Wintertuin: prijzen voor wintertuin uit Polen

wintertuin prijzen polen

Ondertussen worden in Polen veel hoogwaardige bouwproducten voor Duitsland geproduceerd - dit varieert van tuinhekken en paviljoens tot roestvrijstalen schoorstenen en ramen tot wintertuinen. In een interview legt de kostentracker-expert in detail uit of en hoeveel wintertuinen uit Polen goedkoper zijn, en waar je op moet letten qua prijs.

Vraag: Waarom zijn zoveel producten uit Polen eigenlijk goedkoper dan in Duitsland? Is het vanwege de kwaliteit?

Kostentracker-expert: er zijn in wezen twee redenen waarom producten uit Polen vaak iets goedkoper zijn dan in Duitsland: enerzijds zijn de loonkosten in Polen aanzienlijk lager dan in Duitsland - wat natuurlijk zorgt voor uiteindelijk aanzienlijk lagere productiekosten voor de fabrikant.

Dit heeft geen invloed op de kwaliteit - alleen de loonkosten bij de productie zijn goedkoper. De productie vindt plaats volgens Europese specificaties, vaak zelfs specifiek volgens Duitse specificaties specifiek voor de Duitse markt - al hoeft dit niet altijd te gelden.

Een andere factor is dat het in Polen vaak de fabrikanten zijn die zichzelf rechtstreeks op de markt brengen. Er is dus geen tussenpersoon die de producten duurder maakt, maar de prijzen zijn vaak “direct af fabriek”. Dit leidt natuurlijk ook tot kostenverschillen ten opzichte van Duitse producten.

Vraag: Waarom zijn zoveel producten uit Polen eigenlijk goedkoper dan in Duitsland? Is het vanwege de kwaliteit?

Kostentracker-expert: dat is natuurlijk moeilijk over de hele linie te zeggen. Als richtprijs, een kostenofferte van een Poolse fabrikant:

Bruikbaar gebiedFrame ontwerpbeglazingDeurenDakbedekkingTotale prijs (levering, montage, btw)
20 m²Post-en-railsysteem van aluminium en kunststof profielen, geïsoleerd, schilddakvormClimaplus beglazing met warme rand, driedubbele beglazingdubbele hefschuifdeur en 2 draai-kiepdeuren6 mm gehard veiligheidsglas, 12 mm argon, dubbellaagse folie, 3 mm zonwerend glas17.195 EUR

Als je naar de versie kijkt, lijkt het aanbod vrij goedkoop - maar dit is slechts een gemiddelde Poolse fabrikant. Ter vergelijking: de kosten voor speciale ontwerpen en bijkomende kosten zijn waarschijnlijk geschikter.

Uitrusting onderdeelkosten
Bovendien draai-kiepdeur300 EUR
Extra schuif- en kanteldeuren1.000 EUR
Zonwerende beglazingvanaf ongeveer 80 EUR per m²
Zelfreinigende beglazingvanaf ongeveer 70 EUR per m²
elektrisch bedienbaar dakraamvanaf ongeveer € 1.000

In het huidige voorbeeld zijn de kosten inclusief metingen ter plaatse, advies en de complete montage van de wintertuin afkomstig van de fabrikant.

Wat aan de prijzen te zien is, is dat een wintertuin in Polen iets goedkoper is - maar de prijsverschillen zijn niet zo groot als vaak wordt geadverteerd. Vooral bij grote wintertuinen lopen de kleine prijsverschillen echter vaak op tot aanzienlijke bedragen.

Vraag: Hoe verhoudt zich dat tot een Duitse wintertuin?

wintertuin prijzen polen

Wintertuinen uit Polen kunnen enkele duizenden euro's goedkoper zijn

Kostentracker-expert: ter vergelijking: we hebben een wintertuin van hoge kwaliteit berekend met een vergelijkbaar ontwerp. Het verschil in kosten is op het eerste gezicht duidelijk, maar van het Duitse wintertuinvoorbeeld moet je toch ongeveer 4.000 euro aftrekken, aangezien we al rekening hebben gehouden met de vloer- en verwarmingsaansluiting.

