Nieuwe warmtepomp: wat zijn de kosten?

verwarmingspomp kosten

Als de warmtepomp een technisch defect heeft, is vervanging sowieso onvermijdelijk. Daarnaast kan het ook qua energieverbruik lonend zijn om de warmtepomp te vervangen. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracker welke kosten er te verwachten zijn voor een nieuwe warmtepomp en welke besparingen er kunnen worden behaald bij het overschakelen naar een moderne pomp.

Vraag: Wat kost een nieuwe warmtepomp?

Kostentracker-expert: moderne, elektronisch gestuurde krachtige pompen kosten ongeveer EUR 200 tot EUR 300 in eengezinswoningen, afhankelijk van de prestaties en afmetingen van de verwarming. pompgroottes zijn vereist.

verwarmingspomp kosten
De warmtepomp brengt veel andere kosten met zich mee.

Samen met de installatie moet u de kosten van ongeveer 300 EUR tot 400 EUR voor een nieuwe warmtepomp berekenen. Het installeren van een vuilafscheider of magnetische afscheider kan ook handig zijn om de warmtepomp te beschermen. Hiervoor moet u ongeveer € 200 tot € 300 extra rekenen. Een extra hydraulische balancering veroorzaakt extra kosten.

Overheidssubsidies voor vervanging en toekomstige besparingen in het stroomverbruik van de pomp en hydraulische balancering kunnen de kosten enigszins verzachten.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We brengen ons verwarmingssysteem up-to-date. Er is een moderne krachtige pomp geïnstalleerd.

Postprijs
Verwarmingspomp (materiaal)275 EUR
Installatie135 EUR
Totale kosten ermee410 EUR
Financiering (BAFA)min 123 EUR
om jezelf daarom te dragen287 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de installatie van een specifiek pompmodel door één gespecialiseerd bedrijf. De kosten van andere pompmodellen en de arbeidskosten van andere bedrijven kunnen ook variëren.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor de vervangingskosten van de warmtepomp?

verwarmingspomp kosten
De omruilkosten bedragen enkele honderden euro's.

Kostentracker-expert: Elektronisch gestuurde hoogefficiënte pompen zijn tegenwoordig state-of-the-art. Voor zo'n pomp en installatie moet je ongeveer 300 EUR tot 400 EUR inclusief installatie rekenen.

Of u ook een vuilafscheider of magneetafscheider laat plaatsen, u beslist zelf samen met het installateur. Dit kan echter vaak zinvol zijn, vooral bij oudere verwarmingssystemen, om de gevoelige pomp niet te beschadigen met deeltjes in het verwarmingswater. Voor de installatie van dergelijke scheiders zijn meerkosten van 200 à 300 euro te verwachten.

Het extra uitvoeren van een hydraulische inregeling van de verwarming veroorzaakt extra kosten van ongeveer 400 EUR tot 600 EUR in het geval van een enkele - eengezinswoning, maar kan veranderen Het is zeker de moeite waard met het oog op latere besparing op stookkosten als onderdeel van de pompvervanging. Bij het installeren van een nieuwe pomp kan het debiet van het verwarmingssysteem optimaal worden aangepast aan het verbeterde vermogen en regelvermogen van de nieuwe pomp. Klik op de link voor meer informatie over de kosten van hydraulische inregeling.

Subsidies

Bij het plaatsen van een nieuwe energiebesparende krachtige pomp mag BAFA rekenen op een subsidie ​​van 30% van de netto gemaakte kosten voor het vervangen van de pomp. Financiering is ook mogelijk vanuit KfW, maar in de meeste gevallen sluiten beide elkaar uit. De hogere financiering wordt verzorgd door BAFA.

Indien ook hydraulisch balanceren wordt uitgevoerd, zijn hiervoor ook subsidies mogelijk. Ook moet worden gekeken naar mogelijke regionale financieringsmogelijkheden.

Om voor financiering in aanmerking te komen, moet de nieuwe warmtepomp een EEI (Energy Efficiency Index) van 0,20 of minder hebben als er BAFA-financiering wordt aangevraagd. Waarden onder de 0,23 zijn voldoende voor KfW-financiering.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het vervangen van een warmtepomp afhankelijk?

verwarmingspomp kosten
De omruilkosten zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • de prestaties en dimensionering van het verwarmingssysteem
  • het geselecteerde pompmodel
  • de arbeidskosten gemaakt tijdens de installatie
  • of er extra vuilafscheiders of magnetische afscheiders zijn geïnstalleerd
  • of er ook hydraulische balancering wordt uitgevoerd
  • welke subsidies worden ontvangen
  • welke besparingen zullen op lange termijn resulteren

Vraag: Welke besparingen zijn er mogelijk?

Cost tracker expert: De belangrijkste besparingen door het vervangen van de warmtepomp zijn het resultaat van het lagere stroomverbruik van de circulatiepomp.

verwarmingspomp kosten
Een modern verwarmingssysteem kan veel kosten besparen.

Deze besparingen kunnen aanzienlijk zijn: moderne hoogefficiënte pompen verbruiken slechts een twintigste van de elektriciteit in vergelijking met oude, ongecontroleerde pompen. In vergelijking met handmatig bediende pompen bedragen de elektriciteitskosten van een moderne pomp nog ongeveer 10% van de kosten. Dat betekent een aanzienlijke besparing.

Vergeleken met een oude, ongecontroleerde pomp, kan veel meer dan 100 EUR per jaar alleen al op elektriciteitskosten worden bespaard, vergeleken met eenvoudig elektronisch geregelde pompen zonder een krachtige versie die ongeveer 10 jaar oud zijn bespaar tot 40 EUR 50 EUR per jaar kan worden bespaard.

De pompvervanging is na enkele jaren volledig terugverdiend.

Door hydraulisch balanceren kan gemiddeld 1 EUR per m² tot 2 EUR per m² woonoppervlak per jaar aan verwarmingskosten worden bespaard. Dit leidt ook tot aanzienlijke besparingen, waardoor hydraulische balancering zichzelf meestal zeer snel terugverdient.