Wat kost een telescopische prothese voor de bovenkaak?

Als er tanden ontbreken in de bovenkaak, wordt vaak een partiële prothese gebruikt. Helaas past deze prothese vaak niet goed of heb je moeite met wennen aan de beugel en het bedekte gehemelte. Een telescopische prothese in de bovenkaak is in dit geval niet alleen een populair alternatief. Wat dit kost en nog veel meer informatie vindt u in dit interview met de experts op het gebied van kostentracering.

Wat is een telescopische prothese?

Kostentracker: telescopische prothesen bestaan ​​uit een verwijderbaar en een vast onderdeel. Je eigen tanden dienen als vasthoudmiddel. Hierop zijn de zogenaamde binnentelescopen (primaire kronen) stevig verankerd. De externe telescopen bevinden zich onder het verwijderbare deel, de eigenlijke gebitsprothese. Beide delen schuiven bij het inbrengen in elkaar, zodat de prothese optimaal op het gebit wordt aangesloten.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een telescopische prothese?

Kostentracker: Hoe hoog de kosten voor de telescopische prothese in de bovenkaak zijn, hangt af van verschillende factoren. Deze zijn in detail:

KunstUitleg
Tandheelkundige vergoedingVoor een telescopische prothese in de bovenkaak moeten de tanden op een complexe manier geslepen worden. Ook het afdrukken en aanpassen kost veel tijd, wat terug te zien is in de tandartsprijs.
materiële kostenVoor telescopische prothesen worden verschillende materialen gebruikt. Afhankelijk van welke variant je kiest, heeft dit invloed op de kosten.
LaboratoriumkostenDit zijn de belangrijkste kostenfactor bij het vervaardigen van de telescopische prothese voor de bovenkaak. De zeer nauwkeurige dubbele kronen moeten zeer nauwkeurig worden vervaardigd. Dit heeft invloed op de vervaardigingskosten.

De totale kosten voor een telescopische prothese voor de bovenkaak bedragen 3.500 en 6.000 EUR, afhankelijk van de bevindingen. De partiële prothese is goed voor ongeveer 700 à 800 euro van dit bedrag. Daarnaast zijn er minimaal twee dubbele kronen, waarvan de eenheidsprijs tussen 800 en 1100 euro ligt.

Draagt ​​de wettelijke zorgverzekering deze kosten?

Kostentracker: Als de telescoopprothese voldoet aan de richtlijnen van de zorgverzekering, betaalt de wettelijke ziekteverzekering een vaste vergoeding:

  • Als er nog maar één tot drie tanden in de kaak zitten, krijgt u voor alle telescopische kronen een vaste vergoeding.
  • Ontbreken er in een bepaalde configuratie aan beide zijden kiezen, dan krijgt u de vaste vergoeding voor twee telescopische kronen vergoed.

In dit geval is de regelgeving erg ingewikkeld, dus vraag uw tandarts en eventueel uw zorgverzekeraar om uitgebreid advies.

De vaste vergoeding voor twee telescopen voor tandkloven ligt momenteel tussen 967,84 en 1258,20 euro, afhankelijk van de bonus. Als er nog maar drie overgebleven tanden in de bovenkaak r zijn, ontvang je een aanvullende uitkering van 1.390 tot 1.808 EUR van de ziekteverzekering, afhankelijk van de bonus.

Onze tip: Omdat de voorzieningen in dit geval erg complex zijn, dient u in ieder geval het behandelings- en kostenplan in bij de zorgverzekeraar en laat u de vaste vergoedingen schriftelijk bevestigen.

Hoe zit het met de bonus?

Kostentracker: Met een gewoon bonusboekje kun je bij de tandarts aardig wat euro's besparen. Eén tandartsbezoek per jaar is voldoende om te profiteren van hogere vaste subsidies:

  • Als het bonusboekje 5 tot 9 jaar zonder hiaten wordt bewaard, ontvang je een vaste vergoeding verhoogd met 20 procent.
  • Als u 10 jaar of langer profylaxe kunt aantonen, kunt u aanspraak maken op een forfaitaire vergoeding die 30 procent hoger is.

Is de hardheidsregel van toepassing op een telescopische prothese in de bovenkaak?

Kostentracker: Als u een zeer laag gezinsinkomen heeft en voldoet aan de voorwaarden om een ​​vaste vergoeding voor de telescopische prothese in de bovenkaak te ontvangen, is het ontberingsgeval van toepassing.

Zelfs als u op oudere leeftijd Hartz IV of basiszekerheid ontvangt, krijgt u de hardheidsregel. De gebitsprothese is voor u een onredelijke belasting en u krijgt de kosten van de dubbele vergoeding voor standaardzorg vergoed.

Dekt de aanvullende tandartsverzekering dit kunstgebit?

Kostentracker: vaak draagt ​​de aanvullende tandartsverzekering ten minste een deel van de resterende kosten. Hoeveel u vergoed krijgt, hangt echter af van het contract.

Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan, dient u ook het behandel- en kostenplan in bij de aanvullende verzekering en de kostendekking te laten bevestigen.

Welke materialen worden in deze prothese gebruikt?

Cost tracker: De telescopische kronen zijn gemaakt van metaal, aangezien dit materiaal een maximale precisie garandeert. De eigenlijke prothese is gemaakt van plastic. De buitenkant van de telescopische kronen kan tandkleurig gefineerd worden zodat ze dezelfde kleur hebben als die van jou en de plastic vervangende tanden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een telescopische prothese in de bovenkaak?

Kostentracker: De telescopische prothese in de bovenkaak biedt veel voordelen, maar ook enkele nadelen, zoals de volgende tabel laat zien:

voordelennadeel
Verbeterde esthetiek omdat er geen clips nodig zijn voor bevestiging.Demaskierungseffekt, der manchen Personen unangenehm ist: Nach dem Herausnehmen werden die metallischen Teleskopstümpfe sichtbar.
Uitstekende houvast die vergelijkbaar is met een vaste prothese.Gezonde tanden moeten worden geslepen.
Zeer gemakkelijk schoon te maken omdat het kunstgebit kan worden verwijderd.Aanzienlijk hogere prijs dan een gesp of volledig kunstgebit.
Gelijkmatige belasting van de resterende tanden. 
Goedkoper dan implantaten.