Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/wasserleitung-ernänz-kosten) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Waterleidingen vernieuwen: wat zijn de kosten?

waterleidingen-vernieuwingskosten

Drinkwaterleidingen in huis hebben maar een beperkte levensduur, die bij oudere leidingen zelfs beduidend korter is dan bij moderne. Afgezien van mogelijke renovatieprocessen waarbij de waterleidingen in de muur kunnen blijven, worden in de meeste gevallen oude waterleidingen volledig vervangen. De kostentracker-expert legt in ons nader interview uit welke kosten aan een dergelijke verlenging kunnen worden gemaakt.

Vraag: Wat kost het vervangen van waterleidingen?

Kostentracker expert: Bij het vervangen van waterleidingen in huis, zoals bij alle renovatiewerkzaamheden aan de drinkwaterinstallatie, zijn er tal van verschillende manieren om uw doel te bereiken.

Welke route wordt gekozen, is altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden in elk individueel geval.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

 • of de oude waterleidingen moeten worden vervangen door een nieuwe installatie
 • of de oude waterleidingen moeten worden losgekoppeld en nieuwe moeten worden aangelegd
 • of er nieuwe waterleidingen aan de muur worden gelegd
 • of de nieuwe waterleidingen onder een voorwandinstallatie komen te liggen
 • of de gehele installatie of alleen bepaalde onderdelen moeten worden vervangen
 • of slechts een enkele waterleiding moet worden vervangen indien nodig

Hier zie je al dat er tal van mogelijkheden zijn die ook voor heel andere kosten kunnen zorgen.

waterleidingen-vernieuwingskosten

Het is meestal goedkoper om de waterleidingen gewoon opnieuw te installeren in plaats van de oude te vervangen

Een vervanging van de oude leidingen door nieuwe is vaak zelfs duurder dan een compleet nieuwe installatie vanwege de moeilijke bereikbaarheid van de leidingen. Deze route wordt daarom niet altijd gekozen - mogelijk alleen in deelgebieden waar de leidingen daadwerkelijk vrij toegankelijk zijn.

Het is vaak eenvoudiger om oude waterleidingen simpelweg los te koppelen en opnieuw te installeren, via een individueel geplande, nieuwe route.

Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, moet u kosten berekenen tussen ongeveer 30 EUR per m² tot 35 EUR per m² woonoppervlak. Voor een woning van 140 m² zou dat in totaal zo'n € 4.000 tot € 5.000 aan kosten betekenen. Dit omvat echter ook het sluiten van de muren en het herstellen van de staat van de muur na de renovatie.

Deze kosten zijn echter relatief onbeduidend als de muren later toch moeten worden gerenoveerd - bijvoorbeeld omdat de waterleidingen worden vervangen als onderdeel van een volledige renovatie van het gebouw.

Om de kosten voor het leggen van de buizen in de muur te besparen, kunnen ze indien nodig ook op gips worden gelegd. Daarnaast kunnen de nieuwe waterleidingen achter een voorwandconstructie worden gelegd. In dit geval is inbedding in de muur ook overbodig, aangezien de leidingen later sowieso niet meer te zien zijn. Het aanbrengen van de pleister is veel minder moeite.

Revalidatie met behulp van gecombineerde methoden

Indien nodig kunnen ook verschillende methoden op verschillende gebieden worden gebruikt. Gedeeltelijke renovatie is ook mogelijk, vooral als alleen individuele delen van het huis worden gerenoveerd. Om leidingen in de badkamer te renoveren, moeten de bestaande tegels worden beschadigd. Een niet-destructieve opening van de muur in een betegelde badkamer is in dit geval niet mogelijk.

Als de waterleidingen vervangen moeten worden, is dit alleen mogelijk bij renovatie van de badkamer. Als badkamerrenovatie wordt uitgesteld, heeft het in eerste instantie geen zin om de tegelwanden te vernielen.

Schadeherstel

Na het barsten van een waterleiding, waarbij schade aan een enkele leiding werd geconstateerd, zit er uiteraard niets anders op dan de betreffende waterleiding te vervangen, ook als de betreffende wand voor vernietig het.

Dergelijke selectieve vervangingswerkzaamheden aan leidingen brengen echter geheel andere kosten met zich mee dan een volledige vervanging van alle waterleidingen in huis.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Bij een eengezinswoning uit de jaren twintig worden de waterleidingen volledig vervangen. De woning heeft een woonoppervlakte van 120 m².

De oude leidingen worden losgekoppeld en geheel nieuwe waterleidingen worden volgens plan door de loodgieter in de woning gelegd. De verhuurder maakt zelf de benodigde slots.

Postprijs
Vernieuwing van de drinkwaterleidingen compleet4.560 EUR
totale prijs4.560 EUR

Dit kostenvoorbeeld betreft alleen de kosten die in een specifiek individueel geval ontstaan. Ze hebben betrekking op een specifieke ruilmethode en een heel specifiek gebouw. De kosten voor andere gebouwen kunnen ook aanzienlijk verschillen, vooral voor andere renovatiemethoden.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten afhankelijk?

