij een voordeur:

  • Beveiliging en inbraakbeveiliging
  • Thermische bescherming en
  • Voordeur ontwerp

Huisdeuren zijn tegenwoordig absoluut hightech-producten - de vele verschillende eisen waaraan een huisdeur moet voldoen, kosten uiteindelijk natuurlijk hun prijs.

Vraag: Wat zijn de geschatte kosten voor een voordeur?

Kostentracker-expert: hier opent zich een enorm prijsbereik.

Over het algemeen beginnen de prijzen voor de goedkoopste voordeuren van de ijzerhandel bij ongeveer 300 EUR tot 400 EUR - in de meeste gevallen doen deze deuren echter nauwelijks recht aan de minimumversies.

Over het algemeen kunt u een verstandige, hoogwaardige voordeur vanaf ongeveer 800 tot 1.000 EUR krijgen.

Huis prijzen

Moderne designdeuren kunnen enkele duizenden euro's kosten

Afhankelijk van het materiaal en het ontwerp, kunnen deuren van hogere kwaliteit naar verwachting tussen de € 1.500 en € 2.000 kosten. Er is nauwelijks een bovengrens - bijzonder hoogwaardige designvoordeuren kunnen ook tussen 8.000 EUR en 11.000 EUR kosten.

Dit geldt echter alleen voor de kosten van de voordeur zelf.Voor voldoende beveiliging aan de voordeur is ook een professionele installatie doorslaggevend - de beste beveiligde deur is nutteloos als deze niet correct is geïnstalleerd door een specialist.

Zelfs met zeer goedkope voordeuren, moet u rekening houden met de montage met minstens 1.300 EUR tot 1.500 EUR.

Om de prijsverschillen wat transparanter te maken, vindt u hieronder enkele prijsvoorbeelden uit de praktijk.

Deur / uitvoeringKenmerkenprijs
Voordeur van de ijzerhandel, kunststof,100 cm x 200 cm299 EUR
Voordeur "Thermospace" van de ijzerhandel, 110 cm x 210 cmUd-waarde 1,3 W / m²K, 5-punts vergrendeling799 EUR
Thermospace-toegangsdeur van de ijzerhandel,Aluminium / staal, ruit U-waarde 0,9 W / m²K inbraakwerend, veiligheidsklasse RC 2999 EUR
Voordeur aluminium van de merkfabrikant,Thermisch gescheiden onderdorpel, vleugelbedekkende Ud-waarde 0,71 W / m²K1.999 EUR
Secudoor met designglas VSG (thermische isolatie)Vulling beschermkap, antraciet design, anti-hefboom bescherming, weatherboard, inbouwdiepte 82 mmEUR 2.165
Aluminium voordeur van de merkfabrikant, bladbedekking17-voudige vergrendeling automatisch, speciale cilinder nood- en gevarenfunctie, vingerafdruk, gelaagd veiligheidsglas aan beide zijden6.075 EUR

Dit zijn natuurlijk alleen individuele, geselecteerde prijsvoorbeelden van verschillende dealers.

Ons prijsoverzicht laat echter al de enorme prijsverschillen zien die door het ontwerp en de uitrusting zelfs bij soortgelijke deuren kunnen ontstaan. Deze verschillen zijn van buitenaf vaak nauwelijks merkbaar, maar de ingebouwde technologie zorgt vaak voor enorme meerkosten.

Er is natuurlijk een duidelijk verschil tussen naamloze deuren en toegangsdeuren van de merkfabrikant.

Vraag: Waar hangt de prijs van deuren in het algemeen van af?

Kostentracker-expert: Allereerst speelt het deurmateriaal natuurlijk een belangrijke rol in de prijs. Of een deur van kunststof is of van staal / aluminium is voor de prijs erg belangrijk.

