Watergebonden plafond: wat zijn de geschatte kosten per vierkante meter?

watergebonden-plafond-kosten-per-m²

Als er een bepaald basisvocht in de ondergrond aanwezig is, kunt u uw tuinpaden voordelig als watergebonden afdekking aanleggen. Van de kostentracker wilden we weten hoe zo'n structuur eruitziet en welke kosten per m² ervoor te verwachten zijn.

Vraag: Hoe duur is een watergebonden padplafond?

Kostentracker-expert: in elk individueel geval hangt het natuurlijk altijd af van welke laagdiktes zijn opgebouwd en welke materialen worden gebruikt. Over het algemeen kan echter in de meeste gevallen worden aangenomen dat de materiaalkosten per m² ongeveer een derde lager zijn in vergelijking met klassieke betonverhardingen.

Bij een watergebonden plafond wordt op de verdichte ondergrond een basislaag van 0/32 mm grind aangebracht. De dikte van de onderlaag dient ongeveer 15 cm tot 20 cm te zijn, bij de planning wordt al rekening gehouden met het benodigde afschot (zijhelling of dakhelling).

Een 6 cm dikke, goed verdichte egalisatielaag met een korrelgrootte van 0/16 mm en een slechts 3 cm dikke toplaag met een korrelgrootte van 0/8 mm wordt op de onderlaag gelegd. Daarna moet de oppervlaktelaag meerdere keren worden opgerold en moet het pad enkele weken onder vocht rusten voordat het kan worden gebruikt.

Door de lagere laagdikte is er een aanzienlijk voordeel qua materiaalkosten ten opzichte van conventionele bestrating.

De lagere productiekosten worden echter gecompenseerd door een aanzienlijk hogere onderhouds- en reparatie-inspanning voor de paden in vergelijking met verharde paden, waarmee ook rekening moet worden gehouden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij willen zelf een 25 m lang pad door onze tuin met watergebonden plafond aanleggen en de materiaalkosten bij elkaar optellen. Ons pad moet ongeveer 1 m breed zijn.

Postprijs
Huur een elektrische trilplaat (wekelijkse verhuur)160 EUR
Gerecycled grind 0/32 mm beton, 9 ton280 EUR
Egalisatielaag van grind 0/16 mm, 1,5 t60 EUR
Toplaag, 0/8 mm hoogwaardig steenslag, 1 t45 EUR
Totale bezorgkosten150 EUR
Totale kosten van wegmateriaal ermee695 EUR
Kosten per m² weg ermee27,80 EUR per m²

De kosten voor wegenbouw kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de gebruikte materialen en de bron van levering van het materiaal. Let ook op de incidentele kosten, die per geval kunnen verschillen.

Vraag: Wat is de omvang van de materiaalkosten?

watergebonden-plafond-kosten-per-m²
De kosten van een watergebonden deken zijn ook afhankelijk van het materiaal.

Kostentracker-expert: ballast met een korrelgrootte van 0/32 mm kost in het beste geval (recyclingballast) tussen ongeveer 5 EUR tot 25 EUR per ton. Per kubieke meter bepaald volume is 1,5 ton bulkmateriaal nodig, iets meer vanwege de verdichting van de basislaag.

Voor de egalisatielaag zijn kosten van rond de 30 euro per ton en meer te verwachten. Ook hier moet vanwege de compressie een overeenkomstige aanvullende behoefte worden gepland.

Voor de toplaag kosten hoogwaardig steenslag vanaf ongeveer 20 EUR per ton, hoogwaardig steenslag kan tot 70 EUR per ton en meer kosten.

U vindt meer informatie over de kosten van ballast op dit punt, meer over de kosten van grind op dit punt.

Naast de kosten moet er rekening gehouden worden met toeslagen voor kleine hoeveelheden en bezorgkosten. Regionaal kunnen de prijzen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de beschikbaarheid van individuele soorten gesteente. Ook de gebruikte grind- en grindsoorten spelen een belangrijke rol in de totale kosten.

Trilplaten kunnen worden gehuurd vanaf ongeveer 120 EUR per week; afhankelijk van de aanbieder kunnen er extra huurkosten en kosten voor bedrijfsmiddelen (benzine, smeermiddelen) zijn. Bij elektrische trilplaten is deze inspanning niet nodig, maar de bijbehorende elektriciteitskosten moeten worden gedragen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een watergebonden plafond afhankelijk?

watergebonden-plafond-kosten-per-m²
De kosten van een deken op waterbasis zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • de grootte van het aangelegde pad (lengte en breedte)
  • de geselecteerde laagdiktes
  • de soorten materiaal die worden gebruikt
  • de prijzen voor de materialen (ook afhankelijk van de aanvoerbron)
  • de bijkomende kosten bij het bestellen van materialen (bezorgkosten, toeslagen voor kleine hoeveelheden, etc.)
  • de kosten van het huren van benodigde gereedschappen (bijv. trilplaten)
  • de bijkomende kosten voor de huur van apparatuur en de kosten voor verbruiksgoederen (bijv. brandstof, smeermiddelen)