Wateronthardingssysteem: Welke kosten moet u berekenen en is het het zelfs waard?

wateronthardingssysteem kosten

Hard water, dat wil zeggen water met een hoog kalkgehalte dat uit de kraan komt, vormt een aanzienlijk risico voor de levensduur van huishoudelijke apparaten.Daarnaast heeft het ook negatieve effecten op andere gebieden: koffie en thee smaken niet lekker, de moeite die het kost om het huishouden schoon te maken, wordt aanzienlijk verhoogd. Een wateronthardingssysteem voor het huishouden moet het probleem bij de wortel aanpakken en het leidingwater ontkalken. In ons interview zal de kostentracker-expert de te verwachten kosten van dergelijke apparaten toelichten.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten met een waterontharder?

Kostentracker-expert: dat kan heel anders zijn, afhankelijk van het apparaattype en de technologie waarmee hij werkt.

In de praktijk kunnen de kosten van een waterontharder variëren van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro's .

Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen:

 • de acquisitiekosten en
 • de kosten gemaakt tijdens lopende operaties

Acquisitie kosten

Waterontharder kosten

De aanschafkosten voor een waterontharder variëren sterk, afhankelijk van het type ontharder

De aanschafkosten zijn sterk afhankelijk van het apparaattype en de gebruikte technologie:

Pure kalkfilters, die alleen de neergeslagen kalk uit het water halen, zijn relatief goedkoop. De prijzen voor dergelijke filters beginnen bij rond de 100 EUR. De nog in het leidingwater opgeloste kalk wordt echter niet verwijderd, waardoor de waterhardheid praktisch niet of slechts in zeer geringe mate wordt verminderd.

De technologie die het meest wordt gebruikt in waterontharders is de ionenwisselingstechnologie. De in het water opgeloste calciumionen worden uitgewisseld tegen natriumionen die voorheen als zout werden toegevoegd.

Eenvoudig gebouwde apparaten zijn beschikbaar vanaf ongeveer 400 EUR, maar apparaten met hogere prestaties en overeenkomstig hoog gebruiksgemak kosten al snel 1.000 EUR en meer.

Omgekeerde osmose vallen in een andere apparaatklasse. Met deze apparaten wordt elke opgeloste stof via een membraan uit het water verwijderd. Het eindresultaat komt dan overeen met gedeïoniseerd water of gedestilleerd water. Omdat drinkwater niet per se gezond is, kunnen veel apparaten na het deïonisatieproces automatisch de gewenste mineralen en ionen weer toevoegen.

Vanwege de gecompliceerde technologie en de hoge constructiekosten van dergelijke apparaten, zijn de prijzen voor deze apparaten aanzienlijk hoger dan voor ionenwisselaars. Eenvoudige apparaten kosten meestal 1.000 tot 2.000 euro, maar hoogwaardige apparaten kunnen ook prijzen hebben tot 5.000 euro.

Operatie kosten

Terwijl een kalkfilter praktisch nauwelijks bedrijfs- en onderhoudskosten heeft, moeten bij ionenwisselingssystemen en omgekeerde osmosesystemen in sommige gevallen aanzienlijke bedrijfskosten worden berekend.

Naast de elektriciteitskosten maken ionenwisselsystemen vooral kosten voor het zout, dat regelmatig moet worden gekocht.

Bij omgekeerde osmose-apparaten worden de exploitatiekosten vooral bepaald door het hoge waterverbruik, naast de soms zeer hoge kosten voor het onderhoud van de apparaten en het regelmatig vervangen van het membraan. In extreme gevallen is tot 10 liter "spoelwater" nodig om 1 liter gezuiverd water te verkrijgen, waardoor de waterkosten uiteindelijk vertienvoudigd worden. Bij de aankoop moet daarom rekening worden gehouden met de bedrijfskosten die telkens voor omgekeerde osmosesystemen worden gemaakt.

