Beroepsopleiding: wat kost het om een ​​heftrucklicentie te krijgen?

heftruck licentie kosten

Met name op het gebied van logistiek biedt de vergunning voor vloerbanen nieuwe kansen. De Duitse sociale ongevallenverzekering (DGUV) schrijft echter een verplichte, uniforme test voor het besturen van een heftruck voor, zonder welke u deze machines niet mag bedienen. Lasten heffen en neerlaten, goederen laden en lossen en manoeuvreren op de smalle laadklep is iets heel anders dan autorijden op de weg. De heftrucklicentie zorgt ervoor dat u bekend bent met de specifieke functies en eigenschappen van industriële vrachtwagens en dat u de bijbehorende gevaren correct kunt inschatten. Maar wat kost deze beroepsopleiding en hoe werkt de opleiding?

Wat is een industriële vrachtwagen?

heftruck licentie kosten

Klassieke heftruck is slechts een van de industriële heftrucks

Kostentracker: klassieke vorkheftrucks, die iedereen waarschijnlijk in een ijzerhandel of bij een rederij heeft gezien, zijn waarschijnlijk de bekendste industriële vrachtwagens. Deze omvatten ook:

 • Dwarsstapelaar
 • tractor
 • Steekwagentje
 • Heftruck
 • Palletstapelaar

Ze worden gebruikt voor het hijsen en kort transporteren van goederen die op europallets of in draadmanden worden vervoerd. Ze worden voornamelijk gebruikt in magazijnen en productiehallen, maar ook in de landbouw.

Welke kosten zijn te verwachten?

De kosten die moeten worden berekend, variëren sterk van aanbieder tot aanbieder en kunnen tussen 150 EUR en 950 EUR liggen.

providersGroep mensenprijs
MOT ZuidVoor beginners inclusief leermateriaal en examen327,25 EUR bruto
MOT ZuidVoor gevorderden, inclusief leermateriaal233,25 bruto
DEKRAOpleiding voor chauffeurs262 EUR bruto
STILVoor mensen met weinig of geen praktijkervaring300 EUR bruto
Speciale opleidingscentraVoor beginners en gevorderdentussen 150 en 950 EUR

Bovendien zijn er kosten voor een foto voor een bedrag van ongeveer 15 EUR evenals een medische verklaring, dat is 10 - 30 EUR strong> maakt een verschil.

Met name als u de kosten zelf moet dragen, moet u bij het kiezen van een leerbedrijf niet alleen rekening houden met financiële aspecten. Ook de duur van de opleiding en de kwaliteit van de kennisoverdracht dienen een rol te spelen. Vraag eens rond bij je collega's en vrienden en raadpleeg ook de homepage van de opleidingsaanbieder, die naast de zuivere prijsvergelijking helpt om de ideale cursus voor jou te vinden.

Waar kan ik de vergunning voor de vloerbaan halen?

Kostentracker: Je kunt de kennis en kunde opdoen om veilig met een heftruck te rijden volgens de werkgeversvereniging BGG 925 bij verschillende organisaties:

 • Fabrikant en leverancier van industriële vrachtwagens
 • TÜV
 • DEKRA
 • gecertificeerde trainers van de DGUV
 • freelancetrainers.

Hoe lang duurt de training?

heftruck licentie kosten

Cursussen worden vaak in een weekend gevolgd

Kostentracker: meestal vindt de cursus plaats op twee of drie opeenvolgende dagen. Je moet dus rekening houden met kosten tussen de 75 en 150 euro per trainingsdag van de goedkopere aanbieders. Neem de tijd voor deze training, want de DGUV adviseert minimaal 20 eenheden van elk 45 minuten. Bij trainingen van slechts één dag kan deze kennis nauwelijks uitputtend worden behandeld. Dit is echter slechts een advies en geen wettelijk bindende regeling, zodat korte cursussen wettelijk zijn toegestaan.

Welke financiering is er?

