Wat kost het om een ​​wespennest te verwijderen?

kosten voor het verwijderen van een wespennest

Als er veel wespen in de tuin rond zoemen of zelfs nestelen op dakbalken of in rolluikkasten, is dat niet alleen vervelend voor mensen, het kan zelfs gepaard gaan met risico's. Af en toe leggen de dieren ook hun nest in woelmuis- of molgangen en worden zo een gevaar voor spelende kinderen. Dan is de enige manier om er vanaf te komen. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat dat kost en hoe het veilig kan.

Wat kost het om een ​​wespennest te laten verwijderen?

Kostentracker: de kosten voor het opruimen van het wespennest kunnen sterk variëren, aangezien het van verschillende factoren afhangt. In de regel moet u tussen 50 en 200 EUR betalen voor professionele verwijdering door een verdelger.

Kostenoverzichtprijs
Verplaats de wespenkolonie100 - 200 EUR
Verwijdering van het wespennest door een verdelger50 - 200 EUR, afhankelijk van de grootte en locatie van het nest
Verhuizing door een imkermeestal gratis

De prijzen voor de insectenverdelger zijn onder andere afhankelijk van hoe snel het nest moet worden verwijderd. Veel verdelgers bieden hun diensten ook aan in het weekend en 's nachts. Echter, net als bij een afspraak op dezelfde dag, is hier meestal een toeslag aan verbonden.

kosten voor het verwijderen van een wespennest

Wespennesten zijn vaak moeilijk te bereiken

Wespennesten bevinden zich vaak op moeilijk bereikbare plaatsen. Als je je nieuwe huisgenoot niet direct hebt ontdekt en de wespenkolonie heeft al een behoorlijke omvang bereikt, heeft dit ook gevolgen voor de kosten.

Voor een kostenvergelijking bieden serieuze insectenbestrijders de mogelijkheid van een niet-bindende kostenraming.

Imkers zijn niet verplicht om te helpen, maar doen dit vaak om redenen van dierenwelzijn. Je kunt wespennesten verplaatsen met je speciale uitrusting en dat is meestal gratis.

Waarom zou ik een dure verdelger inhuren?

Kostentracker: Professionele ongediertebestrijders verwijderen wespennesten snel en veilig voor mens en dier. De deskundige kent de verschillende soorten wespen, hun specifieke gedrag en de gepaste methoden. Hij heeft ook de nodige beschermingsmiddelen.

Vrijhangende nesten worden door hem meestal volledig verwijderd en, indien mogelijk, verplaatst. Als de nesten zich in nissen of holtes bevinden, zoals de rolluikkast, gebruikt de specialist insecticiden. Deze zijn effectiever dan de producten die vrij in winkels kunnen worden verkocht. Tegelijkertijd worden andere levende wezens beschermd door juist gebruik.

Kan ik het nest ook zelf verwijderen?

Kostentracker: dit is mogelijk in uitzonderlijke gevallen. Je kunt hiervoor in bouwmarkten speciale wespsprays en schuimen krijgen. Deze kosten ongeveer 15 euro en beloven snelle hulp in de strijd tegen de gestreepte zwervers.

Aangezien u meestal niet over voldoende beschermende kleding en de nodige vakkennis beschikt, kan het zelf uitdoen gevaarlijk zijn. De middelen zijn ook omstreden:

kosten voor het verwijderen van een wespennest

Het is niet aan te raden om zelf een wespennest te verwijderen

- De preparaten bevatten zeer giftige stoffen die niet alleen wespen kunnen schaden, maar ook mensen, huisdieren, vogels, bijen en andere insecten. Gebruik ze daarom nooit in de buurt van dieren of mensen.

 • De fondsen werken niet meteen. De bewoners van het nest en de wespen die daar net terugkeren, reageren erg agressief, wat pijnlijk voor je kan zijn. Draag daarom geschikte beschermende kleding.
 • Het komt zelden voor dat alle wespen de eerste keer dat ze worden gebruikt worden gedood. De overlevende insecten zijn extreem prikkelbaar en kunnen gevaarlijk zijn.

Waarschuwing: De producten zijn zeer giftig voor in het water levende organismen en vissen en mogen niet in het grondwater terechtkomen.

Werkt het roken uit een nest alleen?

Kostentracker: deze vaak aanbevolen methode wordt niet aanbevolen. De geïntroduceerde rook maakt de dieren erg agressief; het komt bijna nooit los zonder pijnlijke hechtingen. Bovendien bestaan ​​wespennesten uit een dunne, papierachtige substantie die licht ontvlambaar is. Het ontsmetten eindigt vaak met een bezoek aan de brandweer, die tegen betaling een ongewenste brand voor je moet blussen.

Hoe wordt een wespennest verplaatst?

Kostentracker: deze variant is alleen toegestaan ​​met toestemming van de natuurbeschermingsautoriteit. De beste tijd is in het vroege voorjaar, dan is het nest nog klein en handig.

Als u de dieren wilt verplaatsen, moet u een professional om hulp vragen. Dit snijdt het nest af en transporteert het in een bijenkorf. Als de kolonie vrij groot is, worden de vliegende werkers met een speciaal apparaat naar binnen gezogen en wordt het nest voorzichtig verplaatst zodat het niet beschadigd raakt.

Idealiter wordt het minstens vier kilometer verderop verplaatst. Daardoor kunnen de werkers de weg naar de oude broedplaats niet meer terugvinden. De nieuwe woonplaats van je voormalige huisgenoten moet uit de buurt zijn van nederzettingen, omdat de wespen aanvankelijk extreem agressief reageren en mensen of dieren aanvallen.

