Vuilnisbak: welke kosten zijn te verwachten?

afvalbak kosten

Als het gaat om de kosten van de vuilnisbak, is er vaak verwarring. Wat kost welke vuilnisbak per jaar? Wat zijn de kosten van verschillende maten vuilnisbakken? De kostentracker-expert beantwoordt al deze vragen in ons interview.

Vraag: Wat zijn de jaarlijkse kosten voor een vuilnisbak?

Kostentracker-expert: niets in Duitsland verschilt zo sterk van gemeente tot gemeente als vuilnisbelastingen.

Het opruimen van het huisvuil van een 4-persoonshuishouden in een eengezinswoning kan ofwel ongeveer 120 euro kosten, maar ook tot 800 euro per jaar.

De gemeentelijke vuilnisbijdrage is hiervoor altijd bepalend. De meeste kosten zijn toe te rekenen aan de restafvalbak en (indien aanwezig) de GFT-bak.

afvalbak kosten

De blauwe bak is eigenlijk best goedkoop.

De blauwe bak (oud papier) veroorzaakt slechts zeer lage kosten per jaar, die in de meeste gemeenten minder dan 20 euro per jaar bedragen. Als er een gele bak (opslagplaats voor gele tassen) beschikbaar wordt gesteld, is deze meestal helemaal gratis of wordt er slechts een paar euro huur per jaar in rekening gebracht.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Sample kosten

Voor onze eengezinswoning, waarin 5 mensen wonen, stelt de gemeente ons een restafvalbak van 120 liter en een biologische bak van 80 liter ter beschikking, die beide elke 14 dagen worden geleegd.

Postprijs
Restafvalbak, jaarlijkse vergoeding162,50 EUR
Organische afvalbak, jaarlijkse vergoeding75.60 EUR
Totale kosten voor afval per jaar238,10 EUR
dus maandelijkse kosten voor afvalverwijdering19,84 EUR per maand

De hier getoonde kosten gelden alleen voor afvalverwijdering in een specifieke gemeente. De kosten voor de vuilnisbakken in andere gemeenschappen kunnen ook aanzienlijk variëren, en ze kunnen ook van jaar tot jaar veranderen.

Vraag: Wat zijn de kosten van vuilnisbakken?

Kostentracker expert: De restafvalbak (zwarte bak / grijze bak) in een gebruikelijk formaat van 120 l kost tussen 150 EUR per jaar en 450 EUR per jaar, afhankelijk van de gemeente en de frequentie van de verwijdering .

Afhankelijk van de gemeente kunnen dan extra kosten ontstaan ​​(bijv. € 1, - per gewenste lediging d.m.v. sticker of speciale toeslagen als de vuilnisbak over grote afstanden of trappen moet worden vervoerd door het verwijderingsbedrijf)

afvalbak kosten

Biologische bakken worden niet in alle gemeenten aangeboden.

Biobakken (bruine bak) worden niet in elke gemeente ter beschikking gesteld. Waar dit het geval is, kosten biologische bakken van 40 liter meestal tussen 60 EUR en 160 EUR per jaar, grotere biologische bakken navenant meer. In sommige gemeenten wordt de vergoeding voor de restafvalbak (zwarte bak) en de biobak (bruine bak) ook direct samen geheven en is dan navenant hoger.

Papierbak

Niet elke gemeente stelt een bak ter beschikking voor de inzameling van oud papier. Waar dit het geval is, zijn de kosten van zo'n bak bijna altijd erg laag, aangezien oud papier een waardevolle grondstof is waarvoor ook de industrie betaald wordt. Dienovereenkomstig zijn de kosten voor het legen van de voorziene prullenbakken meestal erg laag voor huishoudens (bijna altijd minder dan 20 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van de bak en de frequentie waarmee deze wordt geleegd).

Plastic en verpakkingsafval (gele zak)

afvalbak kosten

Gele zakken worden gratis opgehaald.

Overigens zijn er in geen enkele gemeente kosten voor het ophalen van de gele zak (plastic afval en verpakkingen). De afvoer van het verpakkingsafval wordt gefinancierd door vergoedingen die de distributeurs van plastic afval moeten betalen, daar betaal je als consument niet voor. Als er een gele bak wordt geleverd waarin de gele zakken of plastic afval kunnen worden gegooid, kunnen in de afzonderlijke gemeenten een kleine jaarlijkse huursom voor de gele bak (minder dan 10 euro per jaar) van toepassing zijn.

Sommige gemeenten hebben ook een zogenaamd brengsysteem, waarbij verpakkingen en plastic afval naar de daarvoor bestemde inzamelbakken moeten worden gebracht. In dit geval zijn er natuurlijk helemaal geen kosten. Gele zakken worden door de meeste gemeenten gratis verstrekt.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor de vuilnisbak afhankelijk?

afvalbak kosten

De kosten van de vuilnisbakken zijn afhankelijk van de gemeente.

Kostentracker-expert: in feite worden de vuilnisbijdragen in elke gemeente bepaald door de afvalvergoedingsstatuten die daar van toepassing zijn. Daarnaast zijn altijd doorslaggevend:

  • Welke vuilnisbakken zijn er überhaupt voorzien (zwarte bak altijd, bruine bak, gele bak en blauwe bak zijn mogelijk maar niet per se overal beschikbaar)
  • De grootte waarin de respectieve bakken beschikbaar worden gesteld (ofwel vooraf bepaalde grootte volgens het aantal mensen in het huishouden of vrij te kiezen)
  • hoe vaak de individuele bakken worden geleegd (gespecificeerd of vrij te kiezen)
  • Of er extra kosten worden gemaakt voor het legen (extra kosten voor installatielocaties buiten de straat, directe kosten voor elke lediging via aan te schaffen stickers, etc.)
  • Eventuele extra kosten die achteraf in rekening worden gebracht voor onjuist vullen of ontoelaatbaar vullen van de vuilnisbak
  • eventueel bijkomende vergoedingen voor aangevraagde extra lediging of de aanschaf van extra restafvalzakken voor uitzonderlijk grote hoeveelheden afval

Exacte kosten kunnen alleen worden bepaald door de toepasselijke afvalvergoedingsstatuten van de betreffende gemeente voor het betreffende jaar zorgvuldig te controleren. De vuilnisbijdrage kan in sommige gemeenten enigszins worden verlaagd door kleinere vuilnisbakken aan te vragen of door ze minder vaak te legen - maar dat is niet in elke gemeente mogelijk.