Kostentracker: als u in dienst bent van een logistiek bedrijf, worden de kosten voor het vloertransportticket vaak volledig gedekt door de werkgever. In dit geval worden de werknemers getraind in groepen tijdens werkuren.

Werkzoekenden kunnen een kostendekking aanvragen bij het uitzendbureau (§ 45 SGB III). De goedkeuring is echter een discretionaire beslissing van de verantwoordelijke griffier, helaas heb je geen juridische claim. Als de heftrucklicentie de kans op professionele re-integratie vergroot of zelfs nodig is, is de kans om de kosten aan te nemen zeer groot. Deze sociale uitkering vraagt ​​u schriftelijk aan met een "Aanvraag financiering uit het plaatsingsbudget" en motiveert u uitvoerig.

Ik heb gehoord dat het subsidiebewijs regelmatig vernieuwd moet worden?

heftruck licentie kosten

Heftrucks met de heftruckvergunning mogen voor onbepaalde tijd op het bedrijfsterrein gereden worden

Kostentracker: Ondanks geldigheidsbeperkingen, mag u bijvoorbeeld geen heftruck in het verkeer verplaatsen met een rijbewijs voor vloerbanden, de vergunning voor een heftruck geeft u het recht om voor onbepaalde tijd met dit voertuig te rijden op het bedrijfsterrein of op privéterrein . Het hoge aantal interne ongevallen waarbij industriële vrachtwagenchauffeurs betrokken zijn, toont echter aan hoe belangrijk de verplichte jaarlijkse instructie is. In deze cursussen verdiep je niet alleen je praktische kennis, maar ook je kennis van de geldende regelgeving.

De vervolgopleiding kost ongeveer 100 EUR. Meestal betaalt de werkgever het bedrag voor deze opleiding. Als u de kosten zelf moet dragen en om professionele redenen de heftruckvergunning nodig heeft, kunt u deze fiscaal declareren.

Wat zijn de voorwaarden voor acquisitie?

Kostentracker: In overeenstemming met sectie 7, paragraaf 1 van DGUV-verordening 68 "Industriële vrachtwagens", mag een bedrijf alleen vorkheftrucks gebruiken die:

 • zijn minimaal 18 jaar oud
 • zijn geschikt voor deze activiteit
 • en die hebben aangetoond daartoe in staat te zijn.

Deze richtlijnen zijn opgesteld door de beroepsverenigingen die verantwoordelijk zijn voor ongevallenpreventie. Bewijs wordt geleverd door middel van training in overeenstemming met DGUV-principe 308-001. Dit omvat een examen in theorie en praktijk. U ontvangt dan het onbeperkt geld voor onbepaalde tijd.

U moet uw gezondheid aantonen met een certificaat. Artsen mogen zelf de prijs voor deze verklaring van horen en zien bepalen. Hiervoor moet u kosten berekenen tussen 10 en 30 EUR.

Belangrijk: Er wordt vaak gelezen dat u alleen een heftrucklicentie kunt krijgen als u een rijbewijs heeft. Deze bewering is niet waar. Heftrucks zijn dat wel overwogen Werkmachines hebben in veel gevallen geen vergunning nodig. Je hebt naast je heftrucklicentie alleen een officieel rijbewijs L nodig als je deze heftrucks wilt of moet gebruiken in een gebied waar de verkeersregels gelden. Deze regel geldt voor heftrucks tot een maximumsnelheid van 25 km / u .

Er zijn speciale regels voor mensen onder de 18 jaar

heftruck licentie kosten

Mensen onder de 18 mogen onder bepaalde omstandigheden ook met heftrucks rijden

Kostentracker: Veel magazijnmedewerkers in opleiding zijn nog geen 18 jaar oud en mogen daarom geen heftruck besturen. Voor deze groep mensen is er echter een uitzondering in de implementatiehandleiding voor BGV D27.

