Waterkosten per m³: hoeveel moet u berekenen?

waterkosten-m3

In elk huis en appartement halen we vanzelfsprekend drinkwater uit de kraan. In Duitsland ligt het drinkwaterverbruik per persoon per dag rond de 120 liter per persoon per dag (exclusief industrie en landbouw) en zit het nog steeds op het middenveld wereldwijd en minder dan half zo hoog als in de VS. Men mag echter niet vergeten dat drinkwater dat ‘vanzelfsprekend’ is, ook geld kost. Hoeveel kost de expert in kostentracker, kunt u in ons interview achterhalen.

Vraag: Welke kosten moet u voor drinkwater berekenen per m³?

Kostentracker-expert: de regionale kostenverschillen voor water zijn aanzienlijk in Duitsland, dus het kan niet in algemene termen worden gezegd.

Voor gekocht drinkwater in Duitsland kan echter volgens de huidige prijslijsten van de waterleveranciers in het algemeen tussen ongeveer 1,50 EUR per m³ en 2 EUR per m³ leidingwater in sommige gebieden ook kraanwater een beetje duurder zijn.

Wat een exacte kostenopgave nog moeilijker maakt, zijn verschillende facturatiemodellen als het om drinkwater gaat. Elk huishouden moet ook een jaarlijkse basisvergoeding betalen, die vaak sterk kan verschillen van plaats tot plaats. Een "basisverbruik" van doorgaans ongeveer 30 m³ is dan inbegrepen in deze basisvergoeding.

Als het om watergebruik gaat, moet er altijd onderscheid worden gemaakt tussen:

 • de kosten van het drinkwater en
 • de kosten van het geproduceerde afvalwater.
Afvalwaterkosten

De kosten voor afvalwater worden ook berekend op basis van het drinkwaterverbruik

De afvalwaterkosten in Duitsland worden afgeleid van de hoeveelheid drinkwater die wordt gebruikt, ongeacht wat u met het water doet. Ook is er een toeslag per m² verhard oppervlak, omdat je ook moet betalen voor het regenwater dat op je eigen terrein terechtkomt en in het riool komt. Lees op dit punt voor meer informatie.

Naast de zuiver drinkwaterkosten moeten dus ook de afvalwaterkosten worden opgeteld, aangezien niet alleen de waterbijdrage maar ook de bijbehorende afvalwaterbijdrage per liter gebruikt drinkwater moeten worden berekend.

Wil je de werkelijke kosten berekenen die gemaakt worden voor de m³ (=1.000 l) water voor jouw locatie, dan moet je rekening houden met 3 zaken:

 • het basisbedrag gedeeld door het daadwerkelijke waterverbruik
 • de kosten voor de m³ water volgens de vergoedingsrichtlijn van de eigen waterleverancier
 • de kosten voor de m³ afvalwater van het huishouden (zogenaamd "vuil water") volgens het vergoedingsschema van de betreffende afvalwatervereniging (eventueel inclusief een eventuele jaarlijkse basisvergoeding voor afvalwaterafvoer)

Als je exact berekent, kost de m³ drinkwater strikt genomen beduidend meer dan de officieel geschatte prijzen per m³ op de betreffende locatie. In veel gevallen zijn de afvalwaterheffingen omgerekend naar de m³ al beduidend hoger dan de kosten voor schoon drinkwater.

Sample kosten

In Duitsland wordt ongeveer 0,12 m³ drinkwater per persoon per dag geconsumeerd. Voor verschillende grote Duitse steden hebben we de gemiddelde realistische totale kosten voor water en warm water per m³ berekend.

stadWaterkosten per m³ (totale kosten, geëxtrapoleerd)
Berlijn7,05 EUR per m³
Frankfurt a. M.EUR 3,42 per m³
Keulen5,25 EUR per m³
Stuttgart4,82 EUR per m³
Bremen4,73 EUR per m³

Bovenstaande tabel laat duidelijk zien hoe verschillend de waterkosten per m³ in de afzonderlijke steden kunnen zijn.

Waterprijzen

De kosten van water en riolering variëren aanzienlijk van stad tot stad

Hier gespecificeerd zijn niet de zuiver water kosten per m³, zoals aangegeven op de prijslijsten van de waterleveranciers, maar feitelijk de totale kosten voor het m³ verbruikte water uit het water en afvalwater lasten en de gemiddelde stookkosten in eenpersoonshuishoudens op de betreffende locatie. De genoemde waarden geven aan wat de m³ water werkelijk kost bij een gemiddeld waterverbruik.

Voor de berekening zijn de gebruikelijke gemiddelde waarden gebruikt - de kosten kunnen in individuele gevallen variëren afhankelijk van de lokale omstandigheden en het individuele waterverbruik.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor 1 m³ water afhankelijk?

Cost Tracker Expert: als u een realistische prijs wilt, zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • de ter plaatse te betalen basisvergoeding en de hoeveelheid water daarin
 • de prijs per m³ water van de betreffende lokale waterleverancier
 • de kosten van het m³ afvalwater
 • de grootte van de verharde ruimtes op het terrein (sowieso bepalend voor de afvalwaterbijdrage, die altijd verplicht is) en de kosten per m² verhard oppervlak, die de respectievelijke afvalwatervereniging berekent
 • de hoeveelheid drinkwater die in het huishouden wordt verbruikt
 • het aantal mensen in het huishouden

Als u alle kosten volledig meetelt, is de totaalprijs voor de m³ drinkwater beduidend hoger dan doorgaans wordt vermeld.

Als je wilt bepalen wat je werkelijk 100 liter water kost - bijvoorbeeld voor het wassen van je auto - dan moet je deze waarden gebruiken.

Vraag: Is het financieel de moeite waard om water te besparen?

Regenwater in plaats van drinkwater

Iedereen die regenwater gebruikt om zijn tuinen te besproeien, kan veel geld besparen

Kostentracker-expert: eigenlijk wel. Regenwateropvangsystemen zijn vooral de moeite waard als het gaat om tuinirrigatie, waarvoor vaak veel drinkwater wordt gebruikt.

Het toilet doorspoelen is goed voor ongeveer een derde van ons gemiddelde drinkwaterverbruik, en de helft gaat verloren door douchen en baden.

Bezuinigingsmaatregelen op dit gebied hebben in de loop van het jaar zeker een duidelijke impact op de persoonlijke waterkosten. Dit kan het gebruik van regenwater zijn voor het doorspoelen van het toilet, een beduidend zuinigere douchekop of het vermijden van te frequente baden.

Water besparen is niet alleen ecologisch (en is in dit gebied erg belangrijk geworden), maar ook een verstandige maatregel om uw eigen kosten van levensonderhoud te verlagen.