De prijsvergelijking in dit geval:

 • Poolse wintertuin: 17.195 euro
 • Duitse wintertuin: 28.350 euro

Of om het meer in het algemeen te zeggen: residentiële wintertuinen die zijn ontworpen voor verwarming, kosten ongeveer van 1.100 EUR per m² tot 1.300 EUR per m². Met optionele uitrusting kan de prijs oplopen tot tot 2.500 EUR per m².

Ons Duitse prijsvoorbeeld is 1.400 EUR per m², het Poolse prijsvoorbeeld is slechts 860 EUR per m². Dat illustreert grofweg het verschil.

Vraag: Welke kostenfactoren bepalen de prijs van een wintertuin uit Polen?

Kostentracker-expert: in principe zijn dit dezelfde kostenfactoren als bij wintertuin in dit land:

 • de grootte van de wintertuin
 • het type frameconstructie, vooral het framemateriaal
 • het type beglazing
 • het type dakbedekking
 • het aantal en de uitvoering van deuren (draai-kiepmechanisme, hefschuifdeuren)
 • de kosten van levering
 • de kosten van het aanleggen van de wintertuin
 • de kosten voor eventueel extra benodigde apparatuur

In sommige gevallen zijn de configuratie-opties niet zo uitgebreid als bij Duitse fabrikanten en zijn er vaker minder opties beschikbaar. Maar als je eigenlijk weet wat je wilt, is dat meestal geen probleem.

Vraag: Welke extra kosten kan een wintertuin uit Polen oplopen?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd een beetje af van de provider. Let in de regel altijd op 3 kostenposten:

 • de kosten van de bouwvergunning
 • de kosten van de stichting
 • de kosten voor eventueel noodzakelijke statische berekeningen

Daarnaast kunnen er in individuele gevallen extra kosten ontstaan.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor de bouwvergunning? Heb je ze überhaupt nodig?

Kostentracker-expert: Of een bouwvergunning überhaupt nodig is, hangt af van de federale staat en het toepasselijke bouwrecht, en natuurlijk ook van de geplande grootte van de wintertuin en of het een (verwarmde) residentiële wintertuin of een eenvoudige koude wintertuin.

Structureel gezien wordt een koude wintertuin altijd bepaald door het feit dat deze meestal niet boven de 12 ° C wordt verwarmd.

Als u een bouwvergunning nodig heeft, moet u rekening houden met kosten in de range van 400 EUR tot 600 EUR, maar dit kan in individuele gevallen verschillen, afhankelijk van de bouwautoriteit.

Voor een bouwtoepassing heb je meestal ook de bouwtekeningen van de wintertuin nodig. Veel fabrikanten leveren deze plannen ook in een passende vorm aan, zeker als het gaat om complete aanbiedingen inclusief montage. Deze plannen worden dan in de regel ook geaccepteerd door de bouwautoriteit.

Als dit echter niet het geval is, zult u waarschijnlijk aanzienlijk hogere kosten voor de goedkeuring moeten maken.

Vraag: Waarom zijn er extra kosten nodig voor de stichting?

Kostentracker-expert: Veel fabrikanten uit Polen leveren en monteren volledig, maar bieden geen funderingswerk aan. De reden is meestal dat funderingen na het storten een bepaalde droogtijd nodig hebben voordat u verder kunt werken.

Voor veel Poolse bedrijven is het nauwelijks economisch om het montageteam twee keer naar Duitsland te sturen: een keer om de fundering te plaatsen en dan een tweede keer om de wintertuin aan te leggen. Om deze reden zetten sommige bedrijven doorgaans geen stichtingen op, die de opdrachtgever vaak zelf moet voorzien.

wintertuin prijzen polen

Bij het kopen van een wintertuin uit Polen moet de koper vaak zelf voor de fundering zorgen

De kosten van funderingen zijn altijd een beetje moeilijk te kwantificeren, aangezien een fundering altijd moet worden aangepast aan het gewicht en de bouwkundige omstandigheden van een wintertuin. De kosten voor een stripfundering hebben we hier uitgebreid toegelicht, de kosten voor een doorlopende funderingsplaat worden hier nader toegelicht.

