Waterverbruik: wat zijn de huishoudelijke kosten?

waterverbruik kosten

Drinkwater is essentieel en ons belangrijkste bezit. Toch nemen we het vaak als vanzelfsprekend aan - ook qua kosten. In ons interview kunt u van de experts op het gebied van kostentracering achterhalen wat het waterverbruik in het huishouden in de loop van het jaar daadwerkelijk kost.

Vraag: Wat kost het waterverbruik in een eengezinswoning?

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen. Dat hangt natuurlijk sterk af van hoeveel mensen er in het huishouden wonen - en hoe spaarzaam het water wordt gebruikt. Ook de regionale prijsverschillen voor water en afvalwater spelen een belangrijke rol.

Allereerst moet u onderscheid maken tussen twee verschillende soorten kosten:

  • de kosten van het gebruikte drinkwater
  • de kosten van het geproduceerde afvalwater

Allereerst haal je drinkwater uit de leidingen - na gebruik wordt het via het riool afgevoerd. U betaalt dus praktisch twee keer.

De inkoopkosten voor drinkwater zijn in Duitsland niet uniform, maar verschillen sterk van regio tot regio. Afhankelijk van de oppervlakte kunnen ze tussen ongeveer 1,50 EUR per m³ en iets meer dan 2 EUR per m³ bedragen. Een liter water kost tussen de € 0,0015 en € 0,002.

waterverbruik kosten

30 m3 wordt als minimumverbruik per jaar aangehouden

Hierbij moet echter rekening worden gehouden met de gangbare factureringsmodellen: in de meeste gevallen worden jaarlijkse aansluitvergoedingen betaald voor de drinkwaterleiding (basisvergoeding), die doorgaans 30 m³ water omvat. Dit is dus het minimumbedrag dat u in ieder geval moet betalen via de jaarlijkse aansluitkosten. Alles wat verder gaat, wordt extra in rekening gebracht - met de respectieve regionale prijs.

Daarnaast zijn er ook de afvalwatervergoedingen, die ook heel verschillend kunnen zijn afhankelijk van de bevoegde afvalwatervereniging.

Kostenvoorbeelden uit de praktijk

De waterkosten zijn berekend met gemiddeld verbruik voor een eengezinswoning waarin 4 personen wonen. Het waterverbruik in het huishouden is gemiddeld voor Duitsland. De jaarlijkse waterkosten voor vier verschillende locaties worden bepaald: Berlijn, Stuttgart, Keulen en Frankfurt.

plaatstotale jaarlijkse waterkosten
Berlijn1.232,72 EUR waterkosten per jaar
Stuttgart846,60 EUR waterkosten per jaar
Keulen921,12 EUR waterkosten per jaar
Frankfurt603,44 EUR waterkosten per jaar

Dit zijn slechts geselecteerde kostenvoorbeelden voor een specifiek waterverbruik en gemiddelde prijzen op specifieke locaties. De werkelijke kosten kunnen natuurlijk ook in individuele gevallen verschillen.

Onze kostenvoorbeelden laten echter duidelijk zien hoe verschillend de waterkosten kunnen zijn op individuele locaties in Duitsland.

Vraag: Van welke factoren zijn de jaarlijkse kosten voor waterverbruik afhankelijk?

Kostentracker-expert: De doorslaggevende factor is natuurlijk:

  • in welk gebied het gebouw zich bevindt
  • hoeveel mensen leven er in het huishouden
  • hoe spaarzaam het water wordt gebruikt
  • Voor welke aanvullende doeleinden water nodig is (regelmatig autowassen, uitgebreide tuinirrigatie, etc.)
  • of er een bedrijfswatersysteem of een regenwateropvangsysteem is geïnstalleerd
  • of er een privéput wordt gebruikt

Vraag: Wat is het gemiddelde verbruik per persoon in het huishouden?

Kostentracker-expert: het werkelijke waterverbruik is altijd een beetje afhankelijk van individueel gedrag en individueel waterverbruik.

In heel Duitsland ligt het gemiddelde waterverbruik per persoon echter rond de 145 liter per dag, wat overeenkomt met 0,145 m³. (Omrekeningsfactor: 1.000 l=1 m³).

Vraag: Wat zijn de grootste verspillers van water?

waterverbruik kosten

Een derde van het drinkwater wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet

Kostentracker-expert: in een normaal huishouden kan worden aangenomen dat ongeveer een derde van het waterverbruik wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet.

Ongeveer de helft wordt gebruikt voor douchen, baden en persoonlijke hygiëne. Vaatwassers en wasmachines verbruiken ook een zeer hoog drinkwaterverbruik, maar liggen nog steeds ver onder het verbruik voor persoonlijke hygiëne.

Slechts ongeveer 5% van het totale dagelijkse waterverbruik wordt gebruikt om te koken en te drinken.

Dit laat ook duidelijk zien waar het besparingspotentieel ligt.

Vraag: Is het de moeite waard om gebotteld water te drinken?

Kostentracker-expert: de minste hoeveelheid water wordt gebruikt om te drinken in Duitsland. Veel mensen drinken flessenwater dat veel te duur is (ongeveer 20 cent tot 50 cent per liter vergeleken met 0,002 EUR per liter leidingwater) en volgens een huidige studie vaak zelfs minder gemineraliseerd en van mindere kwaliteit dan kraanwater .

Dus het is het zeker niet waard. Alleen al in Duitsland gaat elk jaar ongeveer 10 miljard liter flessenwater over de toonbank - wat ook een echt catastrofaal ecologisch evenwicht heeft.

Als je dat omzet in geld, betekent dat ook een jaarlijkse verspilling van 200 miljard euro tot 500 miljard euro per jaar. Met dit geld zou je zeker iets zinnigs kunnen doen dan alleen het genereren van een enorme berg plastic afval, waarvan we een groot deel vervolgens naar China verschepen voor verwijdering (recyclingpercentage voor plastic maximaal 30%, in totaal nauwelijks meer dan 5%).

Dat zou je een beetje moeten aan het denken zetten - en je aanmoedigen om vrienden te maken met kraanwater. Het kostenverschil is zelfs in één huishouden aanzienlijk: als er dagelijks 3 liter flessenwater wordt geconsumeerd, scheelt dit een kostenverschil van ongeveer € 220 tot € 550 per jaar, afhankelijk van het type flessenwater dat wordt gebruikt. Deze kosten kunt u uzelf veilig besparen.