Warmwater-doorstroomboiler: wat zijn de maandelijkse kosten?

warm water-boiler-kosten-maandelijks

Het verwarmen van water met een doorstroomverwarmer wordt als erg duur en inefficiënt beschouwd. Hoe hoog de (meer) kosten eigenlijk zijn, maar bijna niemand heeft een echt concreet idee. Om deze reden wilden we van de kostentracker-expert weten welke maandelijkse kosten u moet verwachten bij het gebruik van doorstroomboilers.

Vraag: Wat zijn de maandelijkse kosten voor het verwarmen van water met een doorstroomverwarmer?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen erg moeilijk te zeggen. Dat hangt af van zowel het aantal als het type geïnstalleerde doorstroomboilers en hun prestaties. Natuurlijk speelt ook gebruiksgedrag een zeer belangrijke rol, evenals hoeveel mensen er daadwerkelijk in het betreffende huishouden wonen. Al deze factoren kunnen een grote invloed hebben op het stroomverbruik en daarmee de maandelijkse kosten van een boiler.

warm water-boiler-kosten-maandelijks
De maandelijkse kosten van een ketel zijn ook afhankelijk van de mensen die in het huishouden wonen.

Uitgaande van een zeer gemiddeld gebruik en hoeveelheid warm water en moderne, elektronisch gestuurde apparaten, komt men uit op ongeveer 40 kWh tot 50 kWh elektriciteitsverbruik per persoon in het huishouden. Bij de huidige elektriciteitsprijs zou dit ongeveer 12 tot 15 EUR per persoon per maand bedragen - voor een vierpersoonshuishouden met gemiddeld verbruik zou dit ongeveer 50 tot 60 EUR per maand zijn.

Voor oudere apparaten zonder elektronische bediening, voor apparaten in slechte technische staat of gewoon met een bovengemiddeld warmwaterverbruik kunnen deze kosten ook aanzienlijk hoger zijn.

Gas boiler

Het bovenstaande geldt in ieder geval voor elektrisch bediende doorstroomboilers. Met een gasboiler ziet het er weer heel anders uit. Dergelijke apparaten zijn duurder in aanschaf (en vereisen een gasaansluiting op de plaats van installatie), maar de verbruikskosten zijn aanzienlijk lager.

Dit komt doordat de thermische energie uit gas (circa 6 cent / kWh) beduidend goedkoper is dan de thermische energie uit elektriciteit (circa 30 cent / kWh). 1 kWh is in beide gevallen precies hetzelfde verwarmingsvermogen - een erg goedkoop, een erg duur.

Als je het energieverbruik van vroeger zou omrekenen naar gaskosten, hoef je ineens maar 2,50 EUR per persoon per persoon per maand te rekenen, in een vierpersoonshuishouden met gemiddeld verbruik, slechts 10 EUR per maand.

Hierbij moet uiteraard allereerst rekening worden gehouden met de hogere aanschafkosten voor gasboilers - in de meeste gevallen is dit na enkele jaren het geval bij grotere huishoudens met meerdere personen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We leven in een 3-persoons huishouden in een eengezinswoning en bereiden ons warm water uitsluitend voor met elektrische boilers. We gebruiken elektronisch gestuurde doorstroomboilers in de keuken en badkamer met gemiddeld vermogen. We beschouwen ons warmwaterverbruik als gemiddeld.

Postprijs
Jaarlijks elektriciteitsverbruik van de boiler1.680 kWh
Elektriciteit kost de boiler er jaarlijks mee504 EUR per jaar
vandaar maandelijkse kosten42 EUR per maand
Vergelijkingsprijs: gaskosten voor gasboilers€ 8,40 per maand

Afhankelijk van de gebruikte apparaten en de mate waarin warm water wordt gebruikt, kunnen de kosten voor andere huishoudens ook sterk variëren.

Vraag: Wat is het kostenbereik voor de doorstroomboiler?

Kostentracker-expert: als u begint met het gemiddelde verwarmingsvermogen dat nodig is voor het warme water, krijgt u gemiddeld ongeveer 500 kWh per persoon en jaar.

Afhankelijk van de energie-efficiëntie en verwarmingscapaciteit van de gebruikte apparaten kan dit hoger of lager zijn. Het elektriciteitsverbruik kan bijna twee keer zo hoog zijn, vooral bij oudere, ongereguleerde doorstroomtoestellen.

Als je deze kosten omrekent naar de twee energiebronnen elektriciteit en gas, bedragen de jaarlijkse kosten voor elektriciteit ongeveer € 150, - per persoon en voor gas slechts € 30, - per persoon. De enige doorslaggevende factor is de zeer verschillende prijs van de twee energiebronnen.

Vraag: Waarvan zijn de maandelijkse kosten voor de doorstroomboiler afhankelijk?

warm water-boiler-kosten-maandelijks
De maandelijkse kosten van een elektrische boiler zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • of boilers worden gebruikt met elektriciteit of gas
  • het aantal mensen in het huishouden
  • de ouderdom en energie-efficiëntie van de toestellen (vooral bij elektrisch aangedreven doorstroomtoestellen, maar in mindere mate ook bij gas)
  • de technische staat van de apparaten
  • het individuele gebruiksgedrag (warmwaterverbruik per persoon)