Wateraansluiting in de tuin: hoe bespaar je kosten?

wateraansluiting-tuinkosten

De afvalwaterbijdrage in Duitsland wordt berekend volgens het splitprincipe (afvalwaterophoping en regenwater). De hoeveelheid water die gebruikt wordt om de tuin te besproeien komt niet in het riool terecht, er hoeven dus geen kosten voor betaald te worden. Deze hoeveelheid water kan worden gecontroleerd met een zogenaamde tuinwatermeter. Van de kostentracker wilden we weten wat het plaatsen van zo'n meter kost en welke andere mogelijkheden er zijn om de tuin gratis te besproeien.

Vraag: Wat kost de installatie van een tuinwatermeter - en is het de moeite waard?

Kostentracker-expert: of alle moeite het waard is, is natuurlijk de eerste vraag. Dat hangt af van hoeveel water u werkelijk nodig heeft in de tuin - voor beregening en eventueel voor het vullen van de tuinvijver.

Afhankelijk van het regionaal verantwoorde rioolwaterzuiveringsbedrijf betaalt u ongeveer € 1 per m³ tot € 2 per m³ voor de afvoer van afvalwater. 1 m³ komt overeen met 1.000 liter water. Je zou dus 5.000 liter water in de tuin per jaar moeten gebruiken om een ​​winst van 5 à 10 euro te behalen.

Een zogenaamd "secundair meetpunt" (dat wil zeggen een tuinwatermeter) kost nu al een jaarlijkse bijdrage van ongeveer € 15 tot € 40. Daarnaast zijn er de kosten voor het bevestigen en verzegelen van een bijbehorende meter, die meestal wordt aangerekend aan 50 tot 100 EUR.

Tegen de tijd dat de installatiekosten voor de meter alleen al zijn afgeschreven via de bespaarde afvalwaterlasten, is er al veel water de tuin in gestroomd. Wie geen woestijnlandschap wil irrigeren, zal deze kosten nauwelijks tot redelijk redelijke besparingen kunnen optellen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een tuinwatermeter laten plaatsen en berekenen onze besparing.

Postprijs
Meterkosten tijdens installatie (eenmalig)58 EUR
jaarlijkse vergoeding voor hulpmeetpunt14.12 EUR
Jaarlijks waterverbruik in de tuin10.000 l (10 m³)
bijbehorende afvalwaterheffingen23,70 EUR

De tarieven voor hulpmeetpunten kunnen per leverancier verschillen en kunnen ook beduidend hoger zijn dan in ons voorbeeld. De berekende afvalwaterheffingen kunnen ook aanzienlijk verschillen op andere locaties.

Vraag: Wat zijn de kosten en baten van tuinwatermeters?

wateraansluiting-tuinkosten
Er zijn ook jaarlijkse vergoedingen voor de tuinwatermeter.

Cost tracker expert: Als het om kosten gaat, moet eerst rekening worden gehouden met de eenmalige installatie- en verzegelingskosten, die eerst moeten worden afgeschreven. Over het algemeen bedragen deze kosten ongeveer € 50 tot € 100.

Voor de tuinwatermeter worden jaarlijkse kosten in rekening gebracht van ongeveer EUR 15 tot EUR 40.

Deze kosten moeten worden gecompenseerd door bespaarde afvalwaterkosten. Voor elke 1.000 liter drinkwater die in de tuin wordt gebruikt, kunt u tot ongeveer 2 EUR besparen op afvalwaterkosten. Alleen als er jaarlijks enkele duizenden liters water uit de tuinaansluiting worden gehaald, kunnen er aanzienlijke besparingen zijn die de vergoedingen overtreffen.

Vraag: Waar hangt het van af of een tuinwatermeter berekent?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de installatiekosten voor de tuinwatermeter
  • welke jaarlijkse vergoedingen voor het hulpmeetpunt door het verantwoordelijke afvalwaterverwerkingsbedrijf in rekening worden gebracht
  • de hoeveelheid water die in de tuin wordt verbruikt of tenminste uit de tuinwateraansluiting wordt gehaald

In verreweg de meeste gevallen loont een tuinwatermeter niet echt.

Vraag: Welke andere mogelijkheid is er om de tuin gratis te besproeien?

wateraansluiting-tuinkosten
Een tuinreservoir kan veel water besparen.

Kostentracker-expert: als u veel water nodig heeft voor uw tuin, kunt u overwegen een stortbak te gebruiken en regenwater op te vangen van de daken en paden erin en dit te gebruiken voor het besproeien van de tuin.

Het besparingseffect op de kosten zou in het algemeen aanzienlijk hoger zijn: allereerst zijn er geen kosten voor regenwater ( ongeveer 1 EUR per m² tot 2 EUR per m² verhard oppervlak), plus er zijn besparingen op de waterkosten . Als je geen duur drinkwater gebruikt voor het besproeien van je tuin, maar gebruik maakt van gratis regenwater, bespaar je jezelf ook de dure drinkwaterkosten volledig.

Met een waterverbruik van 10.000 l (10 m³) op jaarbasis in de tuin en een totale grootte van de afgedichte oppervlakken van 150 m², waarvoor jaarlijks regenwatertarieven moeten worden betaald, ziet de besparingberekening er als volgt uit:

Spaarpostbespaarde kosten in het voorbeeld
Regenwater wordt opgeladen150 euro tot 200 euro per jaar
10 m³ drinkwater10 tot 25 euro per jaar
10 m³ afvalwater10 tot 25 euro per jaar
mogelijke totale jaarlijkse besparing ermee170 euro tot 250 euro per jaar

Dit zou worden gecompenseerd door tankkosten van in totaal ongeveer € 1.500 tot € 5.000 afhankelijk van de grootte van de tank en installatie- en aansluitkosten. Complete pakketten voor zelfinstallatie zijn beschikbaar vanaf ongeveer 1.000 EUR. Tegen deze kosten zou het reservoir zichzelf na 4 tot 6 jaar hebben terugbetaald.

Meer informatie over de kosten voor regenwatertanks vindt u hier. Als u ook denkt aan een systeem voor het opvangen van regenwater voor het huishouden, vindt u op dit punt meer informatie.