Warmtepomp: wat zijn de kosten van een eengezinswoning?

Warmtepomp gezinswoningen prijzen

Olie en gas zijn nog steeds de meest voorkomende fossiele brandstoffen. Echt toekomstbestendig zijn ze echter niet - steeds meer huiseigenaren kiezen daarom voor moderne en ecologische verwarmingstechnieken zoals warmtepompen. In ons interview legt de kostentracker-expert uit welke kosten te verwachten zijn voor een eengezinswoning.

Vraag: Wat kost een warmtepompverwarming voor een gezinswoning?

Kostentracker-expert: Daar is geen algemeen antwoord op, de kosten zijn afhankelijk van de individuele verwarmingsbehoefte van het huis en de warmtepomptechnologie die voor verwarming wordt gebruikt. Daarentegen speelt de jaarlijkse prestatiefactor (JAZ) van de warmtepomp de belangrijkste rol voor de kosten tijdens bedrijf.

Men moet eerst onderscheid maken tussen het type warmtepomp dat men wil gebruiken:

 • Lucht-water lucht-warmtepomp
 • Lucht-lucht warmtepomp
 • Pekelwater geothermische warmtepomp
 • Grondwater warmtepomp water-water

Elke technologie heeft zijn voor- en nadelen.

Met de lucht-water-warmtepomp moet u rekening houden met kosten tussen de 4.000 EUR en 12.000 EUR voor het systeem. Bovendien zijn er ontwikkelingskosten voor het verwarmingsmedium van 500 tot 2.000 EUR in de eengezinswoning.

Warmtepomptypes

De kosten van de warmtepomp zijn onder meer afhankelijk van het type pomp

Warmtepompen met lucht-luchttechnologie variëren in systeemkosten van ongeveer € 5.000 tot € 10.000. De ontwikkelingskosten voor het verwarmingsmedium zijn al aanzienlijk hoger, namelijk 2.000 EUR tot 5.000 EUR voor eengezinswoningen.

Het alternatief hiervoor zijn geothermische warmtepompen met pekelwatertechnologie. Hier liggen de systeemkosten ook in het bereik van ongeveer 5.500 EUR tot 12.000 EUR voor een typische eengezinswoning, maar afhankelijk van de gebruikte ontwikkelingstechnologie kunnen de ontwikkelingskosten variëren van ongeveer 2.000 EUR tot 8.000 EUR strong> leugen. Hoe hoger de individueel gegeven verwarmingsbehoefte, hoe hoger de ontwikkelingskosten.

Het duurste alternatief voor alle technologieën zijn grondwaterwarmtepompen met water-watertechnologie. Hier moet u rekening houden met systeemkosten tussen 9.000 EUR en 13.000 EUR, plus ontwikkelingskosten, die zijn meestal tussen de 4.000 EUR en 8.000 EUR.

Alle vermelde kosten hebben betrekking op eengezinswoningen van gemiddelde grootte en met normale verwarmingsbehoeften. Bij zeer grote eengezinswoningen of woningen met zeer hoge verwarmingsbehoefte (niet gerenoveerd) kunnen zowel de systeemkosten als de ontwikkelingskosten hoger zijn door het hogere vereiste vermogen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor een eengezinswoning met een woonoppervlak van 145 m² wordt een geothermische warmtepomp (brijnwater) aangekocht. De warmte moet worden gewonnen via geothermische collectoren, die in de vorm van goedkope vlakke platencollectoren in de grond worden gebracht.

Postprijs
Systeemkosten inclusief installatie9.000 EUR
Vlakke collectoren van 300 m² (afhankelijk van individuele verwarmingsbehoefte) inclusief plaatsing in de grond (ontwikkelingskosten)4.500 EUR
Totale kosten voor de warmtepompEUR 13.500

Dit is een voorbeeld van een enkele kosten die betrekking heeft op een specifiek warmtepompmodel, een specifieke warmtepomptechnologie en individuele lokale omstandigheden (huisgrootte, verwarmingsbehoefte, installatiesituatie). De kosten kunnen ook aanzienlijk verschillen voor andere eengezinswoningen en verschillende warmtepompen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor warmtepompverwarming afhankelijk?

Cost Tracker-expert: hier zijn een paar dingen die u moet overwegen:

Kostenfactoren voor warmtepompen

De inspanning voor de ontwikkeling is een belangrijke kostenfactor

 • welke warmtepomptechnologie wordt gebruikt (de technische haalbaarheid wordt niet altijd voor elk type warmtepomp gegeven - dit moet ook gecontroleerd worden)
 • hoe de ontwikkeling van het warmtedragende medium plaatsvindt
 • welke prestaties de warmtepomp moet leveren
 • welke inbouwsituatie bestaat
 • de situatie op het terrein (beschikbare ruimte voor verzamelaars, eigendomsgebruik, bodemgesteldheid etc.)
 • welke subsidies in individuele gevallen kunnen worden verkregen
 • welke installatiekosten (installatie-inspanning) ontstaan

Voor de stookkosten speelt echter een rol:

 • hoe hoog de individueel gegeven verwarmingsbehoefte van de woning is (woonoppervlak, isolatienorm)
 • welke elektriciteitsprijs wordt gemaakt bij het gebruik van het systeem
 • welke jaarlijkse onderhoudskosten worden gemaakt voor het systeem

Vraag: Hoe bereken je de stookkosten voor een warmtepomp?

Kostentracker-expert: dit is relatief eenvoudig met warmtepompen. U heeft alleen de verwarmingsbehoefte van de woning en de jaarlijkse prestatiefactor (JAZ) van het systeem nodig.

De JAZ geeft de verhouding weer waarin de warmtepomp elektriciteit omzet in thermische energie. Een JAZ van 4,1 betekent dat het systeem 4,1 kWh thermische energie opwekt uit 1 kWh elektriciteit.

Als ons huis nu een verwarmingsbehoefte heeft van 11.000 kWh, betekent dit “stookkosten” als elektriciteitsverbruik van 2.682,93 kWh per jaar.

Over het algemeen wordt een speciaal "warmtepomptarief" of een "laaglasttarief" toegekend door de elektriciteitsleverancier, waarbij de kosten voor 1 kWh ongeveer 20 cent bedragen. In dat geval zouden de verwarmingskosten ongeveer 536 euro per jaar bedragen.

Ter vergelijking: met een moderne gasverwarmingsinstallatie zou de huidige gasprijs stookkosten opleveren van ongeveer 715 euro per jaar. Systemen met een hoge JAZ en in een goed onderhouden staat kunnen daarom ook financieel de moeite waard zijn.

Vraag: Welke subsidies zijn er voor warmtepomptechnologie?

Kostentracker-expert: het federale bureau voor economie en exportcontrole bevordert de omschakeling naar ecologische verwarmingstechnologieën, waaronder warmtepompen, in Duitsland. Dit geldt echter alleen voor bestaande gebouwen (oude gebouwen), niet voor nieuwe gebouwen.

Voor warmtepompen met lucht als warmtebron bedraagt ​​de subsidie ​​minimaal 1.300 euro of 40 euro per kW nominaal vermogen (systeemvermogen).

Voor aardwarmtepompen is de subsidie ​​hoger, minimaal € 4.000, - per systeem of € 100, - per kW nominaal vermogen.

Indien het systeem wordt geïnstalleerd in een KfW Efficiency House 55 of hoger, stijgt de subsidie ​​met 50%.