Wateraansluiting: welke kosten zijn te verwachten?

wateraansluitingskosten

Zonder wateraansluiting werkt het niet - dat geldt tegenwoordig voor elk gebouw. Zelfs de bouwfase zou in de meeste gevallen niet eens kunnen worden uitgevoerd zonder een tijdelijke wateraansluiting ("bouwwater"). Wij wilden van de cost tracker experts weten welke kosten er te verwachten zijn voor een wateraansluiting in het gebouw en welke kosten er gemaakt worden voor extra aansluitingen in de woning.

Vraag: Wat kost een wateraansluiting?

Kostentracker-expert: voor de aansluiting van het gebouw rekent de regionale waterleverancier in eerste instantie een vast tarief aan van ongeveer 1.000 EUR.

Dit vaste tarief is meestal inclusief een bepaalde verbindingslengte (van het huis tot het leveringspunt). In de meeste gevallen is dit 30 m. Indien de benodigde aansluitlengte in individuele gevallen groter is, komen er kosten bij voor elke extra meter, in de meeste gevallen kunt u ongeveer 50 EUR voor elke extra meter rekenen.

Om tijdens de bouwfase water op het terrein te kunnen gebruiken, komen de kosten voor een aanlegwateraansluiting erbij. In de meeste gevallen liggen deze extra kosten tussen de € 200 en € 400.

Naast de wateraansluiting moet je natuurlijk niet vergeten dat je natuurlijk ook een rioolaansluiting nodig hebt. Welke kosten hiervoor te verwachten zijn, kunt u op dit punt in detail lezen.

Extra wateraansluiting in de woning

wateraansluitingskosten
Ook is het achteraf mogelijk om wateraansluitingen te integreren.

Als er alleen een extra wateraansluiting in huis nodig is, bijvoorbeeld omdat een wasmachine te ver van een bestaande aansluiting moet worden geplaatst, levert dit meestal alleen maar lage kosten op.

De kosten voor het benodigde buismateriaal bedragen ongeveer 1 EUR per strekkende meter en 7 EUR per strekkende meter, afhankelijk van het type leiding dat wordt gebruikt (kunststof, koper of roestvrij staal, kunststof is het goedkoopst).

Voor de verborgen installatie van leidingen kunt u ruwweg de kosten berekenen van ongeveer 60 EUR per lopende meter tot 80 EUR per lopende meter, afvoer- en apparaataansluitkleppen voegen ongeveer 10 EUR tot 30 EUR sterk toe > Beuken. De kosten voor de daaropvolgende renovatie van het muuroppervlak moeten dan echter worden toegevoegd.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We sluiten ons nieuwe pand aan op het water- en rioolnet. De benodigde pijplengte is 12 m. De meerkosten voor de aanlegwateraansluiting hebben wij vooraf al betaald.

Postprijs
Forfaitaire productie980 EUR
Zoetwaterleiding540 EUR
Overbrengingsas voor vuil water420 EUR
Pijp voor vuil water624 EUR
Totale kosten ermee2.564 EUR

Afhankelijk van de regionaal verantwoordelijke leverancier en de individueel benodigde kabellengte over het pand (afstand tussen woning en leveringspunt), kunnen de kosten voor het aansluiten van andere gebouwen ook variëren.

Vraag: Wat is de omvang van de kosten voor wateraansluitingen?

Kostentracker-expert: wanneer u een gebouw aansluit, kunt u ruwweg uitgaan van de totale kosten tussen ongeveer 2.000 EUR tot 5.000 EUR. In individuele gevallen op bijzonder afgelegen locaties van gebouwen of zeer grote objecten kunnen de kosten zelfs nog hoger zijn.

Net als bij alle andere ontwikkelingskosten, moet u bij het plannen de kosten ook aanzienlijk naar boven afronden om extra kosten te vermijden.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor wateraansluitingen afhankelijk?

wateraansluitingskosten
De kosten voor een wateraansluiting zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: Het volgende is doorslaggevend voor de aansluiting op het drinkwater:

  • de vergoedingen die de regionaal verantwoordelijke waterleverancier in rekening brengt
  • de afstand van het gebouw tot de eigendomslijn en tot het dichtstbijzijnde leveringspunt
  • eventuele meerkosten gemaakt voor de bouwsubsidie
  • welke extra kosten in rekening worden gebracht voor de aanlegwateraansluiting

Voor extra wateraansluitingen in de woning is het volgende doorslaggevend:

  • de vereiste leidinglengte naar het nieuwe wateraansluitpunt
  • welk type aansluiting of uitlaatklep wordt gemonteerd
  • of de aftakleiding op de muur of in de muur wordt gelegd
  • welke interne werkzaamheden worden uitgevoerd bij het leggen van de lijn (voorbereidende werkzaamheden in de loop van de lijn, aansluitend afsluiten en bepleisteren van de muurlocatie zelf, aansluitende renovatie van de muurlocatie zelf, etc.)

Vraag: Hoe kunt u de aanleg van een extra wateraansluiting bij het leggen van leidingen op kosteneffectieve wijze voorkomen?

Kostentracker-expert: De eenvoudigste optie is natuurlijk om een ​​onvoldoende lange apparaattoevoerslang te vervangen door een langere. Inlaatslangen met een lengte van ongeveer 5 meter kosten zelden meer dan EUR 30 tot EUR 40.

Indien nodig moet dan echter ook de afvoerslang dienovereenkomstig worden verlengd, hetgeen afhankelijk van het type aangesloten apparaat slechts tot een bepaalde maximale slanglengte mogelijk is.