Kostentracker-expert: Bij het vervangen van waterleidingen moet rekening worden gehouden met verschillende factoren:

waterleidingen-vernieuwingskosten

De kosten voor het vervangen van waterleidingen zijn afhankelijk van veel factoren

 • de lengte van het leidingnet
 • de grootte van het huis
 • het type gebruikte buizen
 • het type renovatie (op pleisterwerk, vervanging van oude leidingen, plaatsing met voorwandmontage, etc.)
 • de individuele inspanning voor het vervangen van de waterleidingen
 • de arbeidskosten voor het leggen
 • indien van toepassing, de kosten voor het sluiten van de muren en het herstellen van de originele muurstructuur
 • Indien van toepassing, de omvang van de uitgevoerde persoonlijke werkzaamheden (bijv. Zelf sleuven maken in de muur)

Al deze factoren moeten in elk afzonderlijk geval in aanmerking worden genomen voor een betrouwbare kostenraming. De gekozen revalidatiemethode heeft de grootste impact op de kosten. Afhankelijk van hoe de renovatie wordt uitgevoerd, kunnen de kosten aanzienlijk variëren.

Vraag: Welke soorten waterleidingen zijn er?

Kostentracker-expert: Tegenwoordig worden voornamelijk plastic waterleidingen gebruikt.

Vroeger werden voornamelijk metalen buizen gebruikt, met name van verzinkt staal en van binnen vertind koper. Sommige zijn nog steeds te vinden in veel oudere huizen, buizen van roestvrij staal en koper kunnen nog steeds worden geïnstalleerd.

Koperen buizen met een diameter van 10 mm en een lengte van 10 m kosten ongeveer € 40 à € 50. Kunststofbuizen daarentegen kosten doorgaans niet meer dan ongeveer 80 EUR over een lengte van 100 m

Metalen buizen zijn niet ideaal, aangezien gecoat staal na verloop van tijd ook begint te roesten en koper metaalionen kan afgeven aan drinkwater. Bij het vervangen van de leidingen zijn zinken leidingen wat nadelig qua kosten aangezien deze leidingen wat complexer te demonteren zijn dan alle andere leidingen en de ontmanteling daardoor ook hogere kosten met zich meebrengt dan bij andere buistypen. Als de buizen gewoon worden afgeklemd en elders compleet nieuwe buizen worden gelegd, is dit nadeel uiteraard weggenomen.

Volgens wetenschappelijke studies zijn zowel roest in het water als koperionen in drinkwater onschadelijk voor de gezondheid. Maar noch roest in drinkwater, noch de duidelijk koperachtige, metaalachtige smaak van water is erg smakelijk.

Beide soorten leidingen kunnen indien nodig ook van binnenuit worden gesaneerd. Bij het leggen hebben metalen leidingen in drinkwaterinstallaties het nadeel dat ze moeilijk aan te sluiten zijn. Om dit te doen, moeten draden worden gesneden en gesoldeerd. Met kunststof buizen wordt een groot deel van deze inspanning geëlimineerd

Voor de metalen leidingen waren vooral waterleidingen van lood populair omdat het zachte, corrosiebestendige materiaal gemakkelijk te bewerken was. Loden leidingen brengen echter aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee en moeten zo snel mogelijk worden vervangen. Renovatie van binnenuit is niet mogelijk met loden leidingen - het enige dat overblijft is de volledige vervanging van het gehele leidingsysteem.

Vraag: Welke kosten zijn te verwachten als er buizen op het gips worden gelegd?

Kostentracker-expert: dat is ook altijd moeilijk te zeggen en hangt altijd af van het individuele geval en de lokale omstandigheden. In principe kan men echter uitgaan van kosten in de range van vanaf ongeveer 25 EUR per lopende meter buis.

Vraag: Kunnen leidingen ook gerepareerd worden zonder ze volledig te vervangen?

waterleidingen-vernieuwingskosten

Soms is schade aan waterleidingen ook veel gemakkelijker te repareren

Experts in cost tracker: Er zijn opties om de binnenkant van een buis te renoveren waarbij de muren niet geopend hoeven te worden.

Veel van deze verschillende methoden zijn zeer kosteneffectief. Desalniettemin raden experts vaak een volledige vervanging aan om mogelijke toekomstige schade aan de waterleidingen veilig te kunnen uitsluiten. Kapotte leidingen en schade aan de waterleidingen door ouderdom van de leidingen kunnen beter worden uitgesloten.

Vraag: Wanneer moeten waterleidingen überhaupt worden vernieuwd?

Kostentracker-expert: de levensduur van waterleidingen is fundamenteel beperkt. Dit geldt vooral voor oudere waterleidingen.

Kunststofbuizen worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt. Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar.

Oudere pijpen waren gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en bedraagt ​​ongeveer 30 jaar. Dit betekent dat de leidingen van huizen uit de jaren 70 en 80 vandaag zeker gerenoveerd moeten worden.

Een eerdere vervanging van de leidingen is noodzakelijk als de geïnstalleerde leidingen tekenen van beschadiging vertonen. Dit kan worden bepaald door de installateur. Vooral gegalvaniseerde stalen buizen hebben ook de neiging om te roesten - dit is te zien aan het feit dat er roestdeeltjes in het water zitten of dat er roodachtig gekleurde deeltjes uit de waterleiding vallen.

Vraag: Zijn loden leidingen niet ook gevaarlijk?

Kostentracker-expert: Ja, de loden leidingen die eerder werden gebruikt, moeten zeker onmiddellijk worden vervangen. Ze vormen aanzienlijke gezondheidsrisico's, vooral als er kinderen in het huishouden wonen.

Leidingrenovaties zonder vervanging van de leidingen (interieurrenovaties) kunnen niet worden uitgevoerd met loden leidingen - in dit geval blijft alleen een volledige vervanging van de leidingen met de daarbij behorende hoge kosten als renovatiemaatregel over.