Woonboot: wat zijn de kosten?

woonboot kosten

Woonboten en drijvende huizen waren in de oudheid op veel plaatsen heel gewoon, niet alleen in Azië. In de afgelopen jaren zijn ze als het ware 'herontdekt' en de vraag beleeft een enorme vlucht, niet in de laatste plaats vanwege het gevoel van vrijheid in het leven dat ze overbrengen. Hoe de kostenkant van woonboten eruit ziet en wat vaarvakanties kosten, bespreken we in ons interview met de kostentracker-expert.

Vraag: Wat kost een woonboot om te kopen en te onderhouden?

Kostentracker-expert: de woonboot zelf is relatief duur, vooral als het gaat om moderne ontwikkelingen. De kleinste maten zijn beschikbaar zonder speciale uitrusting vanaf ongeveer 70.000 EUR, maar de woonoppervlakte in dergelijke boten is meestal slechts 30 m² tot 40 m². Voor een comfortabele woonoppervlakte van 60 m² tot 80 m² moet u doorgaans 100.000 EUR tot 200.000 EUR berekenen.

woonboot kosten

De kosten zijn inclusief de kosten voor de ligplaats.

Moderne woonboten zijn veelal drijvende huizen die theoretisch maar beperkt verplaatsbaar zijn. Naast de kosten voor de boot in Duitsland zijn er ook de kosten voor een ligplaats die je moet huren. De ligplaatshuur kost tussen

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij kopen bij een gespecialiseerde aanbieder een moderne woonark met een woonoppervlak van 47 m². De woonboot mag zijn ligplaats niet verlaten, dus de jaarlijkse verzekering is iets goedkoper.

Postprijs
Aankoopprijs113.000 EUR
Verzekering per jaar1.600 EUR
Onderhoud en reparatie per jaar1.800 EUR
Liggeld550 EURO per maand - 6.600 EURO per jaar
extra afvalverwijdering150 euro per maand - 1.800 euro per jaar
lopende kosten jaarlijks meeEUR 11.800
deze zijn maandelijks983,33 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek model woonboot en de kosten op een specifieke ligplaats. Ook de kosten voor andere woonboten en ligplaatsen kunnen sterk variëren.

Vraag: Wat is de geschatte prijsklasse voor woonboten?

woonboot kosten

Grotere boten zijn vaak net zo duur als een stadsvilla.

Kostentracker-expert: wanneer u een redelijk redelijke woonruimte koopt, kunt u meestal uitgaan van kosten tussen de 100.000 EUR en 250.000 EUR. De uitrusting van de boot speelt meestal een grote rol voor de prijs, hier kun je met extra verzoeken de prijs flink opdrijven.

Voor grotere boten (er is al tot 250 m² woonoppervlak gebouwd) kunnen de aanschafkosten aanzienlijk hoger zijn - dit kan oplopen tot de prijs van een stadsvilla.

Omgekeerd kunt u vaak oudere, gebruikte woonboten vinden, die voor ongeveer 50.000 EUR kunnen worden gekocht. Bij dergelijke boten moet u echter in veel gevallen beduidend hogere onderhoudskosten per jaar verwachten dan bij een nieuw gebouwde woonboot.

Lopende kosten

De volgende kosten zijn te verwachten:

  • de nodige verzekering (voor kleinere boten € 1.000, - tot € 2.000, - per jaar, stijgt met de maat, ook hoger als de boot vaarklaar is)
  • de onderhouds- en reparatiekosten (ongeveer 2.000 EUR per jaar voor kleinere boten, aanzienlijk meer voor grotere boten en oudere boten)
  • de ligplaatskosten en de bijkomende kosten op de ligplaats (vergelijkbaar met de huurkosten van een appartement, in sommige gevallen ook beduidend duurder voor populaire ligplaatsen)

Woonboot verhuur

Wil je alleen tijdens je vakantie een woonboot huren, dan moet je ook voor de huurperiode rekening houden met forse kosten.

Zelfs bij kleinere woonboten met een grootte van ongeveer 30 m² zijn huurkosten van ongeveer 130 tot 150 euro per nacht te verwachten. Grotere mobiele woonboten in bepaalde gebieden kosten echter meestal al meerdere keren meer, vooral in het zomerseizoen. Naast de huurkosten is er ook nog een waarborgsom, die bij veel aanbieders ruim boven de € 1.000, - bedraagt. Brandstofkosten moeten dan ook worden berekend.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een woonboot afhankelijk?

Kostentracker-expert: het volgende moet altijd in acht worden genomen:

  • hoe groot de woonboot is en welke uitrusting hij heeft
  • of hij rijklaar is (hogere verzekering, aanzienlijke brandstofkosten)
  • welke ligplaats te kiezen (ligplaatskosten)
  • of de woonboot wordt gekocht of gehuurd
  • welke jaarlijkse onderhoudskosten worden gemaakt
  • welke verzekeringskosten worden gemaakt
  • welke extra kosten worden gemaakt op de ligplaats (bijv. afvalverwijdering kost vaak 150 EUR extra per maand)

Vraag: Hoe zit het met het wonen op een woonboot voor belastingdoeleinden? En wat zijn de exploitatiekosten?

Kostentracker-expert: degenen die het geluk hebben "hun" woonboot te hebben gevonden en er intrekken, zullen waarschijnlijk eerst moeten vechten met de autoriteiten. Tot nu toe hebben de autoriteiten meestal de neiging gehad om drijvende huizen of drijvende huizen als "boten" te classificeren - en niet als onroerend goed.

woonboot kosten

Er is geen onroerendgoedbelasting voor een woonboot.

In tegenstelling tot het huis is er geen onroerende voorheffing. Er is geen overeenkomstige belasting voor de watersector, maar de kosten voor de ligplaats, die regelmatig worden gemaakt, moeten worden gedragen. Deze kosten liggen in het bereik van een vergelijkbaar huurappartement, en vaak zelfs nog hoger afhankelijk van de aantrekkelijkheid van de ligplaats. Elektriciteitsaansluiting is op sommige plaatsen mogelijk, er wordt vaak vuilnis bovenop betaald.

Om de twee tot drie jaar moet de boot naar de werf, omdat er uitgebreide technische inspecties nodig zijn voor boten. Dergelijke verblijven op de scheepswerf zijn niet goedkoop en het transport daar is meestal erg moeilijk te organiseren.

Als het om exploitatiekosten gaat, moet er rekening gehouden worden met de kosten voor verwarming, en voor meer mobiele boten ook de kosten voor de benodigde brandstof. Bij een bescheiden verbruik kan elektriciteit vaak worden opgewekt door zonnecellen op het dak van de woonboot. Naast de exploitatiekosten moeten ook de kosten voor de verplichte bootverzekering worden berekend.

Je mag niet zomaar op het open water aanmeren, dat is een juridisch probleem, dat kan alleen als je echt constant met de boot onderweg bent, wat enorme brandstofkosten met zich meebrengt. Wettelijk gezien zijn de federale waterwegen een soort “doorgaande weg”, afmeren aan de rand is slechts op bepaalde punten en slechts voor enkele uren per keer toegestaan. "Wild kamperen" met de woonboot werkt niet legaal - althans in Duitsland.