Als je geen imker kunt vinden om het wespennest te verplaatsen, moet je rekening houden met kosten tussen de 50 en 100 euro voor deze zeer diervriendelijke maatregel, afhankelijk van de grootte van het nest.

Kan ik de brandweer bellen om wespen te laten verwijderen?

Kostentracker: de brandweer mag alleen in uitzonderlijke gevallen actief zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor acuut gevaar voor mensen in openbare ruimtes (speeltuinen, parken). Als er echter “dreigend gevaar” is, kunt u ook als particulier hulp vragen aan de brandweer.

Hiervoor moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • De brandweer grijpt pas in als er geen specialist snel genoeg ter plaatse is.
 • Het wespennest moet een specifiek risico inhouden. Het hoofd bedrijfsvoering neemt de beoordeling over.
 • Het verwijdert het nest alleen als de wespen niet in bedwang kunnen worden gehouden door bijvoorbeeld barrières en een serieuze bedreiging vormen.

Moet de verhuurder de afstand betalen?

kosten voor het verwijderen van een wespennest

Als het wespennest het gebruik van het pand beïnvloedt, kan de huisbaas het verwijderen

Kostentracker: als het gebruik van de tuin of het balkon wordt belemmerd door een wespennest, kunnen de huurders verzoeken dat de huiseigenaar ze verwijdert of de kosten op zich nemen. U kunt dit echter niet huur gewoon een professional in en eis vergoeding van kosten. Neem contact op met je huisbaas en vraag om de insecten te verwijderen.

Als uw huisbaas de zaak niet regelt, kunt u de huur tot twintig procent verlagen. Raadpleeg vooraf een advocaat of de huurdersvereniging.

Wanneer kan een wespennest worden verwijderd?

Kostentracker: volgens Paragraaf 39 Paragraaf 14 van de Federale Natuurbeschermingswet mogen wespen, net als alle wilde dieren, niet worden gestoord in hun ontwikkeling. Wespennesten kunnen dus alleen worden verwijderd met een geldige reden. Het verwijderen van horzelnesten is zelfs ten strengste verboden.

Bij wespen is ook de soort doorslaggevend: meestal zijn alleen de Duitse wesp en de gewone wesp storend en mogen alleen de nesten van deze soorten worden verwijderd. Als leek is het echter erg moeilijk om deze boswespen duidelijk te identificeren. Het is daarom essentieel om een ​​deskundige te raadplegen.

Soms is het echter onvermijdelijk, bijvoorbeeld omdat kleine kinderen of mensen met een allergie in een huis wonen waar de gestreepte hummers zich hebben gevestigd, om een ​​nest te verwijderen of te verhuizen. Bel in dat geval een verdelger die deze taak vakkundig op zich neemt.

Staat het nest in een weinig gebruikte tuin of huis en kun je tijdens het warme seizoen in het reine komen met de huisgenoten, dan kun je in de late herfst en winter veilig vrijhangende nesten verwijderen. De wespenkolonie sterft in de herfst, het nest is dan onbewoond en er is geen gevaar meer voor.

Hoe kom ik door de tijd tot verwijdering zonder gestoken te worden?

Kostentracker: Wespen zijn veel minder agressief dan vaak wordt aangenomen. Als u zich aan de volgende gedragsregels houdt, kunt u de tijd tot de eliminatie overleven door de volgende maatregelen zonder pijnlijke ervaring:

kosten voor het verwijderen van een wespennest

Wespen steken meestal alleen als ze zich aangevallen voelen

 • Markeer de positie van een volk dat op aarde leeft met een stok of afzetlint.
 • Vermijd gewelddadige bewegingen op een afstand van minimaal drie meter.
 • Sta niet in het traject van de insecten en blokkeer het niet met voorwerpen.
 • Houd jonge kinderen uit de buurt van het nestgebied.
 • Snuffel niet in de ingangsopeningen en richt er geen waterstraal op.
 • Gebruik nooit conventionele insecticiden.
 • Gebruik planken of grote doeken om de wespen naar het ingangsgat bij huizen en deuren te leiden. Hiermee wordt voorkomen dat de dieren onbedoeld de stal binnenkomen.

Raak niet in paniek en onthoud dat alle inheemse wespensoorten alleen zullen steken als ze zich bedreigd voelen.

Waarom groeit een wespennest zo snel?

Kostentracker: in het voorjaar begint alleen de koningin met het bouwen van het toekomstige nest. Om dit te doen, schraapt ze houtvezels af, mengt ze met speeksel en vormt ze ongeveer 20 zeshoekige honingraten. Hierin legt ze haar eitjes en bevrucht ze met sperma, dat ze sinds de vorige herfst in een spermazak heeft bewaard. Op dit punt is een vrijhangend nest nog erg klein.

De larven ontwikkelen zich tot onvruchtbare werksters die het nest uitbreiden en larven grootbrengen. De enige taak van de koningin is om voor de nakomelingen te blijven zorgen. Door de snelle voortplanting kan het nest in het warme seizoen een behoorlijke omvang bereiken.

In de herfst zorgt de koningin voor het voortbestaan. Een groot aantal jonge koninginnen komt uit de eieren die nu zijn gelegd. De koningin die de staat heeft gesticht, sterft, net als haar drones en de arbeiders, voordat het echt koud wordt.

De gedekte jonge koninginnen hingen in de winter onder verrot hout of in gaten in de grond. In de lente zwerm je uit om een ​​nieuwe staat te vinden en het leven van de wesp is rond.