In veel gevallen moet u rekening houden met ongeveer 3.000 EUR - 5.000 EUR voor de fundering van een grotere serre.

Vraag: Welke andere kosten kunnen er ontstaan ​​bij statische berekeningen?

Kostentracker-expert: dit is alleen van toepassing als de Poolse fabrikant niet voldoende planning en statische berekeningen levert. Veel bedrijven die zich op de Duitse markt hebben gespecialiseerd, doen dat echter wel.

De kosten voor een statische herberekening van de wintertuin uit de plannen zijn moeilijk te kwantificeren - hier hangt veel af van de omstandigheden ter plaatse, waaronder de grootte en het type van de wintertuin. De kosten kunnen in individuele gevallen vrij laag zijn, maar kunnen ook oplopen tot een aanzienlijk bedrag. Voor de nodige berekeningen kunt u het beste een offerte van een architect krijgen op basis van de plannen van de fabrikant.

Vraag: Waar moet u dus op letten bij Poolse providers om niet in een kostenval te trappen?

Kostentracker-expert: in elk geval is het belangrijk om de aangeboden diensten zeer zorgvuldig te controleren - dit geldt des te meer als u via internet bestelt.

Kortom, het aanbod moet altijd het volgende bevatten:

 • afspraak ter plaatse en gedetailleerd advies
 • alle benodigde plannen en berekeningen om een ​​bouwcontract in Duitsland te kunnen indienen
 • inclusief bezorg- en montagekosten
 • een garantie van de fabrikant (fabrikanten bieden vaak 60 maanden garantie - dit kan worden gezien als een acceptabele garantie)

Zeker bij leveringen dient u ervoor te zorgen dat de bezorgkosten in de totaalprijs zijn inbegrepen. Anders kunnen leveringen van Polen naar Duitsland erg duur zijn.

wintertuin prijzen polen

Bij het kopen van een wintertuin in Polen is het belangrijk om voor een goede service te zorgen

Naast de garantie dient u ook de garantie te hebben dat de fabrikant indien nodig ook reparatiewerkzaamheden in Duitsland overneemt. Als dit niet het geval is, kunnen er later problemen ontstaan ​​om iemand te vinden die de reparatiewerkzaamheden overneemt - en als dat zo is, vaak tegen aanzienlijk hogere prijzen.
Zorg ervoor dat alle componenten voldoen aan de geldende normen in Duitsland. U-waarden. Voor deze waarden is het niet voldoende om simpelweg de fabrikant op te geven; er moet een testcertificaat zijn dat deze waarden bevestigt.

In Duitsland valt een verwarmde serre in een woning onder de eisen van de EnEV - alle warmteoverdrachtswaarden die daar nodig zijn, moeten worden bereikt bij nieuwbouw. Deze waarden haalt u niet met onvoldoende en slecht isolerende beglazing of een eenvoudige dakbedekking van ESG-veiligheidsglas.

Vraag: Hoe kun je nog meer geld besparen met de wintertuin uit Polen?

Kostentracker-expert: over het algemeen zijn de prijzen van wintertuinen uit Polen in veel gevallen merkbaar goedkoper dan die van Duitse leveranciers. Kwaliteit heeft natuurlijk zijn prijs. Op kwaliteit mag u nooit beknibbelen - dat levert alleen op lange termijn problemen op.

De beste manier om de kosten laag te houden, is door uitgebreide vergelijkingen te maken, in individuele gevallen een beetje te onderhandelen en, indien mogelijk, dure speciale apparatuur te vermijden. Een externe zonweringsoplossing is vaak aanzienlijk goedkoper en zelfs effectiever dan dure speciale zonwerende beglazingen.

Tips en trucs

Voordat u een offerte krijgt, informeert u zich het beste over de bouwkundige eisen waaraan uw serre moet voldoen en welke documenten u nodig heeft voor een bouwaanvraag.