Sample kosten

Omdat onze waterleverancier zeer hard water levert, maken wij een ionenwisselsysteem voor ons huis en laten dit installeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Postprijs
ApparaatprijsEUR 1.049, -
Aansluitset (extra kosten)179 EUR
speciaal huiswaterfilter (extra kosten)179 EUR
Speciaal zout (inbegrepen in het pakket: levering voor 1 jaar)59 EUR
Overnamekosten compleet1.466 EUR
Montagekosten440 EUR
Totale aanschaf- en installatiekosten1.906 EUR
Jaarlijkse bedrijfskosten (spoelwater, zout, jaarlijks onderhoud)237 EUR per jaar=0,64 EUR per dag

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op een specifiek apparaatmodel en een specifiek waterverbruik in het huishouden (bedrijfskosten). De kosten voor een andere waterontharder en de bedrijfskosten in andere huishoudens kunnen ook aanzienlijk verschillen van de hier getoonde kosten.

Vraag: Hoe bepaal je de kosten van een waterontharder?

Kostentracker-expert: de doorslaggevende factor hierbij is:

Waterontharder prijzen

De kosten van een waterontharder zijn afhankelijk van verschillende factoren

 • welke technologie wordt gebruikt
 • welke capaciteit (m³ watervolume) het apparaat heeft
 • welke apparatuur het betreffende apparaatmodel heeft
 • van welke fabrikant het apparaat wordt aangeboden (premium merken en apparaten zonder naam)
 • welke elektriciteitskosten worden gemaakt tijdens het gebruik
 • welke hoeveelheid water nodig is voor terugspoelen of reinigen spoelen (groot verschil tussen ionenwisseling en omgekeerde osmose systemen)
 • of en welke zoutkosten er per jaar worden gemaakt
 • de hoeveelheid water die in het huishouden per jaar wordt gebruikt
 • wat het jaarlijkse apparaatonderhoud (onderhoudscontract) kost
 • welke slijtdelen (bijv. omgekeerde osmosemembraan) met welke tussenpozen moeten worden vervangen
 • welke reparaties nodig zijn tijdens de bedrijfstijd van het systeem en welke kosten dit in totaal veroorzaakt

Vraag: Is de aanschaf van een waterontharder ook financieel de moeite waard?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van hoeveel problemen u persoonlijk heeft met hard water en of u het kunt verdragen. Hard water is geenszins schadelijk voor de gezondheid, integendeel.

Als we een kleine berekening maken, kunnen we ook bepalen of de aankoop financieel de moeite waard is.

De jaarlijkse bedrijfskosten in ons kostenvoorbeeld bedragen 237 euro per jaar, exclusief reparaties. Over 10 jaar is dat 2.370 EUR. Daarnaast is er € 1.906, - voor de aanschaf en installatie van het ionenwisselsysteem. Beide bedragen in totaal 4.276 euro.

Om deze aankoop economisch te laten renderen, zouden huishoudelijke apparaten met een waarde van minstens 4.500 EUR binnen 10 jaar moeten breken vanwege verkalking alleen al, zodat de aankoop van het ionenwisselsysteem economisch verantwoord zou zijn.

Dat zal nauwelijks het geval zijn, zelfs niet in de best uitgeruste huishoudens. Een waterkoker kost ongeveer 10 euro, goed uitgeruste koffiemachines van hoge kwaliteit tussen de 50 en 100 euro. Wasmachines en vaatwassers beschermen zichzelf vaak tegen kalkaanslag, zelfs als ze dat niet doen, wordt hun levensduur maximaal gehalveerd.

De kosten voor het (regelmatig) ontkalken van een boiler liggen tussen de 100 EUR en 150 EUR indien een gespecialiseerd bedrijf dit werk overneemt.

Het is onwaarschijnlijk dat deze kosten over 10 jaar oplopen tot een bedrag van meer dan € 4.500, -. Systemen met kosten zoals in ons voorbeeld zullen eigenlijk alleen in extreme gevallen zuinig zijn, in de meeste gevallen zijn ze alleen voor de verkoper van het systeem.