Warme wintertuin: wat zijn de kosten?

warme wintertuin kosten

Een simpele wintertuin is in het voorjaar en de zomer erg prettig. Als het in de late herfst en winter kouder wordt, kan het echter alleen worden gebruikt als het ook wordt verwarmd. De koude wintertuin wordt zo een warme wintertuin. De experts op het gebied van kostentracker vertellen u welke kosten u moet verwachten voor dit type wintertuin.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten voor een warme wintertuin?

Kostentracker-expert: Een warme wintertuin is een erg dure variant: in het algemeen kunt u bouwkosten vanaf ongeveer 1.300 EUR per m² aannemen als de wintertuin continu wordt verwarmd tijdens het koude seizoen (meer dan 12 ° kamertemperatuur tijdens het stookseizoen maken van een wintertuin een warme wintertuin vanuit wettelijk oogpunt)

De hoge kosten, die bij luxueus ingerichte varianten zelfs oplopen tot 2.500 EUR per m² en meer, zijn deels te wijten aan het feit dat de wintertuin tijdens de bouw voldoet aan alle EnEV-voorschriften , zoals ze ook gelden voor woongebouwen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Conservatorium verwarmde kosten

De grootte is waarschijnlijk de meest doorslaggevende kostenfactor

Aan de zuidkant van ons huis bouwen we een bewoonbare wintertuin van 20 m². De uitrusting is van gemiddeld niveau, we kiezen voor een geprefabriceerd model inclusief montage, die we individueel upgraden met passende aanvullende opties.

Het frame van onze wintertuin is gemaakt van geplastificeerd hout, bedekt met geïsoleerde Iso-multi-skin platen. Er wordt een verwarmingsaansluiting gemaakt op de vloerverwarming in de woning, de vloer van de wintertuin dient overal betegeld te zijn.

Postprijs
Planning- en goedkeuringskosten, montagekosten4.790 EUR
Houten structuur12.500 euro
Aansluiting op een bestaand verwarmingssysteem (vloerverwarming)1.760 EUR
Toeslag voor hogere thermische isolatie in het dakgebied3.660 EUR
Toeslag voor isolatieglas van hogere kwaliteit3.600 EUR
Meerprijs hefschuifdeur (i.p.v. draaideur)3.840 EUR
Vloeren en leggen2.200 EUR
totale prijs32.350 EUR
Totale kosten per m² ermee1.617,50 EUR per m²

De hier getoonde kosten zijn gemaakt bij aanschaf van een bepaald wintertuinmodel in een individueel ontwerp en met bepaalde extra's. Bij andere serre-modellen of andere apparatuur kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een warme wintertuin afhankelijk?

Kostentracker-expert: Doorslaggevend voor de kosten is:

Conservatorium warme kosten

Kant-en-klare systemen zijn meestal het goedkoopst

  • de grootte van de wintertuin
  • de kosten voor planning en goedkeuring (individuele constructie of geprefabriceerd systeem)
  • de kosten van het bouwen
  • de stichtingskosten
  • de materiaalkosten voor het frame
  • de kosten van beglazing en dakbedekking
  • het type verwarmingssysteem dat in de serre wordt gebruikt en de kosten voor aansluiting op bestaande verwarming
  • het uitrustingsniveau van de wintertuin (ventilatie, zonwering, etc.) en de geselecteerde uitrustingskwaliteit (bijv. vloerbedekking)

Elke wintertuin brengt daarom heel andere kosten met zich mee.Door individuele uitrustingsdetails en speciale uitrusting te selecteren, kunt u de prijs opdrijven, zelfs met geprefabriceerde kits.

Vraag: Wat zijn de kosten voor planning en goedkeuring?

Kostentracker-expert: dat hangt er altijd van af of u een geprefabriceerd systeem gebruikt of het laat bouwen volgens uw eigen plannen.

Bij geprefabriceerde systemen worden de benodigde plannen en tekeningen veelal volledig kant en klaar aangeleverd door de aanbieder en hoeven deze niet meer gemaakt te worden. In dit geval hoeft alleen een bouwaanvraag te worden ingediend.

De kosten voor de bouwvergunning kunnen van regio tot regio verschillen; in de meeste gevallen is de berekening gebaseerd op de zogenaamde bouwwaarde en de besloten ruimte. Ga uit van kosten in het bereik van 0,2% tot 0,7% van de totale bouwkosten voor de vergunningsbijdrage. Details over de kosten voor de bouwaanvraag en de bouwvergunning vindt u op dit punt.

Als de architect individueel moet plannen, kunt u in ieder geval ongeveer 10% van de totale bouwkosten toevoegen als de architect verondersteld wordt de hele constructie te begeleiden. U vindt meer informatie over kostentoewijzing bij architecten op dit punt.

Vraag: In hoeverre verschillen de kosten voor bepaalde frameconstructiematerialen?

Wintertuin warme prijzen

Een verwarmde wintertuin moet goed geïsoleerd zijn

Kostentracker-expert: het is belangrijk dat het frameconstructiemateriaal ook voldoet aan de huidige thermische isolatie-eisen.

Goedkope kunststof elementen doen hier meestal geen recht aan. Varianten van hout kosten echter meestal 1,5 - 2 keer zoveel als een kunststof constructie.

Aluminium is minstens twee keer zo duur als kunststof en als duurste variant kost hout-aluminium meestal drie keer zoveel voor het framemateriaal als de kunststofversie.

Speciaal geïsoleerde varianten kunnen dan aanzienlijk duurder zijn. Het type framemateriaal dat in een warme wintertuin wordt gebruikt, is dan ook erg bepalend voor de prijs.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de stichting?

Kostentracker expert: Dat hangt ook af van het type fundering (puntfundering, stripfundering, funderingsplaat) voorgeschreven door de fabrikant van de wintertuin of de constructeur bij het zelf bouwen.

Alleen al de stichtingskosten kunnen in veel gevallen tussen € 2.500 en € 5.000 bedragen. Ze zijn niet altijd inbegrepen in de montagekosten voor geprefabriceerde wintertuinen, dus controleer dit punt om achteraf kostenverrassingen te voorkomen.