Hier leest u: “Het onder toezicht besturen van heftrucks door jongeren onder de 18 jaar voor werkgerelateerde trainingsdoeleinden geldt niet als zelfstandig rijden. Onder begeleiding betekent dat de leidinggevende de betreffende werktaak beschrijft en specificeert en deze beperkt in termen van locatie en tijd. De toezichthouder moet er regelmatig voor zorgen dat de opdracht naar behoren wordt uitgevoerd. "

Stagiaires kunnen daarom werken met de industriële truck voor trainingsdoeleinden .

Hoe is de inhoud van de theoretische opleiding opgebouwd?

Kostencheck: Volgens het DGUV-principe omvat het theoriegedeelte de volgende tien hoofdonderwerpen:

GebiedWat wordt er behandeld?
Opbouw en functie van industriële vrachtwagens en aanbouwdelenVerschillen tussen heftrucks en voertuigen, functies van aanbouwdelen zoals werkplatforms of klemmen etc.
AandrijvingstypenElektrische en gemotoriseerde aandrijving en speciale kenmerken, waar u op moet letten bij het gebruik hiervan in gedeeltelijk of volledig gesloten ruimtes.
StabiliteitVeranderingen in het zwaartepunt door lasten of aanbouwdelen, evenals de invloed van bodemgesteldheid en banden op de stabiliteit.
Algemene operatiePassende snelheid, gevaar voor derden, rijden op hellingen of hellingen.
Regelmatige functionele controlesReikwijdte van de dagelijkse visuele en functionele test, testcertificaat en badge.
Omgaan met lastenLasten heffen, niet-gepalletiseerde lasten hanteren, hangende lasten vervoeren, etc.
Speciale operatiesTransport van koele of vochtige vloeibare goederen.
VerkeersregelsInterne verkeersregels, rijden op liften, poorten, gangpaden of rijden over spoorsystemen.
OngelukAnalyse van ongevalsituaties.
Legale basisRegelgeving, verordeningen, voorschriften ter voorkoming van ongevallen.

Wat leer ik in de praktijkopleiding?

Kostentracker: het wordt voor velen spannender in het praktische gedeelte, dat de volgende zeven hoofdonderwerpen behandelt:

GebiedWat wordt er behandeld?
Instructie op de heftruckBesturing, remmen, lastbehandeling, speciale bedieningsonderdelen enz.
Operationele testVisuele en functionele test.
Laadcentrum diagramGewichtsverdeling, toegestane belastingen.
Gevaarlijke plekkenMasten, montage van hulpstukken, vervanging van de vork, vervanging van de batterij.
Voor het eerst wennen aan het apparaatPas de stoelpositie aan, start, bedien alle bedieningselementen.
weggaanZekeren van de lading en het apparaat.
Rij- en heftruckoefeningenAan de hand van realistische oefeningen zoals voor- en achteruit rijden of bochten nemen, laden en lossen alsmede het stapelen van pallets en ladingen wordt het hanteren van de heftruck aangeleerd en geoefend.

Afhankelijk van het leerbedrijf kunnen aanvullende of afwijkende trainingsinhoud worden toegevoegd.

Hoe werkt het examen?

heftruck licentie kosten

Het praktijkexamen duurt slechts ongeveer 15 minuten

Kostentracker: Ten slotte moet u, net als bij de rijbewijstest, een theoretische en een praktische test afleggen.

U moet de opgedane kennis bewijzen door meerkeuzevragenlijsten in te vullen en ongeveer 50 vragen te beantwoorden. Voor deelnemers die de Duitse taal niet voldoende beheersen, kan deze test ook mondeling worden afgenomen.

Het praktijkgedeelte duurt 15 tot 20 minuten. Hier moet je door een parcours rijden, lasten heffen en op een bepaald punt weer laten zakken en andere oefeningen foutloos onder de knie krijgen. De keurmeester let goed op uw juiste omgang met de heftruck.

Belangrijk: Aan verkeerde antwoorden en rijfouten worden foutpunten toegekend. Als deze optellen tot een toelaatbare som, wordt de test als "mislukt" beschouwd. Het kan echter op elk moment worden herhaald. Dit betekent helaas ook dat de kosten in bovenstaande tabel weer verschuldigd zijn.