Vervangen van de warmwaterboiler: wat zijn de kosten?

vervangingskosten van de warmwatertank

Helaas gaan huishoudelijke apparaten niet eeuwig mee - dit geldt ook voor de grotere. Een warmwatertank op het verwarmingssysteem hoeft zelden vervangen te worden, maar dit is ook af en toe nodig. Met de ketel ziet het er heel anders uit. We wilden van de experts op het gebied van kostentracker weten welke kosten er te verwachten zijn voor een uitwisseling.

Vraag: Wat kost het vervangen van een warmwaterboiler of boiler?

Kostentracker-expert: Allereerst moet u natuurlijk onderscheiden wat u precies wilt ruilen. Een warmwaterboiler maakt deel uit van het verwarmingssysteem en wordt meestal helemaal niet vervangen, maar alleen onderhouden zolang het verwarmingssysteem ongewijzigd blijft. In enkele gevallen kan een vervanging echter nodig zijn.

Plaats de warmwaterboiler terug in het verwarmingssysteem

De kosten voor het vervangen van de warmwaterboiler zijn in eerste instantie afhankelijk van de opslagcapaciteit. De benodigde opslagcapaciteit kan eenvoudig worden bepaald aan de hand van het aantal personen in het huishouden: per persoon is ongeveer 30 l tot 50 l opslagcapaciteit nodig. Afhankelijk van de benodigde grootte liggen de kosten voor een nieuwe opslag tussen de € 800 en € 1.600. Dan zijn er de installatiekosten, die echter sterk afhankelijk zijn van de inspanning in het individuele geval. De installatiekosten inclusief installatiemateriaal kunnen 1.000 EUR en meer bedragen.

Vervang de ketel

Strikt genomen is een boiler geen warmwaterboiler, maar een boiler. Het kan ook worden gezien als een "warmwateropslagtank op de rivier". De aanschafkosten voor een elektrische ketel bedragen meestal tussen 400 EUR en 800 EUR, voor een gasboiler ongeveer 500 EUR tot 900 EUR. Ook hier zijn de vervangingskosten gebaseerd op de individuele installatie-inspanning, die doorgaans beduidend lager is dan bij de centrale warmwaterboiler van het verwarmingssysteem.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

De oude warmwatertank in ons verwarmingssysteem is defect. We hebben een installateur deze laten vervangen door een nieuwe opslagtank van 400 liter.

Postprijs
Kosten van warmwateropslagtank860 EUR
Installatiekosten en installatiemateriaal1.900 EUR
Totale kosten ermee2.760 EUR

Afhankelijk van het gebruikte geheugenmodel, de benodigde geheugengrootte en de individuele installatie-inspanning, kunnen de kosten voor een vervanging in een ander geval ook variëren.

Vraag: Wat is de exacte omvang van de kosten?

vervangingskosten van de warmwatertank
De kosten van de uitwisseling bedragen ongeveer 800 EUR.

Kostentracker-expert: bij een model van 200 l kunt u rekening houden met kosten van ongeveer 800 tot 1.000 EUR voor de warmwateropslagtank bij gebruik van een geëmailleerde opslagtank. Roestvrijstalen opslagtanks van dezelfde grootte zijn aanzienlijk duurder: 1.500 EUR tot 2.000 EUR. Bovendien zijn er installatiekosten afhankelijk van de individuele inspanning en vereiste aanpassingswerkzaamheden. Inclusief het benodigde installatiemateriaal kunnen deze kosten al snel oplopen tot € 1.000 tot € 2.000.

Bij het vervangen van een ketel zijn de kosten ook weer afhankelijk van de grootte van de ketel en van de ketelmaat. In de meeste gevallen moet u ongeveer € 400 tot € 800 voor een elektrische ketel en tussen ongeveer € 500 en € 900 voor een gasketel rekenen. Daarnaast zijn er de kosten voor de vervanging of installatie van het nieuwe apparaat.

Speciale vormen van deze systemen, zoals drinkwaterverwarming op zonne-energie, een gecombineerde opslagtank, hygiënische opslagtank of een drinkwaterstation kunnen dan andere kosten met zich meebrengen. De kosten voor dergelijke speciale opslag kunnen dan variëren tussen ongeveer 1.500 EUR en 4.500 EUR.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het vervangen van een warmwaterboiler afhankelijk?

vervangingskosten van de warmwatertank
De kosten voor het vervangen van een ketel zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • of een centrale opslagtank (warmwaterboiler voor verwarming) of een decentrale opslagtank (elektrische boiler, gasboiler of drinkwaterstation) moet worden vervangen
  • welke uitvoering is gekozen voor de centrale warmwaterboiler (warmwaterboiler, combi-opslagtank, hygiënische opslagtank)
  • welke maatvoering (opslaggrootte) nodig is
  • de individuele installatie-inspanning die nodig is voor het nieuwe apparaat
  • welke aanvullende aanpassingen nodig zijn tijdens de installatie