Daarnaast spelen nog een groot aantal andere factoren een rol:

  • wat voor soort deur het is (hoofdingangsdeur, zij-ingangsdeur, appartementdeur)
  • de basisveiligheidsuitrusting van de deur
  • het sluitsysteem van de deur
  • de hittebeschermingsfunctie van de voordeur
  • het ontwerp van de voordeur
  • speciale kenmerken van de deur

Op elk van deze gebieden is een breed scala aan verschillende ontwerpen mogelijk. Het is vaak moeilijk voor de leek om individuele uitrustingsdetails met elkaar te vergelijken in termen van verhoogde veiligheid of comfort.

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er door het deurmateriaal?

Huis prijzen

Kunststof deuren zijn het goedkoopst

Kostentracker-expert: kunststof deuren zijn meestal het goedkoopst.

De prijs voor kunststof toegangsdeuren begint bij ongeveer 300 EUR tot 500 EUR, inclusief installatie moet u in de meeste gevallen een prijsvork tussen 1.300 EUR en 3.000 EUR verwachten. Als zijdeur kan de prijs inclusief installatie iets lager zijn - in dit geval kunt u goedkope deuren krijgen van ongeveer 800 EUR tot 900 EUR compleet .

Voor houten deuren moet u vanaf ongeveer 2.500 EUR rekenen voor een hoofdingangsdeur met installatie. Afhankelijk van de houtsoort en uitvoering kunnen de prijzen ook beduidend hoger uitvallen.

Aluminium toegangsdeuren en hout-aluminium toegangsdeuren zijn de duurste opties. Hout-aluminium varianten (zogenaamde "sandwich-uitvoeringen") zijn meestal twee keer zo duur als een kunststof deur, als ze vergelijkbaar zijn.

Aangezien de meeste hoogwaardige huisdeuren tegenwoordig aluminium huisdeuren zijn, is er ook het grootste aanbod aan prijsverschillen. Hoewel u een aluminium hoofdingangdeur meestal al vanaf 1.500 EUR kunt krijgen, moet u bijna altijd vanaf 3.000 EUR rekenen voor een sandwichversie.

De uitrusting van de deur en de andere deurkenmerken kunnen deze vanafprijs aanzienlijk veranderen. U moet de prijs van huisdeuren altijd volledig vergelijken op basis van deurmateriaal en uitrusting.

Het is ook belangrijk op te merken hoeveel zorg nodig is: houten deuren zijn ook behoorlijk robuust, maar niet zo weerbestendig als kunststof deuren, en ze hebben ook veel zorg nodig.

Aluminium deuren zijn stabieler dan kunststof deuren en meestal net zo gemakkelijk te onderhouden, misschien zelfs iets duurzamer. Uiteraard zijn aluminium deuren met een stalen kern bijzonder stabiel. Hierbij moet u rekening houden met forse meerkosten voor de hogere stabiliteit.

Vraag: Welke invloed hebben de veiligheidskenmerken van de deur op de prijs?

Huis prijzen

Beveiligingsdeuren moeten ook speciaal worden geïnstalleerd

Kostentracker-expert: beveiliging is een van de belangrijkste problemen bij toegangsdeuren - daarom is er een breed scala aan opties.

Opgemerkt moet echter worden dat de veiligheidskenmerken van de deur niet de enige doorslaggevende factor zijn voor de beveiliging tegen inbraak. Een deur met een hoge inbraakveiligheidsklasse voldoet alleen aan zijn doel als hij dienovereenkomstig is geïnstalleerd. In de praktijk maken met name indringers vaak gebruik van zwakke plekken in het framegebied.

Vraag: Zijn alle deuren gecertificeerd?

Kostentracker-expert: nee, in de regel identificeren de individuele fabrikanten bijna altijd alleen individuele deurmodellen als "veiligheidsdeuren", die dan een speciale inbraakwerendheidsklasse hebben (RC 2 tot RC 6).

Tegenwoordig wordt RC 2 echter als een aanbevolen norm beschouwd, aangezien het aantal en de frequentie van inbraken de laatste jaren gestaag toeneemt. Inbrekers komen in de regel door het raam - maar als ze goed beveiligd zijn, valt niet uit te sluiten dat de inbreker ook met de voordeur knoeit als de gelegenheid zich voordoet.

Vraag: Hoe worden inbraakwerendheidsklassen gedefinieerd?

