Luifel: wat zijn de kosten?

luifelkosten

Of het nu gaat om de aanschaf van een compleet nieuwe luifel of de vervanging van een verouderde luifel door een nieuw model - in ieder geval zijn er aanzienlijke kosten te verwachten. De expert op het gebied van kostentracker legt in ons interview uit hoe duur een nieuwe luifel kan zijn en waar de kosten van afhangen.

Vraag: Wat kost een nieuwe luifel?

Kostentracker-expert: dat kan niet over de hele linie worden gezegd. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de luifel, maar ook van de uitvoering en de kwaliteit en vormgeving van de overkapping.

U moet onderscheid maken tussen:

 • eenvoudige knikarmschermen met handbediening
 • Mouwluifels met en zonder motor
 • Gemotoriseerde cassette-luifels

Knikarmschermen

luifelkosten

Gelede luifels zijn het goedkoopste type luifel

Een eenvoudig knikarmscherm met handbediening is beschikbaar vanaf ongeveer 150 tot 300 EUR in kleinere formaten (ongeveer 2,50 mx 2 m). De kwaliteit en duurzaamheid van dergelijke modellen zijn meestal niet al te hoog en de kwaliteit van de overkapping en vooral de vormgeving van de voortentoverkapping is vaak allesbehalve adembenemend.

Hoogwaardige knikarmschermen kunnen daarentegen ook in kleinere formaten aanzienlijk duurder zijn. De prijzen hier kunnen ook 800 EUR tot 1.000 EUR zijn. Af en toe bevatten deze hoogwaardige soorten ook een motoraandrijving.

Mouw luifels

De iets comfortabelere variant met de elegantere bevestiging zijn mouwluifels. Bij hen verdwijnt de voortentoverkapping in een hoes die aan de muur is bevestigd wanneer de voortent door de motor wordt opgewonden of opgerold.

De prijzen voor dit type luifel beginnen meestal in de range van 400 EUR, waarbij zelfs voor deze prijs er enkele gemotoriseerde varianten beschikbaar zijn. Hoogwaardige modellen kunnen ook ruim 1.000 EUR kosten.

Mouwluifels zijn slechts sporadisch op de markt te vinden en behoren tot de minst voorkomende voortenten.

Cassette-luifels

Veruit de meest voorkomende vormgeving zijn de cassetteschermen, waarbij het luifeldoek verdwijnt in een vlakke, elegante cassette die op verschillende manieren kan worden bevestigd.

Bijna alle cassetteluifels zijn motorisch aangedreven, en zelfs in het beste geval beginnen de prijzen slechts vanaf ongeveer 800 EUR. Voor hoogwaardige ontwerpen zijn prijzen van tot 2.000 EUR en meer zeker mogelijk.

Verdere en bijkomende kosten

Behalve de luifel zelf, kunnen er nog andere kosten zijn waarmee rekening moet worden gehouden:

luifelkosten

Het type luifel is de belangrijkste kostenfactor

 • de kosten van levering (voor luifels die online zijn besteld)
 • de kosten voor het plaatsen van de luifel
 • de kosten voor het maken van een stroomaansluiting op de gewenste locatie (door een elektricien)
 • de kosten voor uitgebreide besturingseenheden (afstandsbediening, zon- en windmonitoren, etc.)

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor ons terras kopen wij een nieuwe, elektrisch bedienbare cassetteluifel aan met de afmetingen 300 cm x 200 cm, dus 300 cm breed en met een uitval van 200 cm. Wij doen de montage zelf, we hebben alleen de elektricien een stroomaansluiting op de juiste plek laten plaatsen en de luifel en schakelaar aansluiten.

Daarnaast schaffen wij een wind- en zonmonitor aan zodat onze luifel niet beschadigd raakt. We laten het ook rechtstreeks aansluiten en controleren door een elektricien.

Postprijs
Luifel - aankoopprijs (300 cm x 200 cm, grijs gestreept dessin, 290 g / m² doekdikte, buismotor in de doekschacht)1.530 EUR
Bezorgkosten0.00
Montagekosten0.00 (montage doe je zelf)
Montageset voor wind- en zonneschermen258 EUR
Elektricien kosten150 EUR
totale prijs1.938 EUR

Dit is een kostenvoorbeeld voor een specifiek luifelmodel in een bepaald ontwerp. De kosten voor andere luifels, zelfs die van vergelijkbare grootte, kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Waar zijn de kosten van een luifel van af?

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

 • welk type luifel wordt gekozen (knikarmluifel, cassetteluifel, etc.)
 • welk type aandrijving is geselecteerd (motorbediend, handbediend, afstandsbediening
 • welk luifelmodel met welke bekleding en welk ontwerp (uitvoering) is gekozen
 • hoe groot de luifel moet zijn (breedte en uitval van de luifel)
 • welke bezorgkosten zijn gemaakt
 • welke montagekosten worden gemaakt
 • welke kosten worden gemaakt voor bijkomend aangekochte accessoires (bijv. wind- en zonneschermen, afstandsbedieningsset, etc.)
 • de kosten voor de elektricien als er een stroomaansluiting nodig is

De kosten kunnen in individuele gevallen sterk variëren, afhankelijk van het type luifel en welke uitvoering u wenst. Prijsvergelijkingen zijn meestal de moeite waard. Voor een kwalitatief hoogwaardige, gemotoriseerde luifel moet u echter in bijna alle gevallen minimaal € 1.000, - tot € 1.500, - rekenen.

Vraag: Wat kost het om een ​​luifel te monteren?

luifelkosten

De installatiekosten zijn afhankelijk van het type luifel en de bijbehorende montage-inspanning

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen, aangezien het altijd afhankelijk is van de breedte van de luifel en de inbouwsituatie ter plaatse. De inspanning die ermee gemoeid is, kan aanzienlijk variëren.

Over het algemeen kunt u als grove richtlijn rekenen op kosten voor de installatie van ongeveer 80 tot 150 EUR per meter luifel . Als er geen materiaal wordt meegeleverd, kan montagemateriaal tussen de 50 EUR en 150 EUR kosten, de montage van elektronische regelaccessoires kost dan meestal ongeveer 30 EUR tot 50 EUR extra. Indien nodig kan vooraf een betaalde inspectie ter plaatse nodig zijn - kosten van € 50 en meer zijn niet zelden vereist voor de metingen, die dan meestal worden gecompenseerd tijdens de installatie.

Vraag: Kan alleen het luifeldoek worden vervangen? Hoeveel zou het kosten?

Kostentracker-expert: normaal gesproken kunnen de afdekkingen van luifels zelfs vrij eenvoudig worden vernieuwd. Veel gespecialiseerde dealers bieden deze service ook aan.

Als het gaat om de kosten van een hoogwaardig en duurzaam luifeldoek, moet u in de meeste gevallen ongeveer 40 EUR per m² tot 65 EUR per m² rekenen, maar u kunt ook goedkopere, op maat gemaakte dekt op maat van ongeveer 15 EUR per m² tot 20 EUR per m².

Voor montage door een specialist (als u dit niet zelf wilt of kunt) moet u rond de € 100 à € 150 rekenen.

U kunt hier op dit punt meer over lezen.