Wasmachine laten aansluiten door een specialist: welke kosten mag je verwachten?

wasmachine aangesloten-kosten

Niet alles in het huishouden is altijd gemakkelijk en probleemloos. Het aansluiten van een wasmachine kan onder bepaalde omstandigheden ook een gecompliceerde onderneming zijn. De kostentracker-expert legt in ons interview uitgebreid uit welke kosten je in welke gevallen moet doorrekenen voor de wasmachineaansluiting.

Vraag: Wat zijn de kosten voor een wasmachineaansluiting?

Kostentracker-expert: dat hangt volledig af van de voorwaarden waaronder de verbinding moet worden gemaakt.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

  • wasmachine aansluiten op bestaande aansluitingen
  • het aansluiten van een inbouw wasmachine op bestaande aansluitingen
  • de wasmachine aansluiten op een tegelijkertijd tot stand te brengen wateraansluiting
  • de wasmachine aansluiten op een stroomaansluiting die tegelijkertijd tot stand moet worden gebracht
  • het aansluiten van een wasmachine onder speciale voorwaarden

De prijzen kunnen variëren tussen 30 EUR en minder en tot 1.000 EUR en meer, afhankelijk van de lokale omstandigheden. U kunt (en mag) in alle genoemde gevallen de verbinding niet zelf maken.

Bestaande verbindingen

Wasmachine aansluiten

In de meeste gevallen kan de wasmachine worden aangesloten zonder professionele hulp

Als de stroom- en wateraansluitingen zich op een gepaste afstand van de opstelplaats van de wasmachine bevinden (maximaal 1,5 m afstand), is de aansluiting relatief eenvoudig. In deze gevallen kunt u de aansluiting eenvoudig zelf maken (stekker in stopcontact en watertoevoer steken en aftappen en transportbeveiligingen verwijderen).

De professionele installatie van de wasmachine kan ook door een professional worden gedaan (het is belangrijk dat de machine perfect waterpas staat, anders kan de machine op lange termijn beschadigd raken).

De prijzen voor een volledige service (installatie en aansluiting) variëren van de meeste dealers van elektrische apparaten met installatieservice en gratis serviceproviders tussen ongeveer 70 EUR en 100 EUR. Voorwaarde voor dealers is vaak dat de apparaten daar ook zijn gekocht. De prijzen worden meestal aangeboden als een compleet pakket inclusief reis en alle benodigde kleine artikelen.

De verwijdering van een bestaand oud apparaat kan, maar hoeft niet in het vaste tarief te zijn inbegrepen. U moet dit van tevoren weten.

Als er ingebouwde apparaten moeten worden aangesloten, zijn de kosten meestal hoger. In dit geval zou je 100 tot 150 EUR moeten verwachten voor het aansluiten van de wasmachine.

Laat je een loodgieter de wasmachine aansluiten, dan hoef je in de meeste gevallen alleen de kosten voor de werktijd en de reis te berekenen. Beide samen zullen in de meeste gevallen tussen de 50 EUR en 70 EUR liggen, maar het kan ook iets goedkoper of duurder zijn. Eventuele kleine items die nodig zijn voor de verbinding, worden extra in rekening gebracht.

Geen wateraansluiting aanwezig

Als er op de plaats van installatie geen wateraansluiting is, zult u zeker rekening moeten houden met aanzienlijk hogere kosten.

De kosten zijn afhankelijk van de individuele omstandigheden ter plaatse. Bepalend voor de productiekosten van een wateraansluiting zijn de benodigde pijplengte en het gebruikte leidingmateriaal, zowel voor instroom als uitstroom.

Als de buizen op het oppervlak gemonteerd zijn, moet u rekening houden met ongeveer 1 - 2 EUR per meter materiaalkosten voor kunststof buizen of tot 6 - 7 EUR per meter voor roestvrijstalen buizen. Daarnaast is er het aansluitmateriaal (meestal rond de 30 EUR - 40 EUR, mogelijk meer) en de werktijd. Zelfs in zeer eenvoudige gevallen zijn de kosten zeker 150 tot 200 EUR.

Wasmachine leidingen leggen kosten

Als er leidingen moeten worden gelegd voor de wasmachine, lopen de kosten aanzienlijk op

Als een verborgen installatie moet worden uitgevoerd, zal dit aanzienlijk duurder zijn: in dit geval moet u zeker rekening houden met kosten tussen ongeveer 40 EUR tot 70 EUR per meter, plus de kosten voor de volgende herstel van het muuroppervlak.

Er zijn meestal meerdere mogelijkheden om op een bepaald punt een wateraansluiting aan te leggen - het hangt altijd af van het verloop van de waterleidingen in huis en de omstandigheden ter plaatse. Solide kostenramingen kunnen daarom alleen in specifieke individuele gevallen worden verkregen; u moet indien nodig ook meerdere aanbiedingen opvragen en vergelijken.

Houd er als huurder rekening mee dat je de structuur van het gebouw niet mag veranderen - in dit geval hoef je meestal alleen een langere slang aan te sluiten (meestal rond de 30 EUR voor lengtes van 5 m) of de locatie te veranderen van de wasmachine naar een geschikte locatie met een bestaande Wasmachineaansluiting.

Geen stroomaansluiting beschikbaar

Als er op de plaats van installatie geen stroomaansluiting is, is dit vaak eenvoudig te verhelpen met verlengkabels.

Wil je toch een extra stopcontact op de plaats van installatie, dan moet je bij de elektricien meestal rekening houden met kosten van ongeveer 80 à 150 EUR. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en inspanning kan dit ook iets afwijken.

Speciale verbinding

Als je eigen wasmachine bijvoorbeeld in een wasmachinekelder moet staan, waar je ook een eigen elektriciteitsaansluiting met een meter en een eigen wateraansluiting met een meter nodig hebt, dan moet je rekening houden met zeer hoge kosten. Alleen al de aanschaf en installatie van een watermeter en elektriciteitsmeter kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, plus de kosten voor het leggen van de bijbehorende leidingen.

De kosten voor aansluitingen in bijzondere situaties kunnen echter alleen betrouwbaar worden ingeschat in specifieke individuele gevallen als de lokale situatie bekend is. Een planning en kostenraming op basis van het specifieke geval is hierbij essentieel.

Sample kosten

We hebben online een wasmachine gekocht en deze laten bezorgen. Nu maken we een afspraak met een gratis serviceprovider die de professionele aansluiting van de machine moet overnemen.

Postprijs
Vrijstaande aansluiting voor huishoudelijke apparaten - vast tarief inclusief reiskosten99 EUR
totale prijs99 EUR

De hier getoonde kosten zijn de kosten die in rekening zijn gebracht door een specifieke gratis dienstverlener. Ook de kosten van andere aanbieders kunnen verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor de wasmachineaansluiting?

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • wie de aansluiting uitvoert (dealer, onafhankelijke leverancier van huishoudelijke apparaten, installateur)
  • of de benodigde aansluitingen (water, riolering, elektra) aanwezig zijn op minder dan 1,5 m afstand
  • welke lijnen anders gelegd moeten worden en welke kabellengte wordt gehaald
  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf (bv. forfaitaire prijzen, enz.)

Vraag: Wat mag je zelf niet doen?

Kostentracker expert: het leggen van waterleidingen en het aanleggen van elektrische leidingen kunt u gedeeltelijk zelf uitvoeren, maar het aansluiten van deze leidingen mag in ieder geval alleen door een specialist worden uitgevoerd .