Watervoerende schoorsteen: wat zijn de kosten?

kosten voor watervoerende-schoorsteen

Een watervoerende houtkachel kan een belangrijke bijdrage leveren om de verwarming in huis ecologischer en rendabeler te maken. Daarnaast ontstaat er natuurlijk een heel gezellige sfeer wanneer de kachel in de opstelruimte brandt. We wilden van de experts op het gebied van kostentrackers weten welke kosten er te verwachten zijn voor een watervoerende haard.

Vraag: Wat kost een watervoerende haard?

Kostentracker-expert: de kosten zijn in eerste instantie afhankelijk van het geselecteerde haardmodel, het ontwerp en het verwarmingsvermogen.

Voordelige complete sets inclusief bufferopslag en waterzak zijn beschikbaar vanaf ongeveer 1.500 EUR, maar hoogwaardige ontwerpen meestal rond 2.000 EUR tot 3.000 EUR.

Watervoerende pelletkachels zijn aanzienlijk duurder - hier moet u rekening houden met kosten vanaf ongeveer 4.000 EUR voor eenvoudigere modellen. Regelmatig herladen en constante controle van de kachel is niet langer nodig, pelletkachels kunnen tot 8 uur en meer continu branden met één vulling voordat de pellets moeten worden bijgevuld.

Naast de pure aanschafkosten zijn er ook de installatiekosten en de kosten voor aansluiting op het bestaande verwarmingssysteem. Deze kosten zijn echter sterk afhankelijk van de lokale omstandigheden in de individuele woning.

Met kachels van hoge kwaliteit kunt u echter vaak rekenen op totale kosten van 5.000 EUR of meer. De aanschafkosten worden enigszins verlaagd door eventuele subsidies, althans voor watervoerende pelletkachels.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor onze woonkamer kopen wij een watervoerende kachel aan met een nominaal vermogen van 15 kW (waterzijdig 8,5 kW, luchtzijdig 6,5 kW). Bufferopslag en warmtewisselaarapparatuur ("waterzak") zijn al inbegrepen.

Postprijs
Open haard kachel, watervoerende2.430 EUR
Bezorgkosten0 EUR
Installatie- en aansluitkostenEUR 1.200
Totale kosten ermee3.630 EUR

Afhankelijk van het kachelmodel en het kachelvermogen kunnen de kosten voor de houtkachel nog hoger zijn. De installatiekosten zijn volledig gebaseerd op de gegeven installatie- en aansluitinspanning in het individuele gebouw.

Vraag: Wat is het kostenbereik voor watervoerende kachels?

kosten voor watervoerende-schoorsteen
De kosten zijn grotendeels afhankelijk van het model haard.

Kostentracker-expert: samen met de installatiekosten en de aansluitingskosten, moet u zeker de totale kosten van 3.000 EUR tot 5.000 EUR voor de aankoop schatten, afhankelijk van het ovenmodel en prestatie.

Pelletkachels zijn beduidend duurder dan watervoerende modellen, maar als het technisch ontwerp passend is, kunnen voor automatisch geladen pelletkachels subsidies tot 2.000 euro worden verkregen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor watervoerende kachels afhankelijk?

kosten voor watervoerende-schoorsteen
De kosten van een open haard zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • welk ovenmodel waarmee de output wordt geselecteerd
  • welke koopprijs moet er voor de oven betaald worden
  • welke bezorgkosten zijn gemaakt
  • de individuele installatie-inspanning die nodig is om de oven op te zetten en aan te sluiten op het bestaande verwarmingssysteem
  • welke aansluitkosten in individuele gevallen te verwachten zijn
  • welke subsidies kunnen worden verkregen indien nodig (alleen watervoerende pelletkachels met een bepaald technisch ontwerp)
  • welke besparing op stookkosten kan er over het jaar worden behaald (afschrijving van de aankoop)

Vraag: Hoeveel kunt u besparen met een watervoerende kachel?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen. Als richtlijn kan worden aangenomen dat het opwekken van de benodigde verwarming met houtblokken leidt tot ongeveer de helft van de kosten van gasverwarming.

Dit besparingseffect is natuurlijk alleen van toepassing zolang de kachel in werking blijft en alleen als hij het vermogen van het verwarmingssysteem volledig kan vervangen. De individuele kosten zijn ook afhankelijk van waar u uw logboeken vandaan haalt en welke prijzen ervoor in rekening worden gebracht.

Het voordeel van een watervoerende kachel moet worden gezien in het feit dat de kachelwarmte niet alleen wordt gebruikt voor de gezellige uitstraling in de installatieruimte, maar tegelijkertijd ook in huis kan worden gebruikt via een watervoerend systeem. Een exact cijfer voor de daadwerkelijke besparing is ingewikkeld en alleen in individuele gevallen wiskundig mogelijk met exact bekende specificaties.