Wat zijn de kosten om een ​​huis te kopen?

wat-kost-mij-bij-het-kopen-van-een-huis

De kosten van het kopen van een huis worden vaak onderschat - meestal wordt alleen de aankoopprijs gezien. Bovendien is een breed scala aan andere kosten, waarvan sommige aanzienlijk zijn, onvermijdelijk. In ons interview legt de cost tracker-expert uit met welke totale kosten u te maken krijgt bij het kopen van een huis.

Vraag: Wat kost het om een ​​huis te kopen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van het individuele huis en de respectievelijke omstandigheden rondom het huis.

U dient rekening te houden met het volgende:

 • de koopsom van de woning
 • de bemiddelingskosten
 • de overdrachtsbelasting
 • de kosten van inschrijving in het kadaster
 • eventueel de kosten voor een taxateur bij het kopen van een huis
 • eventuele noodzakelijke kosten voor reparatie en modernisering

Aankoopprijs

De aankoopprijs is meestal de eerste die erachter komt. Het is een van de kostenposten waarmee men in eerste instantie vertrouwd is. Indien nodig kan er ook met de verkoper over worden onderhandeld.

Makelaarskosten

wat-kost-mij-bij-het-kopen-van-een-huis

Makelaarskosten kunnen een aanzienlijk deel van de totale kosten uitmaken

De bemiddelingskosten (bemiddelingskosten) kunnen van staat tot staat verschillen. Het is altijd gebaseerd op de werkelijke aankoopprijs van de woning.

Afhankelijk van in welke federale staat u zich bevindt, kunnen de kosten tussen 3,57% en 7,14% van de aankoopprijs liggen.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting op onroerend goed verschilt ook van staat tot staat. Het komt op verschillende tijdstippen voor, afhankelijk van de federale staat.

De individuele belastingtarieven variëren tussen 3,5% en 6,5% van de aankoopprijs.

Notaris- en kadasterkosten

De kosten voor de notariële attestatie van het koopcontract en de inschrijving in het kadaster zijn enerzijds gebaseerd op de koopprijs van de woning en anderzijds op de werkzaamheden die de notaris moet verrichten Doen. Denk hierbij aan de registratie van een grondheffing, het afhandelen van de aankoop via een zogenaamde notaris-derdenrekening of het registreren van doorgangsrechten en andere zaken.

De kosten bedragen doorgaans 1% tot 2% van de aankoopprijs, waarvan ongeveer tweederde voor rekening komt van de notariskosten, die officieel zijn vastgesteld en ongeveer een derde voor de kosten voor de kadastrale vermeldingen. , die ook worden gemaakt door de notaris in Te factureren. Over de exacte kosten en de kostenverschillen voor de inschrijving in het kadaster en de notariële verklaring kun je hier meer te weten komen.

Taxatiekosten bij het kopen van een huis

Een taxatie bij aankoop van een woning over de waarde van de woning en eventueel ook over eventuele bestaande schade is niet verplicht, maar vaak wel aan te raden.

De kosten kunnen van persoon tot persoon verschillen, afhankelijk van de reikwijdte van het rapport, maar ze beginnen meestal bij ongeveer 500 tot 600 EUR voor eenvoudige korte rapporten zonder juridisch bindend effect. Afhankelijk van de woningwaarde en de omvang van de taxatie kunnen deze taxaties ruim € 1.000, - kosten.

In sommige gevallen heeft de verkoper al opdracht gegeven tot een taxatie om zijn verkoopprijs af te dwingen. U kunt op dit punt meer vinden over de kosten van een dergelijk deskundig advies .

Moderniseringskosten

wat-kost-mij-bij-het-kopen-van-een-huis

De renovatiekosten kunnen gemakkelijk oplopen tot de helft van de aankoopprijs

Moderniseringskosten en reparaties zijn te verwachten, vooral bij oudere huizen. De kosten hiervoor zijn niet te onderschatten, zeker als het gaat om energiezuinig renoveren.

In het geval van zeer oude huizen kunnen deze kosten oplopen tot tot 60% van de koopsom, maar gebouwen uit de jaren 70 en 80 zijn vaak al 20% tot 30% van de koopsom. prijs pure moderniseringskosten verschuldigd.

Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat er natuurlijk instelkosten zijn voor de inrichting van de door u gewenste kamers. Misschien wilt u ook enkele vloerbedekkingen vervangen of de muren in sommige delen van het huis opnieuw ontwerpen. Zorg ervoor dat u deze kosten zo realistisch mogelijk meetelt.

U kunt op dit punt en op dit punt meer informatie vinden over de kosten voor een verbouwing of renovatie van het huis.

U moet ook de lopende maandelijkse kosten opnemen die een huis maakt in plaats van een huurappartement. Lees er hier meer over.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij kopen een huis in Noord-Duitsland met 160 m² woonoppervlak voor een prijs van EUR 250.000. De woning is nog relatief nieuw, wij verzorgen zelf het nodige kleine werk voor de binnenrenovatie.

Postprijs
Vastgoedtaxaties (taxaties, eenvoudig)650 EUR
AankoopprijsEUR 250.000
Makelaarscourtage (courtage) koper (3,57%)EUR 8.925
Kosten van inschrijving in het kadaster met vermelding van kadastrale lasten en aankoopprijsverwerking bij de notaris (circa 2%)4.485,38 EUR
Overdrachtsbelasting (6,5%)16.250 EUR
Materiaalkosten voor renovatie (vloerbedekking, vernieuwing muurbekleding, modernisering terras)12.000 euro
Meubilair en stoffering14.000 EUR
Verhuiskosten0.00 EUR (wordt door uzelf gedaan)
totale prijsEUR 306.310,38
Bijkomende kosten ten opzichte van de aankoopprijs56.310 EUR
Bijkomende kosten in procenten ermee22,5% meerkosten t.o.v. de aankoopprijs
wat-kost-mij-bij-het-kopen-van-een-huis

De kosten van inrichting kunnen sterk variëren

Dit is slechts een kostenvoorbeeld voor een specifiek individueel geval in een bepaalde federale staat. De kosten en bijkomende kosten voor andere huizen en eigendommen in andere deelstaten kunnen ook variëren.

De kosten voor het inrichten van de woning en voor de renovatie zijn in dit geval erg laag. In veel gevallen kunnen ze ook aanzienlijk hoger zijn.

Vraag: Waar zijn de totale kosten van het kopen van een huis van afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

 • De aankoopprijs
 • de kosten voor een eventuele taxatie van de woning (taxatie)
 • het bedrag van de overdrachtsbelasting (varieert afhankelijk van de federale staat)
 • de registratierechten voor het kadaster en de notariskosten
 • de bemiddelingskosten indien de koop via een makelaar geschiedt
 • de kosten van renovatie en modernisering van het huis
 • de kosten van de faciliteit
 • de kosten van verhuizen

Reken voor de zekerheid altijd met 15% tot 20% meerkosten tov de aanschafprijs.