Kostentracker-expert: de weerstandsklassen gaan in de eerste plaats over hoe lang een voordeur een inbraakpoging kan weerstaan ​​- en welke gereedschappen deze dergelijke pogingen kan weerstaan.

Inbrekers geven het in de regel na ongeveer 3 tot 4 minuten op. Daarna wordt het te riskant voor hen.

Een deur met weerstandsklasse RC 2 kan een inbraakpoging met eenvoudig gereedschap zoals schroevendraaiers en tangen volgens de norm na minimaal 3 minuten weerstaan.

Een deur met weerstandsklasse 3 is bestand tegen inbraakpogingen met extra gereedschap (extra schroevendraaier, koevoet, etc.) gedurende minimaal 5 minuten.

Dit toont ook aan waarom een ​​goede bescherming van zij-ingangsdeuren zo belangrijk is. Als een inbreker ongezien kan werken en er dus weinig kans op detectie is, bezwijken zelfs hoogwaardige deuren vaak na 10 minuten.

Hier is in ieder geval een verstandig totaalconcept nodig.

Bij zowel hoofd- als zij-ingangsdeuren met weerstandsklasse RC 2 of RC 3 moet u van de meeste fabrikanten doorgaans rekening houden met forse prijstoeslagen.

Vraag: Kunnen huisdeuren ook achteraf worden gemonteerd of achteraf worden beveiligd?

Huis prijzen

Het achteraf inbouwen van huisdeuren is ingewikkeld

Kostentracker-expert: in de meeste gevallen is montage achteraf moeilijk. Deuren zijn alleen inbraakwerend als compleet pakket - als alleen het sluitsysteem of het deurblad wordt vervangen, blijven “zwakke punten” vrijwel altijd achter. Maar dit is precies waar een inbreker gewoonlijk van profiteert.

Het is dus altijd beter om een ​​compleet nieuwe deur te kopen. Een deur die inherent stabiel is, kan ook worden "opgewaardeerd" om het voor de indringer nog moeilijker (of bijna onmogelijk) te maken om in te breken.

Dergelijke aanvullende veiligheidsvoorzieningen zijn bijvoorbeeld:

Extra beveiligingsproductprijs
Gepantserde boutongeveer 150 EUR - 250 EUR
Extra slotongeveer 50 EUR - 150 EUR
Scharnierzijdebeveiliging en inbraakwerende sluitplatenelk ongeveer 50 EUR
Rod slotongeveer 250 EUR - 500 EUR

Dit betekent dat elke staldeur doorgaans aanzienlijk kan worden opgewaardeerd.

Vraag: Welke rol speelt thermische isolatie in de prijs van de deur?

Cost tracker expert: deuren moeten in principe voldoen aan de eisen van de EnEV als het gaat om warmtetransmissie. Dit betekent dat met betrekking tot de warmteoverdracht bepaalde maximale waarden niet mogen worden overschreden.

Daarnaast zijn er ook deuren die een bijzonder goede warmte-isolatie hebben - hier vindt u vaak Ud-waarden (warmteoverdrachtscoëfficiënt van de hele deur) van 0,9 W / m²K of zelfs 0,7 W / m²K.

Om dergelijke waarden te bereiken, is veel inspanning vereist bij de constructie - dit verhoogt ook de prijs voor zo'n warmte-isolerende deur.

Naast de basale thermische beveiliging zijn er ook speciale uitrustingskenmerken zoals een thermische scheiding van de deur of speciale platen in het bereik van de deuropening.

Dergelijke uitrustingskenmerken kunnen de prijs van een deur vaak verhogen.

Vraag: Zijn er subsidies als je je voordeur wilt ruilen?

Kostentracker-expert: ja. Fundamenteel kan het financieringsprogramma 455 van de KfW "Leeftijdspecifieke conversie" ook worden gebruikt om meer beveiliging tegen inbraken te creëren. In andere gevallen kan het financieringsprogramma 430 “Energiezuinig renoveren” ook een optie bieden.

Onder bepaalde omstandigheden komen ook andere subsidies die de deelstaten en gemeenten soms aanbieden in aanmerking.